AntarabangsaIsu Semasa

6 Cabaran Utama Yang Perlu Ditangani Oleh Joko Widodo

Joko Widodo memulakan tugas lima tahunnya sebagai Presiden Indonesia pada hari Ahad lalu dengan janji untuk membangunkan infrastruktur yang lebih cepat dan peluang pelaburan yang lebih banyak untuk mewujudkan pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi terbesar di Asia Tenggara.

Walau bagaimanapun, beliau menghadapi cabaran baru selepas beberapa demonstrasi pelajar terbesar dalam beberapa dekad meletus bulan lalu, menentang undang-undang yang dibentangkan oleh parlimen yang dikatakan melemahkan demokrasi dan mengancam kebebasan asasi.

Di sini terdapat beberapa isu dasar utama yang perlu dihadapi oleh Presiden Jokowi:

1. KELEMBAPAN EKONOMI

Terjejas oleh harga komoditi yang lembap, Indonesia telah berusaha untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi di atas 5% pada tahun-tahun kebelakangan walaupun terdapat peningkatan dalam pembinaan infrastruktur dan percubaan untuk mengurangkan isu yang menghalang pelaburan.

Indonesia telah menarik pelaburan dalam peleburan mineral, tetapi telah gagal untuk memenangi banyak pelaburan pembuatan berbanding dengan beberapa saingan.

Widodo telah berjanji untuk memperbaiki iklim pelaburan dengan lebih lanjut dengan melonggarkan peraturan buruh yang ketat, membuka lebih banyak bidang kepada pelabur asing dan mempercepatkan perjanjian perdagangan.

Walau bagaimanapun, terdapat cabaran yang tinggi memandangkan pertumbuhan ekonomi tahun ini dijangka perlahan buat kali pertama dalam tempoh empat tahun di tengah-tengah risiko kemelesetan global.

2. RASUAH

Bantahan pelajar mungkin berterusan di tengah-tengah kemarahan atas undang-undang yang mereka katakan akan melemahkan perang terhadap rasuah dan rang undang-undang baru, termasuk kod jenayah yang melarang seks di luar perkahwinan.

Menjelang majlis mengangkat sumpah, Widodo meluluskan rang undang-undang parlimen untuk meletakkan Suruhanjaya Pembasmian Rasuah di bawah pengawasan jawatankuasa baru dan membendung kebebasannya untuk mengawasi suspek.

Minggu lalu, lebih 40 ahli menandatangani surat terbuka yang meminta Widodo untuk membatalkan undang-undang itu dengan alasan rasuah melemahkan pentadbiran dan menghalang pelaburan.

3. PENDIDIKAN

Di negara di mana kira-kira separuh daripada populasi berada di bawah umur 30 tahun, pelajar Indonesia sering berada di peringkat bawah dalam tinjauan kaji selidik pelajar antarabangsa.

Presiden memperuntukkan wang untuk latihan kemahiran bagi penganggur dan memperluaskan program untuk membayar pendidikan tinggi bagi golongan miskin.

Pegawai kerajaan juga mengatakan larangan ke atas pemilikan asing di sektor universiti akan ditarik balik, tetapi pendidikan rendah, khususnya di kawasan terpencil, masih kurang mendapat sumber.

4. KRISIS PAPUA

Image result for papua indonesia protestWilayah timur Indonesia adalah antara wilayah termiskin di negara itu dan telah menyaksikan peningkatan keganasan sejak bulan Ogos, yang dicetuskan oleh isu kaum yang dilakukan terhadap pelajar Papua di pulau utama Jawa.

Tuntutan oleh beberapa kumpulan pemisah untuk satu referendum kemerdekaan baru telah mendapat momentum ketika pergolakan.

Sesetengah orang Papua melihat undi 1969 untuk menggabungkan bekas jajahan Belanda dengan Indonesia, yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, sebagai tidak sah.

Dalam satu langkah yang berbeza daripada kerajaan terdahulu, Widodo berkata beliau terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan pemimpin pemisah untuk menamatkan rusuhan.

5. PENINGKATAN GOLONGAN KONSERVATIF DAN RADIKAL

Indonesia mempunyai penduduk Islam terbesar di dunia dan sering dilihat sebagai contoh bagaimana demokrasi dan Islam boleh wujud, tetapi peningkatan konservatisme telah menimbulkan sikap tidak bertoleransi di negara yang mempunyai pelbagai agama minoriti dan etnik minoriti.

Pada masa yang sama, Indonesia berdepan dengan kebangkitan semula militan Islam selepas satu siri pengeboman bunuh diri di bandar Surabaya tahun lalu dan kes terbaru menteri keselamatan negara baru-baru ini yang ditikam, disyaki didalangi anggota militan.

6. ALAM SEKITAR

Indonesia baru-baru ini menderita kebakaran hutan terburuk sejak 2015 dan sebagai pengeluar minyak sawit terbesar di dunia, negara kepulauan itu berdepan dengan ancaman dari Kesatuan Eropah yang ingin menghentikan penggunaan minyak sawit sebagai bahan api pengangkutan kerana hubungan dengan penebangan hutan.

Widodo juga turut mengumumkan rancangannya pada bulan Ogos untuk memindahkan ibu kota dari bandaraya di pulau Jawa ke pulau Borneo, yang menimbulkan persoalan tentang bagaimana rancangan itu akan dibiayai dan kesannya kepada alam sekitar.

Show More

Related Articles

Back to top button