Isu SemasaTempatan

Sejauh Manakah Subsidi Baru Petrol Boleh Meringankan Beban Rakyat

Mekanisme subsidi minyak petrol yang diumumkan dalam Belanjawan 2019 oleh kerajaan akhirnya telah dibincangkan kepada umum pada hari Isnin, beberapa hari menjelang Belanjawan 2020.

Skim subsidi sasaran baru RON95 diberi nilai RM30 sebulan untuk kereta dan RM12 untuk motosikal.

Ini bermakna para penerima, terutamanya golongan B40, akan menerima RM360 setahun sebagai subsidi bahan api untuk kereta dan RM144 untuk motosikal. Jumlah ini akan dikreditkan secara automatik ke akaun penerima setiap empat bulan.

Pemohon mesti memenuhi kriteria pemilikan kenderaan, yang ditetapkan untuk kereta 1,600cc dan ke bawah, dan yang melebihi 1,600cc dan 10 tahun ke atas.

Motosikal 150cc dan ke bawah, 150cc ke atas dan pemilikan berusia tujuh tahun ke atas, layak untuk program ini.

Mereka yang memandu Mercedes C 200 1.5L atau Volkswagen Polo 1.6L tidak layak. Kecuali anda adalah penerima Bantuan Sara Hidup (BSH), motosikal 1,000cc yang telah anda miliki selama lebih dari 10 tahun juga tidak layak.

Program subsidi petrol baru disasarkan untuk kumpulan B40, terutamanya bagi penerima manfaat BSH, dengan alamat di Semenanjung Malaysia sahaja. Jika pemohon mempunyai kereta dan motosikal, subsidi akan terhad kepada yang lebih tinggi iaitu RM30 sebulan untuk kereta yang dimiliki.

Mekanisme subsidi sasaran baru dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.9 juta pemilik kenderaan di negara ini, termasuk individu kurang upaya.

MIDF Research menyatakan bahawa ada anggaran potensi tiga juta penerima BSH yang kini tidak memenuhi syarat untuk program subsidi minyak.

Program BSH kini mempunyai jumlah kumpulan 6.2 juta penerima. Jumlah subsidi yang diberikan dianggarkan sebanyak RM65.4 juta sebulan atau RM785 juta setahun.

Konsensus pengguna ialah kuantum iaitu RM30 untuk kereta setiap bulan atau RM12 untuk motosikal akan meliputi seminggu penggunaan petrol.

Seorang pemilik Proton Saga 1.2L berkata RM30 akan mencukupi untuk seminggu perjalanan antara rumah di Damansara dan bekerja di Kuala Lumpur (KL), berdasarkan harga bahan api semasa sebanyak RM2.08 seliter.

Penggunaan bahan api yang serupa juga dilihat untuk Perodua Axia 1L. Bagi Perodua Myvi 1.5L, penggunaannya boleh melebihi RM50 seminggu untuk perjalanan dari Sungai Buloh ke KL.

Bagi Yamaha 135LC, petrol bernilai RM12 juga boleh bertahan selama seminggu, manakala untuk motosikal di bawah 150cc boleh bergerak sejauh 180km dengan petrol RM12, kata seorang pelumba.

MIDF Research berkata program subsidi yang disasarkan boleh membawa kepada permintaan yang berpotensi untuk model kapasiti enjin yang lebih kecil, yang akan memberi manfaat kepada pembuat kereta negara, Syarikat Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) dan Proton Holdings Bhd.

“Pendapatan maksimum bagi kumpulan penerima BSH ialah RM4,000 sebulan, dengan mengambil kira komitmen pinjaman 30% yang dibenarkan. Kami menganggarkan komitmen pinjaman bulanan maksimum sebanyak RM1,200. Ini seharusnya menjadi ukuran kepada model yang dijangka akan menjadi sasaran pembelian oleh kumpulan penerima BSH,” kata firma penyelidikan itu dalam satu laporan.

Oleh kerana itu, pengeluar kereta kebangsaan menguasai harga yang lebih rendah dan segmen kapasiti yang rendah di pasaran automotif tempatan.

Sebagai contoh, MIDF Research menyatakan bahawa Perodua Axia mempunyai anggaran ansuran bulanan sebanyak RM270 dengan harga jualan purata RM22,990, Proton Saga RM386 sebulan dengan harga purata RM32,800 dan Perodua Bezza RM406 sebulan pada harga purata RM34,490.

Kereta buatan Jepun Toyota Vios, Honda City, Nissan Almera dan Mazda 2 adalah antara model kereta bukan kebangsaan yang mempunyai nilai komitmen pinjaman bulanan RM1,200.

Show More

Related Articles

Back to top button