Bisnes & Ekonomi

Sekatan Import Minyak Sawit Oleh India Akan Jejaskan Ekonomi

Potensi sekatan oleh India terhadap import minyak sawit dari Malaysia akan membawa kepada stok minyak yang berlebihan dan harga minyak sawit mentah yang lebih rendah, kata CGS CIMB Research.

Rumah penyelidikan itu berkata langkah itu akan menyebabkan pengeluar India membeli lebih banyak minyak sawit dari Indonesia, dengan mengorbankan pengeluar Malaysia dalam jangka pendek.

“Kami sangat prihatin dengan berita India mungkin menyekat import minyak sawit dari Malaysia.

“Ini boleh menyebabkan permintaan minyak kelapa sawit Malaysia yang lebih lemah, membawa kepada stok yang lebih tinggi dan harga CPO yang lebih rendah bagi Malaysia disebabkan oleh akses pasaran terhad ke India.”

Dr Mahathir juga berkata dalam ucapannya bahawa India dan Pakistan perlu bekerjasama untuk menyelesaikan konflik itu.

Kenyataannya membawa kepada kritikan dalam talian, dengan pengguna media sosial India menuduh Dr Mahathir secara terbuka menyebelahi Pakistan dan menentang India dalam pertikaian yang berterusan di rantau itu.

Mereka menggesa boikot untuk pelancongan, produk dan perkhidmatan Malaysia, termasuk syarikat penerbangan.

Minggu lalu, Dr Mahathir berkata kerajaan tidak menerima apa-apa maklum balas daripada kerajaan India atas dakwaan memboikot.

Reuters, bagaimanapun, melaporkan pada hari Jumaat bahawa India mempertimbangkan sekatan ke atas import dari Malaysia.

Memetik sumber kerajaan dan industri, laporan tersebut menyatakan bahawa kerajaan India “mencari jalan untuk menghadkan import minyak sawit dan boleh meletakkan sekatan ke atas barangan lain dari Malaysia”.

Ketegangan ini juga membawa kepada kenyataan Menteri Industri Teresa Kok pada Selasa bahawa Malaysia “sedang meneroka kemungkinan” mengimport gula mentah dari India mulai tahun depan, sebagai cara untuk meningkatkan perdagangan dua hala dengan negara itu.

Sementara itu, Jawatankuasa Kongres Tamil Nadu (TNCC) berkata sebarang pengurangan import minyak sawit oleh India akan menjejaskan para pekerja asing dari negara India Selatan Tamil Nadu yang kini bekerja di Malaysia.

Presiden TNCC K.S. Alagiri berkata sekurang-kurangnya 500,000 orang dari Tamil Nadu bekerja di sektor Teknologi Maklumat dan restoran di Malaysia.

Alagiri menjelaskan bahawa pengurangan import minyak sawit dari Malaysia juga akan memberi kesan kepada masyarakat India Malaysia kerana kebanyakan mereka bekerja di estet kelapa sawit dan getah di Malaysia.

India adalah pengimport minyak sawit terbesar di dunia, dengan jumlah 8.8 juta tan pada 2018. Daripada jumlah ini, 5.98 juta tan diimport dari Indonesia dan 2.1 juta tan dari Malaysia.

CGS CIMB, dalam laporannya berkata beberapa pembekal India telah menghentikan penghantaran minyak sawit Malaysia yang dijadualkan pada bulan November dan Disember disebabkan oleh ketakutan mengenai langkah-langkah yang berpotensi untuk menyekat import.

Ia juga menyatakan bahawa Perhimpunan Kebangsaan Perancis telah meluluskan rang undang-undang awal tahun ini, menyatakan bahawa minyak kelapa sawit tidak akan menerima pengecualian cukai mulai Januari 2020.

Walau bagaimanapun, impak langkah ini dijangka tidak begitu besar, kata firma penyelidikan itu.

Show More

Related Articles

Back to top button