MalaysiaPolitik

Buku Komik Pro-China Memburukkan Politik Perkauman

Kerajaan telah mengharamkan buku komik berkontroversi Belt & Road Initiative For Win-Winism berkuatkuasa hari ini.

Kementerian Dalam Negeri mewartakan perintah larangan pada buku komik itu dengan mengatakan bahawa penerbitan itu didapati mempunyai kandungan yang boleh “membahayakan ketenteraman awam dan keselamatan” serta “memesongkan minda orang awam”.

Warta perintah larangan di bawah Seksyen 7 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 itu menyatakan bahawa “percetakan, pengimportan, pengeluaran, penerbitan, penjualan, pengeluaran, peredaran, pengedaran atau pemilikan penerbitan adalah dilarang sama sekali di Malaysia”.

Komik pro-China terbabit ditulis oleh Hew Kuan Yau, dilukis oleh Chong Poh Ling dan diterbitkan oleh Muzium Budaya Komik Asia.

Komik itu diedarkan di sekolah minggu lalu. Ia kemudian tular dalam talian, dengan ramai yang tidak berpuas hati dengan gambaran komik bahawa orang Melayu yang menyokong etnik Uighur Muslim di China adalah radikal.

Sementara itu, perselisihan pendapat telah berlaku dalam DAP berkaitan buku terbabit. Anggota parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim mengatakan hanya terdapat “perbezaan pendapat”.

Ditanya sama ada ia telah menyebabkan pertelingkahan dalam DAP, Sim tidak membincangkan isu itu secara langsung dan berkata buku komik Hew tidak mempunyai kaitan dengan parti itu.

“Saya tidak tahu apa yang anda maksudkan dengan pertelingkahan dalaman, tetapi saya fikir orang mempunyai pendapat yang berbeza.

“Faktanya sangat jelas bahawa buku komik dan Hew Kuan Yau tidak mempunyai hubungan langsung dengan DAP. Dia bukan lagi ahli DAP dan buku komik itu tidak ada kaitan dengan DAP,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Hew keluar DAP pada Julai 2016. Hew, yang juga ketua pegawai eksekutif Majlis Perniagaan Malaysia-China, telah membentangkan buku komik itu kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk dihadiahkan kepada presiden China Xi Jinping semasa lawatan ke Beijing pada April.

Dilaporkan bahawa komik itu telah diedar untuk tempoh masa yang lama tetapi hanya mendapat perhatian orang ramai selepas penerbit mengedar buku itu ke sekolah.

Keputusan Kementerian Pelajaran dalam memerintahkan supaya buku itu dikeluarkan daripada edaran telah mendapat kritikan oleh beberapa ahli DAP, termasuk lima ADUNnya yang mempersoalkan sama ada Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkhidmat kepada Pakatan Harapan atau Umno.

Ahli-ahli DAP yang menandatangani kenyataan itu ialah Setiausaha Pemuda DAP Eric Teh, Timbalan Ketua Pemuda DAP Selangor Koo Jeng Teng dan Menteri Belia dan Sukan Sabah Phoong Jin Zhe, yang juga ADUN Luyang.

Empat anggota dewan DAP Pahang yang turut menandatangani kenyataan itu ialah Chiong Yoke Kong (Tanah Rata), Chow Yu Hui (Tras), Lee Chin Chen (Bilut) dan Leong Yu Man (Triang).

Walau bagaimanapun, beberapa pemimpin DAP, seperti Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh, turut menyuarakan bantahan terhadap buku komik itu.

Pemimpin Pembangkang Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menyeru supaya DAP diharamkan jika pemimpinnya terbukti mempunyai kaitan dengan buku komik itu.

Naib Presiden Umno menggesa Kementerian Dalam Negeri menyiasat parti komponen Pakatan Harapan (PH) itu dan melihat apakah pemimpinnya terlibat dalam penerbitan buku itu.

“Sekiranya mereka bersalah, DAP perlu diharamkan kerana melanggar undang-undang di bawah Akta Pertubuhan 1966,” kata Ahli Parlimen Bera kepada pemberita di Parlimen.

“Buku komik ini menyebarkan komunisme dan bersimpati dengan komunis, jadi ia menentang nilai-nilai Malaysia dan mengecilkan perjuangan yang perlu kita hadapi semasa perjuangan dengan pemberontak komunis,” tambahnya, merujuk kepada perjuangan menentang Parti Komunis Malaya selepas Perang Dunia Kedua.

Show More

Related Articles

Back to top button