AntarabangsaIsu Semasa

UAE Tubuh Universiti AI Pertama Di Dunia

Dalam usaha untuk membangunkan modal insan dalam kecerdasan buatan (AI), Emiriah Arab Bersatu telah mengumumkan penubuhan institusi penyelidikan AI yang pertama di dunia.

Berpusat di Masdar City berhampiran Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) adalah institusi berasaskan penyelidikan AI peringkat siswazah yang menawarkan ijazah khusus untuk pelajar tempatan dan antarabangsa dalam bidang AI.

MBZUAI juga akan menyediakan pelajar dan penyelidik dengan sistem dan teknologi AI yang paling maju di dunia untuk menjana potensinya untuk pembangunan ekonomi dan masyarakat.

Menteri Negara UAE dan pengerusi Lembaga Pemegang Amanah MBZUAI, Dr Sultan Ahmed Al Jaber berkata: “MBZUAI adalah jemputan terbuka dari Abu Dhabi ke dunia untuk terus memanfaatkan dan menjana potensi penuh AI.”

“AI boleh membawa kepada transformasi sosial dan ekonomi yang lebih besar.

“Memanfaatkan AI akan membantu kita untuk bersedia dengan lebih baik untuk cabaran masa depan dan mewujudkan peluang yang lebih luas,” katanya semasa mengumumkan penubuhan MBZUAI.

MBZUAI dinamakan sempena Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Komandan Tertinggi Angkatan Tentera Sheikh Mohammed bin Zayed sebagai pengiktirafan kepercayaannya dalam mengubah kekuatan pengetahuan dan pemikiran saintifik.

Antara objektifnya adalah untuk menyokong usaha Abu Dhabi untuk membina dan mengekalkan ekonomi pengetahuan berasaskan AI dan untuk menyokong kelompok inovasi UAE dan permulaan AI.

AI dijangka mempunyai kesan transformasi terhadap ekonomi global, dengan para pakar menganggarkan, menjelang 2030, AI dapat menyumbang hampir US $ 16 trilion (RM67.84 triliun) kepada ekonomi global.

UAE telah memberi tumpuan kepada ekonomi berasaskan pengetahuan yang menjadikan negara AI sebagai keutamaan negara yang strategik pada tahun 2017, mengumumkan pelan hala tuju masa hadapan AI melalui Strategi Kecerdasan Buatan UAE 2031.

Lembaga pengasas universiti itu terdiri daripada pemimpin utama dalam bidang AI.

Mereka adalah presiden interim MBZUAI Prof Sir Michael Brady, seorang profesor pengimejan onkologi di University of Oxford di United Kingdom; Prof. Anil K. Jain, seorang profesor terkemuka universiti di Michigan State University, Amerika Syarikat; Dr Kai-Fu Lee, eksekutif teknologi yang berpangkalan di Beijing, China; Prof. Andrew Chi-Chih Yao, seorang saintis komputer terkenal di dunia yang juga dekan Institut Sains Maklumat Disiplin di Universiti Tsinghua; Prof Daniela Rus, pengarah Institut Sains Teknologi Komputer Massachusetts dan Makmal Perisikan Buatan; dan Peng Xiao, peneraju teknologi dan perniagaan global yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Abu Dhabi Group 42 Ltd.

Show More

Related Articles

Back to top button