AntarabangsaIsu Semasa

Wanita Iran Akhirnya Kembali Ke Stadium Selepas 40 Tahun

Beribu-ribu wanita Iran pada hari Khamis menghadiri perlawanan bola sepak secara percuma untuk pertama kalinya dalam beberapa dekad, selepas Fifa mengancam untuk menggantung negara itu di atas sekatan yang tidak adil di stadium.

Peminat wanita yang bersemangat memakai bendera di sekeliling bahu dan di atas kepala mereka ketika mereka menuju masuk ke seksyen kecil Stadium Azadi Tehran untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022 menentang Kemboja.

Ada yang memakai topi sporty di atas tudung mereka, sementara yang lain melukis wajah mereka dengan warna bendera.

Senyuman kegembiraan jelas terukir di bibir mereka, menggambarkan kemenangan bagi peminat bola sepak wanita bahkan sebelum pertandingan bermula.

Dan dengan setiap gol yang dijaringkan oleh pasukan Iran, sorakan di bahagian wanita semakin kuat. Pada akhir permainan, pasukan Iran telah menang bergaya dengan keputusan 14-0.

Selama hampir 40 tahun, negara republik Islam itu telah menghalang penonton wanita daripada memasuki stadium untuk perlawanan bola sepak dan sukan lain, dengan para ulama berpendapat wanita harus dilindungi dari sukan lelaki dan berpakaian seperti lelaki di stadium.

Bulan lalu, badan bola sepak dunia FIFA memerintahkan Iran untuk membenarkan wanita memasuki stadium tanpa sekatan dan jumlah  ditentukan oleh permintaan tiket.

Arahan itu terjadi selepas kematian Sahar Khodayari, yang membakar diri sendiri bulan lalu di luar mahkamah kerana takut dipenjara kerana cuba menghadiri pertandingan di stadium.

Disebut “Blue Girl” kerana warna kelab yang disokongnya – Esteghlal FC – dia dilaporkan telah ditahan tahun lalu apabila cuba memasuki stadium berpakaian sebagai seorang budak lelaki.

Kematian Sahar mencetuskan bantahan, dengan banyak orang menyeru agar Iran diharamkan oleh Fifa dan perlawannya diboikot.

Fifa mengatakan perlawanan Khamis lalu sebagai “langkah yang sangat positif ke hadapan.”

“Fifa ingin melihat semua gadis dan wanita yang ingin menghadiri pertandingan bola sepak di Iran untuk bebas berbuat demikian dan dalam persekitaran yang selamat. Kita telah bermula dan tidak akan berpatah balik,” kata Fifa dalam satu kenyataan.

Menurut seorang wartawan AFP, antara 4,000 hingga 4,500 wanita menyaksikan pertandingan tersebut yang turut dihadiri sekitar 6,000 orang.

Pada mulanya, hanya empat bahagian stadium yang dibuka kepada wanita yang membolehkan seramai 3,500 hadir untuk perlawanan tetapi hampir seribu lagi diberikan kebenaran untuk masuk.

Show More

Related Articles

Back to top button