AntarabangsaIsu Semasa

Wanita 67 Tahun Jadi Ibu Tertua Di China

Seorang wanita berusia 67 tahun dari timur China dilaporkan telah menjadi ibu tertua di negara itu selepas melahirkan seorang bayi perempuan pada hari Jumaat, menurut laporan media tempatan.

Wanita itu yang hanya dikenali dengan nama keluarganya, Tian, ​​berasal dari wilayah Shandong, berjaya melahirkan bayi secara pembedahan caesar di Hospital Bersalin dan Anak Zaozhuang.

Bayi itu disambut oleh dua doktor, Wang Xietong dan Liu Chengwen, lapor Zaozhuang Express walaupun kedua-dua doktor tidak menjawab panggilan untuk mengesahkan kelahiran.

Seseorang yang menjawab telefon di hospital mengesahkan kelahiran bayi terbabit tetapi tidak mengulas lanjut.

Jika ia adalah benar, Tian akan menjadi wanita tertua yang melahirkan bayi di China, mengatasi rekod sebelumnya yang dipegang oleh seorang wanita dari Changchun, ibukota wilayah timur China Jilin, yang melahirkan anak lelaki pada 2016 ketika berusia 64 tahun.

Suamin Tian, ​​68, Huang, mengatakan bahawa bayi itu tidak dirancang tetapi telah “dihantar dari syurga”.

Oleh itu, pasangan itu memutuskan untuk menamakan anak perempuan mereka yang baru sebagai Tianci, yang diterjemahkan sebagai “diberikan oleh Tuhan”.

Menurut laporan Qilu Evening, Huang adalah seorang peguam dan Tian adalah seorang jururawat bersara. Mereka sudah mempunyai seorang anak lelaki dan anak perempuan dan beberapa cucu, yang tertua berusia 18 tahun dan sedang belajar di kolej.

Laporan berasingan oleh Jinan Times, mengatakan anak-anak dewasa pasangan itu membantah idea untuk mendapatkan adik baru ketika mereka mengetahui ibu mereka sedang mengandung.

Walaupun Tian telah dipantau dengan teliti sepanjang kehamilannya, para doktor memutuskan pada hari Jumaat bahawa untuk keselamatan bayi, mereka harus melakukan pembedahan caesar. Kandungan Tian berusia 36 minggu pada masa itu dan mempunyai tekanan darah tinggi.

Tianci ditimbang pada 2.6kg (5 lbs 11oz) dan dibawa ke penjagaan intensif untuk dipantau, kata laporan itu.

Tian berkata beliau dan Huang kedua-duanya mempunyai wang pencen dan berada dalam keadaan kesihatan yang baik.

“Kami akan berusaha untuk hidup hingga 110 tahun,” kata Huang.

Berita mengenai kelahiran itu tersebar luas di media sosial, di mana orang ramai membahaskan soalan-soalan etika untuk mempunyai anak pada usia lanjut.

Rekod untuk ibu tertua di dunia dipecahkan pada bulan lalu apabila wanita India berusia 74 tahun Erramatti Mangayamma dan suaminya yang berusia 78 tahun, Raja Rao menjadi ibu bapa kepada anak perempuan kembar yang dilahirkan dengan bantuan IVF.

Show More

Related Articles

Back to top button