MalaysiaPolitik

Ingin Periksa Kehadiran MP Anda Di Parlimen? Ini Adalah Caranya

Konstituen boleh menulis surat kepada Parlimen untuk memeriksa kehadiran Ahli Parlimen masing-masing, kata Timbalan Speaker Datuk Rashid Hasnon.

“Mereka boleh menulis kepada kami dan kami akan memaklumkan ahli parlimen itu bahawa nama mereka dipilih untuk diperiksa kehadiran mereka,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen pada hari Isnin (21 Okt).

Walau bagaimanapun, Rashid mengakui bahawa tidak sesuai bagi Parlimen untuk mendedahkan secara terbuka kehadiran Ahli Parlimen.

“Kita boleh mendapatkan nama mereka, tetapi tidak sesuai untuk kita menyebarkan nama mereka. Sesiapa yang mahu tahu (mengenai kehadiran Ahli Parlimen), mereka boleh bertemu dengan pengurusan Parlimen,” katanya.

Ditekan dengan lebih lanjut oleh pemberita, Rashid berkata pada pendapatnya, nama Ahli Parlimen yang sering tidak hadir boleh didedahkan secara terbuka.

“Pada pendapat saya, ia boleh dilakukan sekali-sekala untuk kesedaran kepada Ahli Parlimen dan ini akan dibangkitkan dalam perbincangan kami,” katanya.

Ini berikutan kejadian di Parlimen Khamis lepas (17 Okt), di mana perbicaraan mengenai perbahasan Bajet 2020 ditangguhkan buat sementara ketika terdapat kekurangan kuorum di Dewan.

Di bawah Perintah Tetap 13, mesti ada sekurang-kurangnya 26 Ahli Parlimen di Dewan 222 kerusi untuk membenarkan prosiding diadakan.

Ahli Parlimen Bera Datuk Seri Ismail Sabri, yang juga ketua pembangkang, menyuarakan trend ketidakhadiran ahli parlimen terutama semasa perbahasan penting mengenai Bajet 2020.

Rashid mempertahankan ahli parlimen yang tidak hadir, dengan mengatakan bahawa kebanyakan mereka berada di sekitar Parlimen, tetapi tidak hadir di dalam Dewan di mana prosiding sedang berlangsung.

Ditekan lebih lanjut mengenai perkara itu, Rashid berkata bahawa kejadian kekurangan kuorum di Dewan jarang berlaku di Malaysia.

“Banyak negara lain mempunyai kuorum yang lebih tinggi. Kita hanya ada 26 Ahli Parlimen dan di antara alasan mereka adalah terdapat pembesar suara di seluruh kawasan Parlimen.

“Saya harap Ahli Parlimen tidak berada di luar hanya kerana mereka boleh mendengar prosiding dari kafeteria dan saya mahu mereka sentiasa hadir di Parlimen,” katanya.

Rashid juga berkata beliau berharap pegawai di Parlimen akan membantu dalam mengira jumlah Ahli Parlimen yang hadir di Dewan.

“Jika jumlah Ahli Parlimen rendah, Speaker boleh mengarahkan pegawai bertugas untuk meminta anggota Parlimen yang duduk di luar untuk masuk ke dalam Dewan,” katanya.

Pada 23 Julai tahun lepas, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kehadiran ahli Kabinet dan timbalannya di Parlimen.

Pada 26 Julai tahun lepas, Rashid menegur menteri dan timbalan menteri kerana ketiadaan mereka di Parlimen.

Pada 26 Oktober tahun lepas, Speaker Tan Sri Mohamad Arrif Md Yusof mengarahkan penangguhan perdebatan selepas Ahli Parlimen Kapit Datuk Alexander Nanta Linggi menyatakan bahawa terdapat kekurangan kuorum.

Show More

Related Articles

Back to top button