MalaysiaPolitik

Sokongan Terhadap PH Terus Menurun, Tanjung Piai Milik BN?

Pilihan raya kecil Tanjung Piai yang akan datang boleh memberi kemenangan untuk Barisan Nasional berikutan tinjauan terbaru yang menyatakan bahawa sokongan terhadap Pakatan Harapan turun kepada hanya 35%, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ini kerana kekalahan Barisan dalam kerusi Parlimen Tanjung Piai dalam PRU14 hanya disebabkan oleh 524 undi kecil dalam pertandingan tiga penjuru, katanya.

“Jika perlawanan satu lawan satu, peluang kami untuk menang adalah lebih besar. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk kita membuat kesimpulan.

“Tetapi berdasarkan kajian, ia kelihatan seperti nasib akan memihak kepada kita,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen.

Naib Presiden Umno itu turut menyatakan bahawa semasa kemenangan Barisan dalam tiga pilihan raya kecil sebelum ini – Rantau, Semenyih dan Cameron Highlands – Kedudukan sokongan terhadap Pakatan dalam kalangan rakyat Malaysia mungkin pada tahap 50%.

“Sekiranya penilaian sokongan benar-benar jatuh kepada 35%, saya percaya peluang kita untuk menang di Tanjung Piai adalah baik,” katanya.

Ismail berkata Barisan belum memilih calon untuk pemilihan di Tanjung Piai kerana masih menentukan parti mana yang patut bertanding pada pilihan raya kecil itu.

“Kami masih menjalankan kajian di peringkat akar umbi dari segi penerimaan rakyat. Paling penting, bukan siapa yang akan bertanding, tetapi siapa yang bertanding mesti menang.

“Tujuan utama kami adalah untuk menang,” katanya, sambil menambah bahawa keputusan untuk memilih parti mana yang akan bertanding akan diputuskan oleh majlis tertinggi Barisan.

Ahad lalu (6 Oktober), Malaysiakini melaporkan bahawa ahli parlimen Pakatan terkejut untuk mengetahui bahawa gabungan itu akan bertanding pada pilihan raya kecil dengan sokongan jatuh kepada 35% pada bulan Ogos.

Kaji selidik yang dijalankan oleh Merdeka Center itu telah dibentangkan pada perhimpunan selama dua hari yang melibatkan penyokong Pakatan di sebuah hotel di Shah Alam.

Kerusi Tanjung Piai kosong selepas kematian Ahli Parlimennya Datuk Dr Md Farid Md Rafik pada 21 September akibat komplikasi berikutan serangan jantung.

Md Farid, 42, yang juga Naib Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Tanjung Piai, memenangi kerusi pada pilihan raya umum lalu selepas menewaskan calon MCA Wee Jeck Seng dan calon PAS, Nordin Othman dengan majoriti 524 undi.

Tanjung Piai adalah kerusi MCA sebelum dirampas oleh Bersatu dalam PRU14. Kerusi ini terdiri daripada kira-kira 57% pengundi Melayu, 42% pengundi Cina, dan satu peratus pengundi India.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close