Isu SemasaTempatan

Transformasi PTPTN Daripada Pinjaman Kepada Tabungan

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kini dalam misi untuk “menilai semula” fungsinya sebagai penyedia pinjaman pendidikan kepada penyedia perkhidmatan simpanan untuk orang ramai.

Pengerusi perbadanan itu Wan Saiful Wan Jan berkata walaupun isu pembayaran balik mungkin merupakan salah satu cabaran terbesar, PTPTN kembali kepada misi utamanya untuk mempunyai lebih ramai orang menyimpan untuk tujuan pendidikan.

“Dalam kes ini, ia adalah mengenai menggalakkan penabungan. Saya benar-benar mahu mengubah cara orang melihat PTPTN. Pada masa ini, apabila orang berfikir PTPTN, mereka akan mengaitkannya dengan pinjaman.

“Itu perlu diubah. Kami mahu dikaitkan dengan penabungan seperti orang melihat Permodalan Nasional Bhd dengan Amanah Saham Bumiputera,” katanya.

Wan Saiful baru-baru ini berkongsi idea dan rancangannya untuk PTPTN pada tahun-tahun akan datang semasa wawancara eksklusif bersama The Malaysian Reserve.

Salah satu faedah khas SSPN-i (Skim Simpanan Pendidikan Nasional) yang banyak rakyat Malaysia mungkin tidak sedar adalah geran sepadan sehingga RM10,000 bagi setiap keluarga yang berkelayakan.

Ia diumumkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika membentangkan bajet tahun 2003 pada 20 September 2002. Kerajaan telah memperuntukkan RM1 bilion dalam bentuk geran sepadan sebagai insentif khas kepada golongan berpendapatan rendah yang mempunyai simpanan SSPN- i.

Malangnya, Dr Mahathir meletak jawatan pada akhir tahun 2003 dan skim tersebut dilupakan. Penekanan selepas tempoh itu oleh PTPTN adalah pada pinjaman dan bukannya mempromosikan penabungan yang mewujudkan budaya pinjaman.

“Mesej itu jelas bahawa beliau mahu orang ramai menabung. Oleh itu, apabila PTPTN menyemak geran, kami mempunyai RM997.5 juta untuk skema ini. Justeru, kami menghidupkan semula kempen itu dengan mengingatkan seluruh negara bahawa skim itu tersedia.

“Sekali lagi, saya berharap bahawa kumpulan berpendapatan rendah akan menabung seberapa banyak yang boleh. Apa yang akan menjadi sangat membantu ialah jika syarikat-syarikat, yayasan swasta, malah kerajaan negeri dan agensi-agensi kerajaan boleh memasukkan skim ini untuk membantu kumpulan- kumpulan pendapatan rendah, jadi mereka boleh mempunyai produk SSPN sebagai salah satu insentif yang boleh mereka masukkan wang,” katanya.

Sehingga 31 Julai 2019, sejumlah RM2.4 juta telah diberikan kepada 1,726 pendeposit dengan jumlah sebanyak 1,854 akaun. Kadar pengambilan insentif ini terlalu kecil kerana pemberian yang telah diperuntukkan oleh kerajaan lebih banyak.

Ini mungkin disebabkan oleh kurangnya kesedaran di kalangan golongan pendapatan bawah 40% (B40) kerana mereka lebih tertumpu kepada pinjaman berbanding dengan penabungan untuk pendidikan tinggi anak-anak mereka.

Pada masa ini, PTPTN telah beralih tumpuannya daripada menyediakan pinjaman pendidikan kepada mempromosikan produk simpanan dan mahu lebih dikenali sebagai tabung pendidikan dan bukan penyedia pinjaman pendidikan.

Oleh itu, program PTPTN kini lebih fokus pada produk simpanan seperti SSPN dan bukan pinjaman pendidikan PTPTN. Kami berharap melalui pelbagai program SSPN seperti Jelajah SSPN dan Minggu Menabung SSPN, kami akan dapat menyebarkan maklumat ini kepada kumpulan B40, supaya mereka dapat merebut peluang ini.

Objektifnya adalah untuk memupuk tabiat menabung di kalangan rakyat Malaysia terutamanya kumpulan B40. Kami mahu mereka sedar bahawa tabungan memberi hasil dan pinjaman adalah perbelanjaan.

Show More

Related Articles

Back to top button