Hiburan

Filem ‘Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal’ Tersenarai Untuk Oscars

Duo animasi tempatan popular, Upin & Ipin mempunyai peluang yang cerah untuk bersinar di Hollywood.

Filem blockbuster 2019 yang disukai ramai, “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal”, telah dimasukkan dalam senarai panjang untuk pencalonan Filem Animasi Terbaik di Anugerah Akademi 2020.

Filem ini merupakan salah satu daripada 32 filem animasi dari seluruh dunia yang kini dianggap sebagai salah satu daripada lima pencalonan dalam kategori yang akan diumumkan pada bulan Januari.

Anugerah Akademi Peringkat 91 akan diadakan pada 24 Februari 2020.

Kemasukan Upin & Ipin berita dalam senarai panjang Oscars diumumkan oleh syarikat pengeluaran tempatan Les ‘Copaque Production melalui akaun rasmi Instagram dan Twitternya.

“Keris Siamang Tunggal” disenaraikan bersama 32 filem animasi antarabangsa untuk pencalonan Oscar 2020.

“Terima kasih, rakyat Malaysia atas sokongan luar biasa untuk filem itu,” tulis akaun itu.

Filem animasi lain yang turut tersenarai dalam senarai panjang termasuk “The Angry Birds Movie 2”, “Toy Story 4”, “The Secret Life of Pets” dan “Frozen 2”.

Salah satu syarat yang ditetapkan oleh Oscars adalah filem yang tersenarai harus ditayangkan di pawagam di Los Angeles selama sekurang-kurangnya 7 hari.

Syarikat induk yang menghasilkan animasi Upin & Ipin, Les’ Copaque Production berkata Filem Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal akan ditayangkan di Los Angeles di Amerika Syarikat dalam masa terdekat dalam format bahasa Inggeris dengan tajuk ‘Upin & Ipin: The Lone Gibbon Kris’.

“Keris Siamang Tunggal” ditayangkan pada 21 Mac lalu dan meraih RM25 juta di box office tempatan selepas hanya tiga minggu, dengan lebih dua juta orang di Malaysia menontonnya. Filem itu juga turut ditayangkan di China, Indonesia, Vietnam, Uzbekistan dan India.

“Keris Siamang Tunggal” telah dianugerahkan Filem Terbaik di Festival Filem Animasi Antarabangsa 2019 (Animaze) di Montreal, Kanada.

Filem ini juga mendapat skor yang baik di Pangkalan Data Filem Internet (IMDb), mencapai 9.6 / 10. Ini bermakna ia telah mengatasi filem aksi popular tahun lepas Paskal yang mendapat skor 8.8 / 10.

Filem yang dihasilkan dengan bajet sekitar RM20 juta itu menampilkan kembar kegemaran Malaysia di alam fantasi yang dikenali sebagai Inderaloka dan menemui tokoh-tokoh dari kisah-kisah Melayu tradisional, seperti Mat Jenin, Raja Bersiong, Nakhoda Ragam dan Si Tanggang.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close