Isu SemasaTempatan

Belanjawan 2020: Peluang Untuk Betulkan Kesilapan

Benar kata Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum membentangkan Belanjawan 2020 bahawa kerajaan tidak dapat memenuhi semua tuntutan dan tidak dapat memuaskan semua orang.

Belanjawan 2020 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng pada Jumaat lalu sepatutnya menjadi bajet yang “istimewa” kerana tahun 2020 menyasarkan negara untuk mencapai status negara maju.

Meskipun Parlimen dipenuhi sorak sorai ketika bajet dibentangkan, bajet tahun ini hanya sekadar bajet biasa. Begitu banyak yang dikatakan tentang “apa yang rakyat mahu” tetapi ia belum memenuhi semua kehendak rakyat.

Terdapat keperluan untuk merangsang ekonomi bagi memacu ekonomi dan dasar fiskal yang betul untuk dilaksanakan. Lebih penting lagi untuk memastikan kerajaan menyediakan langkah yang tepat untuk sektor swasta terus maju.

Sejak kerajaan PH memerintah, negara kelihatan seperti kekurangan arah. Mungkin terlalu banyak masa diberikan untuk membongkar salah laku kerajaan lama dan hutang yang meningkat.

Isu kemiskinan juga harus ditangani secara menyeluruh. Selepas semua kajian menunjukkan kewujudan ketidaksamaan ekonomi antara kaum, ia amat penting untuk menanganinya.

Tan Sri Dr Kamal Salih dari Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) muncul pada program Sinar TV Bicara Minda pada Rabu lepas. Beliau mungkin dikecam kerana mencadangkan bahawa cukai barang dan perkhidmatan (GST) adalah pilihan yang lebih baik berbanding cukai jualan dan perkhidmatan (SST). Namun beliau adalah pakar ekonomi yang sangat telus. GST adalah rejim cukai yang sangat dibenci dan menjadi punca tewasnya kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya lepas.

Beliau juga percaya bahawa bagi Malaysia untuk bergerak ke peringkat seterusnya, kita harus melihat semula program perindustrian yang berasaskan teknologi. Ia pada dasarnya adalah mengenai perindustrian semula. Kita memerlukan usahawan teknologi dan inovator untuk menerajui inisiatif baru. Mereka mesti dibantu dan diberikan insentif. Kita mesti proaktif dan mengenali bakat dan kemahiran baru.

Beliau mencadangkan supaya kita melihat seluruh sistem pendidikan. Terlalu banyak perhatian terhadap kecemerlangan akademik semata-mata bukan penyelesaian untuk memupuk individu yang kreatif dan inovatif.

Apabila ditanya mengenai mengapa kita bergelut untuk mencapai status negara maju, beliau menjawab bahawa kita bergantung terlalu banyak kepada sumber semula jadi kita seperti minyak dan gas, kelapa sawit dan kayu.

Tidak seperti orang Korea dan Jepun yang mempunyai sedikit sumber asli, kita tidak digalakkan untuk berinovasi, untuk meningkatkan teknologi dan meningkatkan produktiviti. Tahun demi tahun kami menjangkakan untuk memperoleh pendapatan dari Petronas untuk membiayai pembangunan negara.

Beliau juga membangkitkan isu tentang pekerja mahir yang berkurangan dengan kira-kira sejuta orang bekerja di luar negara. Dalam pada itu, terdapat lebih daripada lima juta graduan sejak bertahun-tahun dan ramai yang bekerja di bawah tahap kapasiti mereka.

Bagaimanapun, kita mempunyai peluang untuk membetulkan yang salah. Internet mengubah cara kita menjalankan perniagaan. Ia adalah alat untuk dimanfaatkan. Industri 4.0 harus menjadi aspek kritikal ekonomi semasa dan masa depan kita. Tetapi kita memerlukan ekosistem ​​yang betul untuk itu.

Pembentangan belanjawan akan dilupakan dalam beberapa bulan lagi. Rakyat akan kembali ke dunia nyata menghadapi masalah harian. Bajet tahunan negara sepatutnya dapat menangani isu-isu sebenar bukan hanya menjanjikan ‘gula-gula’ semata-mata.

Show More

Related Articles

Back to top button