MalaysiaPolitik

Pembangkang Mahu Tubuhkan Kerajaan Campuran Tanpa DAP, Amanah?

Beberapa minggu lalu, tersebar desas-desus kononnya Umno berusaha untuk menubuhkan ‘kerajaan baharu’ bersama Bersatu, Pas dan PKR tanpa penyertaan AMANAH dan DAP.

Bekas Naib Presiden Umno yang juga Ahli Parlimen Sembrong Datuk Seri Hishammuddin Hussein dikatakan sebagai ‘jurugegas’ untuk melaksanakan kempen antara Umno dan komponen PH untuk mewujudkan kerajaan baharu itu.

Isu pembentukan kerajaan baru tanpa DAP dan Parti Amanah Negara itu akan terus menghantui Pakatan Harapan sehingga Mei tahun depan, kata ahli parlimen Umno.

Ahli Parlimen Pontian Datuk Seri Ahmad Maslan berkata ini disebabkan kegagalan Pakatan untuk menyelesaikan tarikh penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Jika tidak ada peralihan kuasa yang jelas menjelang Mei tahun depan, isu pembentukan kerajaan campuran mungkin akan timbul semula,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada hari Khamis (17 Okt).

Ahmad Maslan yang merupakan anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata ini kerana Anwar telah menyatakan semasa perbahasan di Parlimen bahawa peralihan kuasa akan berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang.

Beliau menambah bahawa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad perlu menjelaskan tarikh peralihan kuasa akan berjalan kerana beliau beberapa kali mengatakan ia pasti berlaku.

Ahmad berkata isu Umno membentuk kerajaan campuran dengan Pakatan pada mulanya dibangkitkan oleh presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Bagaimanapun, beliau berkata ia telah dilupakan pada bulan lepas selepas Umno dan PAS bersetuju untuk bekerjasama untuk pilihan raya umum akan datang.

“Sekiranya perancangan untuk membentuk satu gabungan timbul, Umno tidak mahu DAP dan PAS tidak mahu DAP dan Amanah,” katanya.

Maslan diminta mengulas mengenai dakwaan Pakatan bahawa bekas naib presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein sedang menggesa penubuhan kerajaan campuran tanpa DAP dan Amanah.

Pada hari Selasa (15 Oktober), Pakatan mengeluarkan kenyataan bersama yang menyeru Hishammuddin untuk menghentikan percubaan untuk memecahkan pakatan pemerintah tetapi Hishammuddin menafikan tuduhan itu.

Anwar yang membahaskan Bajet 2020 pada hari Selasa, memberitahu anggota parlimen bahawa perjanjian mengenai peralihan kuasa antara beliau dan Dr Mahathir tidak menentukan tarikh yang tepat.

“Dalam satu perbincangan, ia adalah satu tahun dan dalam perbincangan lain, ia adalah tempoh maksimum dua tahun,” kata Anwar.

Dr Mahathir beberapa kali sebelumnya menegaskan bahawa beliau akan menyerahkan kuasa kepada Anwar namun tiada sebarang tarikh yang tepat dinyatakan.

Pada hari Rabu (16 Oktober), Anwar berkata bahawa Hishammuddin harus ditanya mengenai tuduhan yang menghubungkannya dengan plot untuk menggulingkan DAP dan Amanah dari Pakatan untuk mewujudkan kerajaan baru.

Show More

Related Articles

Back to top button