MalaysiaPolitik

Kongres Maruah Melayu Satu Konspirasi Politik Terancang?

Kongres Maruah Melayu (MDC) yang penuh kontroversi telah berakhir tetapi impaknya mungkin mempunyai kesan yang mendalam kerana retorik kaum yang dilaungkan oleh penceramah tertentu telah mencetuskan kemarahan sesetengah rakyat Malaysia.

Apakah kesan politik MDC yang turut dihadiri oleh ahli politik Melayu dari kedua-dua belah parti politik?

Penganalisis politik Dr Abdul Latiff Mohd Ibrahim menyatakan bahawa orang bukan Melayu merasa tidak senang dengan kesediaan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menghadiri dan menangani mesyuarat itu.

“Tetapi orang bukan Melayu juga boleh menarik nafas lega apabila Mahathir menggunakan platform itu untuk menonjolkan kesalahan orang Melayu sendiri. Ucapan Perdana Mneteri di kongres itu ditujukan untuk ‘memarahi’ orang Melayu yang menjadi punca kepada masalah mereka sendiri,” katanya.

Abdul Latiff berhujah bahawa kongres itu tidak mencapai banyak matlamat kecuali untuk memperlihatkan perpaduan palsu di kalangan orang Melayu: “Kongres ini hanya boleh dilihat sebagai gerakan politik oleh pelaku politik yang cuba mengekalkan dan menarik sokongan orang Melayu,” katanya.

Pensyarah sains politik Universiti Utara Malaysia Kamarul Zaman Yusoff memberikan lima pandangan mengenai kesan kongres tersebut.

1) Usaha para sarjana Melayu untuk menegakkan hak Melayu, penguasaan dan kekuasaan gagal mendapat daya tarikan kerana PM dan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Dr Mahathir gagal memberi respon yang tegas terhadap resolusi yang diketengahkan.

2) Usaha bekas anggota Parlimen Umno untuk memperlihatkan kerelevanan mereka dalam Bersatu berjaya apabila mereka berhasil mengumpulkan orang Melayu untuk datang dan mewujudkan persepsi sokongan terhadap pengerusi Bersatu.

3) Usaha yang didakwa oleh Bersatu untuk menunjukkan ia boleh bergantung kepada sokongan Ahli Parlimen Pembangkang jika ia dicabar, berjaya apabila mereka berhasil mewujudkan persepsi sokongan daripada Ahli Parlimen Pembangkang untuk parti Dr Mahathir.

4) Tindakan Pakatan Harapan untuk mencetuskan kekeliruan antara PAS dan Umno, dan MCA dan MIC tidak berjaya kerana bukan hanya pemimpin PAS yang hadir tetapi juga para pemimpin Umno walaupun bukan dua pemimpin tertinggi, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamad Hasan.

5) Ia terus melemahkan hubungan antara pemimpin Bersatu dan PKR (kecuali pasukan timbalan presiden Datuk Seri Azmin Ali), pemimpin DAP dan pemimpin Amanah (yang kebanyakannya kritikal terhadap acara itu walaupun presiden Amanah Mohamad Sabu hadir).

James Chin, pengarah Institut Asia di Universiti Tasmania, berkata seseorang boleh membuat hujah bahawa Dr Mahathir menghadiri kongres itu untuk menunjukkan kepada kaum Melayu bahawa beliau melindungi kepentingan Melayu dan menggagalkan naratif PAS / Umno bahawa orang Melayu dipinggirkan di bawah pentadbiran Pakatan.

“Ramai orang di Kuala Lumpur mengatakan bahawa penganjur ‘rahsia’ kongres itu sebenarnya adalah Bersatu sendiri. Akibatnya, tujuan sebenar MDC adalah untuk melemahkan pakatan PAS / Umno. “

Chin berkata yang lain berpendapat bahawa kongres itu adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih besar untuk menetapkan semula pentadbiran Pakatan.

“Dalam drama ini, MDC adalah kesinambungan tekanan terhadap PH untuk mengekalkan Mahathir dan mengabaikan peralihan kepimpinan kepada Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim. Permainan akhir adalah untuk mengekalkan jawatan perdana menteri di tangan Bersatu dan meminggirkan PKR dan DAP,” katanya kepada The Star.

Show More

Related Articles

Back to top button