Bisnes & Ekonomi

Belanjawan 2020 Adaptasi Wawasan Kemakmuran Bersama

Belanjawan 2019 tahun lalu memberi tumpuan untuk mengembalikan kewangan negara ke landasan, manakala Belanjawan 2020 bertujuan untuk menyelesaikan masalah ketidaksamaan di kalangan rakyat Malaysia dan merapatkan jurang pembangunan bandar dan luar bandar tanpa menjejaskan pertumbuhan.

Menjelaskan pendekatan yang berbeza untuk tahun ini, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata inisiatif dalam Belanjawan 2020 juga diilhamkan oleh Wawasan 2020 oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata bajet sulung Pakatan Harapan pada tahun lepas memberi tumpuan mengenai penyatuan fiskal dan rasionalisasi, pembaharuan institusi serta dasar-dasar rakyat.

“Untuk bajet tahun ini, kami komited untuk membawa kestabilan kepada kewangan kerajaan dan mencapai matlamat Wawasan 2020 dengan trajektori pertumbuhan baru di bawah asas Wawasan Kemakmuran Bersama (SPV) 2030 yang dimulakan oleh Dr Mahathir,” kata Lim ketika melancarkan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat semalam.

Dr Mahathir memperkenalkan Wawasan 2020, yang menggariskan cita-cita negara untuk menjadi negara maju menjelang tahun depan, ketika beliau menjadi Perdana Menteri pada tahun 1991.

Berikutan kemenangan Pakatan dalam PRU14, kerajaan memperkenalkan SPV 2030 pada 5 Oktober yang merupakan dasar untuk mencapai pengagihan kekayaan ekonomi negara yang adil, saksama dan inklusif di kalangan semua rakyat Malaysia.

“Wawasan Kemakmuran Bersama meneruskan tujuan Wawasan 2020, yang diselitkan dengan idea, idealisme, inovasi, pembaharuan institusi dan integriti untuk menjalinkan Malaysia baru,” kata Lim.

Dengan tema “Memacu pertumbuhan dan hasil yang saksama ke arah kemakmuran bersama,” Belanjawan 2020 dibahagikan kepada empat teras utama:

  • Memacu pertumbuhan ekonomi dalam Ekonomi Baru dan Era Digital;
  • Melabur di kalangan rakyat Malaysia: Menilai Modal Insan;
  • Mewujudkan Penyatuan; Masyarakat yang inklusif dan saksama, dan
  • Revitalisasi Institusi dan Kewangan Awam.

Kumpulan yang ketinggalan dalam pembangunan negara atau memerlukan bantuan akan mendapat pelbagai bantuan dan insentif di bawah Belanjawan 2020.

Mereka termasuk B40 (isi rumah bawah 40%) serta graduan mencari pekerjaan dan wanita dalam tenaga kerja.

Bagi menangani jurang antara bandar dan luar bandar, Belanjawan 2020 mempunyai penekanan khusus terhadap kumpulan sasaran.

Mereka termasuk peneroka Felda, yang akan menerima RM810 juta bagi program untuk meningkatkan pendapatan mereka, mengurangkan kepentingan pinjaman dan memperbaiki jalan dan bekalan air di skim Felda.

Nelayan adalah satu lagi kumpulan yang mendapat faedah, dengan bayaran elaun hidup mereka meningkat kepada RM250 daripada RM200.

Sabah dan Sarawak yang tertinggal di belakang semenanjung dari segi pembangunan, juga merupakan penerima utama.

Kedua-dua negeri kekal sebagai penerima terbesar perbelanjaan pembangunan, dengan Sabah mendapat RM5.2 bilion dan Sarawak RM4.4 bilion.

Keseluruhannya, peruntukan untuk pembangunan luar bandar juga dinaikkan kepada RM10.9 bilion, daripada RM9.7 bilion.

Lim berkata kerajaan mahu memastikan semua rakyat Malaysia mempunyai akses perubatan yang mencukupi, pendidikan yang baik dan pekerjaan yang sesuai.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button