AntarabangsaIsu Semasa

Arab Saudi Benarkan Lelaki Dan Wanita Asing Berkongsi Bilik

Arab Saudi membenarkan lelaki dan wanita asing menyewa bilik hotel bersama-sama tanpa perlu membuktikan perhubungan mereka selepas kerajaan melancarkan rejim visa pelancong baru untuk menarik pelancong asing.

Wanita, termasuk rakyat Saudi, juga dibenarkan untuk menyewa bilik hotel dengan sendiri.

Langkah itu dibenarkan untuk membuka jalan bagi wanita yang tidak diiringi oleh saudara untuk melakukan perjalanan dengan lebih mudah dan untuk pelawat asing yang belum berkahwin untuk tinggal bersama di negara Teluk di mana hubungan seks di luar perkahwinan diharamkan.

Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Saudi mengesahkan laporan pada hari Jumaat oleh akhbar berbahasa Arab, Okaz, sambil menambah: “Semua rakyat Arab diminta untuk menunjukkan ID keluarga atau bukti hubungan pada pemeriksa hotel. Ini tidak diperlukan bagi pelancong asing. Semua wanita, termasuk rakyat Saudi juga boleh menempah dan menginap di hotel bersendirian dengan memberikan ID semasa mendaftar masuk.”

Arab Saudi membuka pintu kepada pelancong asing dari 49 negara bermula minggu lepas dalam usaha untuk mengembangkan sektor itu dan mempelbagaikan ekonominya daripada eksport minyak.

Sebagai sebahagian daripada langkah itu, ia menyatakan bahawa pelancong juga tidak perlu memakai jubah hitam tetapi harus berpakaian sopan. Bagaimanapun, alkohol masih diharamkan.

Arab Saudi adalah sebuah negara Islam konservatif yang mengenakan hukuman serius untuk kesalahan pergaulan antara lelaki dan wanita di khalayak ramai, termasuk warga asing. Kod sosial yang ketat telah dilonggarkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan hiburan yang dilarang sebelumnya kini telah dibenarkan.

Tetapi kemasukan pelancong yang disasarkan kira-kira 100 juta lawatan tahunan menjelang tahun 2030, berisiko memburukkan serangan balas golongan konservatif.

Kerajaan Arab Saudi pada tahun lalu mengakhiri pengharaman pemanduan untuk wanita dan pada bulan Ogos memberikan hak kepada perempuan untuk melakukan perjalanan ke luar negeri, merosakkan sistem perwalian yang menetapkan setiap wanita perlu dipantau oleh seorang lelaki untuk meluluskan keputusan penting sepanjang hidup mereka.

Perubahan itu adalah sebahagian daripada agenda pembaharuan ekonomi oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman. Rancangannya telah menerima pujian antarabangsa, tetapi imejnya telah dicemari oleh pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi, tindakan keras terhadap pembangkang, dan perang yang dahsyat di Yaman.

Hingga kini, orang asing yang berkunjung ke Arab Saudi kebanyakannya terhad kepada pekerja pemastautin dan tanggungan mereka, pengembara perniagaan, dan jemaah haji Muslim yang diberi visa khas untuk melawat kota suci Mekah dan Madinah.

Show More

Related Articles

Back to top button