AntarabangsaIsu Semasa

Pesawat Australia Lengkapkan Penerbangan Terpanjang, 19 Jam Tanpa Henti

Qantas telah menjalankan ujian penerbangan bersejarah tanpa henti dari New York ke Sydney, meneliti potensi kesan penerbangan itu kepada juruterbang, krew dan penumpang.

Bakal menjadi perjalanan terpanjang pesawat komersial di dunia, pesawat QF7879, Boeing 787-9 Dreamliner yang membawa 50 penumpang dan anak kapal, mendarat di Sydney pada pagi Ahad selepas perjalanan 16,200 kilometer (10,066 batu) yang berlangsung selama 19 jam dan 16 minit.

Ketua Pegawai Eksekutif Qantas, Alan Joyce, yang mengemudi penerbangan, berkata selepas mendarat: “Ini adalah momen yang sangat bersejarah bagi Qantas, momen yang sangat bersejarah untuk penerbangan Australia dan saat yang sangat bersejarah untuk penerbangan dunia.”

Dengan permintaan untuk perjalanan udara yang semakin berkembang dan prestasi pesawat bertambah baik, syarikat penerbangan semakin meninjau perjalanan jarak jauh yang terlalu lama.

Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) menjangka bilangan penumpang tahunan di seluruh dunia meningkat daripada 4.6 bilion tahun ini kepada 8.2 bilion menjelang 2037.

Pada masa ini, tiada pesawat komersil boleh melengkapkan perjalanan New York ke Sydney dengan beban penuh. Penerbangan Qantas berlepas dengan bahan api maksimum, hanya beberapa penumpang, bagasi terhad dan tiada kargo.

Image result for qantas longest non stop flight

Matlamatnya adalah untuk mengumpulkan data, dengan pasukan pemantauan penyelidik seperti pencahayaan, aktiviti, pola tidur dan kelakuan penumpang serta tahap melatonin krew.

Penyelidik juga mengesan gelombang otak juruterbang yang dilengkapi dengan peranti pemantauan otak untuk penerbangan jauh itu.

Matlamat penyelidikan itu, kata Qantas dalam satu kenyataan, adalah untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan penumpang, meminimumkan ‘jet lag’ dan mengenal pasti waktu rehat krew dan tempoh kerja yang optimum.

“Ujian penerbangan itu sangat berjaya dalam dua komponen. Yang pertama adalah penyelidikan dan juga jarak jauh di mana penerbangan tersebut ialah 16,200 kilometer. Kami berada di udara selama 19 jam dan 16 minit, dan kami mendarat di sini dengan 70 minit bahan api yang selesa,” kata kapten Qanta, Sean Golding

Syarikat penerbangan itu juga merancang untuk menguji penerbangan tanpa henti dari London ke Sydney dan menjangka membuat keputusan menjelang akhir tahun sama ada untuk memulakan laluan jauh itu yang akan bermula pada tahun 2022 atau 2023.

Show More

Related Articles

Back to top button