MalaysiaPolitik

“Hanya Majlis Presiden Boleh Tentukan Sampai Bila Saya Berkuasa”

Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi bahawa hanya Majlis Presiden Pakatan Harapan akan menentukan kedudukannya sebagai perdana menteri.

Beliau berkata cadangan Ahli Parlimen Pembangkang bahawa beliau perlu kekal sebagai perdana menteri sehingga pilihan raya umum akan datang hanya pendapat mereka.

“Itu adalah pendapat mereka. Siapa yang akan membuat keputusan itu ialah majlis presiden. Kami (majlis presiden Pakatan) akan membuat keputusan.

“Sekiranya mereka (Pembangkang) yang menjadikan saya perdana menteri sebelum pilihan raya umum, mereka berhak meminta saya untuk kekal lebih lama,” kata Dr Mahathir pada sidang akhbar bersama wartawan Malaysia pada malam Ahad sebelum menamatkan dua hari lawatan rasmi ke Turkmenistan.

Khamis lepas, enam Ahli Parlimen Umno dalam sidang akhbar menyuarakan sokongan mereka terhadap Dr Mahathir untuk terus menjadi perdana menteri sehingga pilihan raya umum akan datang.

Mereka adalah Mohd Shahar Abdullah (Paya Besar), Datuk Dr Adham Baba (Tenggara), Datin Mastura Mohd Yazid (Kuala Kangsar), Datuk Abdul Rahman Mohamad (Lipis), Datuk Seri Ismail Muttalib (Maran) dan Datuk Ahmad Nazlan Idris ).

Dr Mahathir juga berkata beliau tidak dapat menetapkan tempoh masa tertentu untuk peralihan kepimpinan negara.

“Saya berjanji saya tidak akan kekal terlalu lama tetapi saya berpendapat berdasarkan pengalaman saya yang lalu, saya boleh cuba membetulkan kesilapan (bekas perdana menteri) Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Apabila saya berpuas hati, saya tidak akan meneruskan jawatan (sebagai perdana menteri) tetapi saya tidak boleh memberi masa tertentu kerana negara menghadapi masalah besar yang tidak dapat kita selesaikan.

“Itu dan masalah lain yang ditinggalkan oleh Najib perlu diperbaiki,” tambah Dr Mahathir.

Di bawah perjanjian Pakatan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14, ia telah ditetapkan bahawa Dr Mahathir akan dilantik sebagai Perdana Menteri dan kemudiannya akan menyerahkan kepimpinan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walau bagaimanapun, tidak ada tempoh masa yang ditetapkan.

Sementara itu, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata terdapat banyak “pengkhianat” dalam isu penyerahan kuasa untuk mengambil alih tugas sebagai perdana menteri.

Mengatakan bahawa beliau sudah penat untuk bercakap tentang isu itu, Ahli Parlimen Port Dickson menambah bahawa lebih penting untuk memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

“Sebab itulah saya tidak suka bercakap mengenainya, tetapi masalahnya adalah terdapat banyak orang khianat,” katanya semasa konvensyen PKR Sabah di ITCC Penampang.

Apabila ditanya adakah beliau masih boleh menunggu untuk menjadi perdana menteri kelapan, Anwar berkata: “Saya telah menunggu selama 20 tahun, jadi tidak apa-apa. Jangan risau.”

“Jika Tuhan mengizinkannya berlaku, ia akan berlaku,” katanya, sambil menambah bahawa beliau tidak menolak peralihan kepimpinan dan menggesa semua orang untuk terus menyokong kerajaan persekutuan dan negeri Sabah.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close