Isu SemasaTempatan

Projek Lebuh Raya Berimpak Besar Bakal Hubungkan Sarawak, Sabah Dan Kalimantan

Pelan bercita-cita tinggi sedang dirancang untuk membina rangkaian lebuhraya lengkap di Borneo yang menghubungkan kawasan terpencil di Sarawak ke Sabah dan kemudian ke Kalimantan, di mana ibu negara Indonesia yang baru akan ditempatkan.

Menteri Kerja Raya Baru Bian berkata buat pertama kalinya, Kerajaan Persekutuan telah bekerjasama untuk projek Lebuhraya Trans-Borneo yang bukan sahaja akan melengkapkan lebuh raya sekitar Borneo tetapi juga membawa faedah sosio-ekonomi dan pembangunan fizikal kepada lebih 100,000 orang di sana.

Disebabkan jaraknya yang dekat dan keperluan untuk bekerja dengan Indonesia untuk memastikan persimpangan lebuh raya yang lancar, beliau berkata telah bertemu dengan presiden Indonesia Joko Widodo mengenai perkara itu bulan lalu. Jokowi, katanya, menyambut baik rancangan ini.

Inilah kali pertama hubungan antara Sabah, Sarawak, Brunei dan Kalimantan akan dijalankan melalui satu lebuh raya.

Menjelaskan Lebuhraya Trans-Borneo sepanjang 4,000km, Bian berkata: “Di bawah penjajaran Lebuhraya Pan Borneo sebelumnya, jalan masuk dan keluar dari Brunei aalah sebanyak lapan kali, yang bermaksud pasport akan dicop lapan kali.”

“Sebagai penduduk Sarawak dari kawasan terpencil, saya mencadangkan agar lebuh raya itu menghubungkan kawasan pedalaman Sarawak di sepanjang sempadan Sabah dan Kalimantan, menghubungkan kampung-kampung seperti Ba ‘Kelalan, Bario, Long Semadoh, Long Luping, Long Sukang dan Lawas ke Temburong dan bandar seperti Merapok dan Sipitang di Sabah.

“Di samping itu, kampung-kampung seperti Long Lama, Long Bedian, Long Seridan, Long Napir dan Pa ‘Berunut juga akan dihubungkan, Long Pasia di Sabah juga akan dihubungkan melalui Long Semadoh,” kata Baru.

Beliau berkata di bawah Bajet 2020, RM600 juta telah diperuntukkan untuk 40km jalan Kalabakan-Serudong yang sangat diperlukan dan pembinaan Kompleks Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan, dan kuarters perumahan kerajaan.

Serudong adalah bandar terakhir di Sabah di sempadan sebelum melintasi Kalimantan Timur di Indonesia.

RM600 juta adalah daripada pengurangan kos RM1.2 bilion Lebuhraya Pan Borneo.

Bian berkata Indonesia juga sedang membina lebuh raya untuk menyambung ke Serudong supaya apabila ibu negara baru berpindah ke Kalimantan Timur, ia akan dihubungkan dengan baik ke Sabah dan Sarawak.

Lokasi ibu kota Indonesia baru di Kalimantan belum diumumkan secara rasmi tetapi ia dikhabarkan terletak di Palangka Raya di Kalimantan tengah.

Baru berkata cadangan Jalan Pautan Sarawak-Sabah (SSLR), dengan jalan raya yang menghubungkan kawasan terpencil seperti Ba ‘Kelalan, akan membawa pembangunan infrastruktur yang sangat diperlukan kepada rakyat di sepanjang laluan itu.

“Ba ‘Kelalan adalah sempadan terakhir Sarawak yang tidak mempunyai sambungan jalan raya. Selama 60 tahun yang lalu, pembangunan sentiasa memberi tumpuan kepada jalan-jalan pesisir tetapi tidak ada di pedalaman.

“Terdapat potensi untuk pembangunan yang besar kerana tanah pertanian banyak dan ia adalah antara tanah yang paling subur di Sarawak dengan nanas berkualiti tinggi, hasil kopi dan sayur-sayuran.

Beliau bercakap tentang akses yang lebih baik ke sekolah-sekolah dan kemudahan kesihatan untuk 100,000 orang Ulu (pribumi).

“Potensi eko-pelancongan juga sangat besar, tiga kawasan tertinggi di Sarawak iaitu Gunung Mulu, Gunung Murud dan Batu Lawi terletak di sekitar kawasan ini dan tapak warisan dunia Mulu National Park juga terletak di sana,” kata Baru.

Beliau berkata kos lebuh raya dari Long Lama dengan jalan raya dan ke Lawas akan menelan kos RM5.2 bilion.

“Kini, ia berada di peringkat pertama yang membabitkan RM2 bilion dari Lawas ke Pa Berunut kira-kira 90km,” kata Baru. Hanya peringkat pertama SSLR yang telah diluluskan pada Bajet 2019.

Baru berkata bahawa dana itu akan diminta daripada Kerajaan Persekutuan dalam tempoh enam tahun tetapi jika cadangan untuk membina jalan raya melalui inisiatif kewangan swasta, pembayaran tertangguh dan model geran diterima oleh Kabinet, maka projek itu dapat dipercepatkan.

Show More

Related Articles

Back to top button