AntarabangsaIsu Semasa

Brunei Khuatir Kes Bunuh Diri Semakin Meningkat

Pihak berkuasa di Brunei sangat bimbang terhadap peningkatan kadar kes bunuh diri yang lebih daripada dua kali ganda sejak empat tahun lalu.

Polis Diraja Brunei mendedahkan kadar bunuh diri meningkat daripada 1.9 kes bagi setiap 100,000 orang pada 2015 kepada 2.6 kes bagi 100,000 orang pada 2018.

Menteri Kesihatan Brunei Dr Mohammad Isham Jaafar berkata ini telah mendorong pihak berkuasa untuk memberi penekanan kepada isu kesihatan mental sebagai komponen utama kesihatan awam.

Bercakap baru-baru ini pada acara Hari Kesihatan Mental Sedunia, menteri itu berkata walaupun kadar bunuh diri mungkin rendah berbanding negara lain, ia masih membimbangkan.

Sebanyak enam kes bunuh diri direkodkan pada 2014; lapan pada tahun 2015; lapan pada 2016; 13 pada tahun 2017; dan 11 kes dari Januari hingga Ogos 2018. Dalam tempoh empat tahun yang sama, terdapat 43 percubaan bunuh diri.

Untuk membantu menangani masalah ini, Kementerian Kesihatan melancarkan Hope Line 145 pada bulan Februari tahun ini untuk memberikan bantuan dan nasihat kepada mereka yang mengalami kemurungan atau krisis emosi, termasuk bunuh diri.

Walaupun garis bantuan masih dalam fasa perintis, ia menerima lebih daripada 1,300 panggilan dalam enam bulan pertama dilancarkan.

Menurut The Scoop (Brunei), usaha lain termasuk kempen awam, seperti “Mind Your Mind” dan “Brunei Bebas Buli” untuk memberi penjelasan tentang penyakit mental dan mencegah gejala buli dalam kalangan murid sekolah.

Menteri itu menambah bahawa media arus perdana dan platform media sosial juga berperanan dalam mencegah kes bunuh diri dengan menyebarkan maklumat yang tepat dan berguna yang boleh menggalakkan orang ramai mendapatkan bantuan kesihatan mental.

Hari Kesihatan Mental Sedunia yang disambut pada 10 Oktober adalah hari antarabangsa bagi pendidikan kesihatan mental global, kesedaran dan advokasi terhadap stigma sosial.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan bahawa bunuh diri adalah penyebab kematian kedua tertinggi bagi orang yang berumur antara 15 dan 29 tahun, meletakkan golongan muda pada risiko yang lebih besar terhadap keganasan, penderaan seksual dan buli.

Lebih daripada satu kes bunuh diri berlaku setiap 40 saat di seluruh dunia dan mengakibatkan kira-kira 800,000 kematian setiap tahun.

Show More

Related Articles

Back to top button