Hiburan

Siti Nurhaliza Nyanyikan Semula Lagu Sudirman Dalam Album Terbaru

Penyanyi nombor satu negara Datuk Seri Siti Nurhaliza sentiasa memandang Datuk Sudirman Arshad sebagai penghibur berkelas dunia.

Dan untuk itu, beliau sekali lagi akan memberi penghormatan kepada legenda muzik dari negeri asalnya Pahang dalam album barunya yang akan dikeluarkan awal tahun depan.

“Saya akan merekodkan lagu yang kurang dikenali iaitu Teratai Menjelma dan ia akan menjadi salah satu daripada tiga versi cover dalam album baru saya,” kata Siti pada majlis pelancaran konsert penghargaan Karya Agung Pak Ngah Datuk Suhaimi Mohamad Zain Bersama Orkes Tradisional Malaysia Dan Datuk Seri Siti Nurhaliza di Istana Budaya.

Siti telah mempersembahkan 30 lagu Sudirman dalam penghormatan untuk penyanyi tersebut di Istana Budaya pada tahun 2002. Konsert yang memaparkan Orkestra Symphony Nasional (NSO) berjudul Konsert Salam Terakhir Untukmu Sudir.

Ia dihasilkan oleh syarikat Siti Nurhaliza Productions dengan komposer Datuk Suhaimi Mohd Zain atau Pak Ngah sebagai pengarah persembahan.

“Teratai Menjelma adalah lagu yang indah, dan lirik puitisnya bercakap tentang kecantikan dalaman,” katanya, sambil menambah bahawa beliau akan merakamkan lebih banyak lagu Sudirman yang kurang dikenali pada masa depan.

Siti berkata bahawa album barunya akan mempunyai 10 lagu. Komposer dan pengeluar yang terlibat ialah Melly Goeslaw, Aubrey Suwito, Joe Flizzow dan Hael Husaini.

Ketika ditanya tentang persembahan penghormatan untuk Pak Ngah, Siti mengatakan bahawa kematiannya pada usia 59 tahun September tahun lalu, amat memberi kesan tetapi mengatakan Pak Ngah akan terus hidup dalam hatinya sebagai lelaki yang menjadikannya bintang.

“Walaupun saya tidak ditemui olehnya, dia adalah ‘guru’ yang memandu saya paling banyak dalam perjalanan muzik saya dan menetapkan piawaian yang tinggi,” katanya.

Menggambarkan Pak Ngah sebagai “bapa angkatnya dalam muzik”, Siti berkata bahawa komposer itu seorang yang “tegas tetapi mempunyai sisi humor yang hebat”.

“Ada banyak cinta dalam setiap lagu yang Pak Ngah hasilkan. Setiap kali saya menyanyikan lagu-lagunya, saya merasakan kehadirannya.”

Konsert penghargaan itu akan diadakan di Istana Budaya pada 8.30 malam pada 14 dan 15 Nov.

Ia juga akan menampilkan Ernie Zakri, Syamel Fodzly, Asmidar Ahmad, Rojer Rozaidy dan Orkes Tradisional Malaysia (OTM) yang diketuai oleh pengarah muzik Yazid Zakaria.

“Jika semuanya berjalan lancar, konsert penghargaan Pak Ngah yang kedua akan diadakan di Esplanade, Singapura pada 1 Januari tahun depan,” kata Siti sambil menambah bahawa beliau akan turut menyertai konsert muzik Asli Lentera Timur 2 di Istana Budaya tahun hadapan.

Pak Ngah menghasilkan seperempat album studio Siti termasuk yang paling laris iaitu Cindai (1997) dan Lentera Timur (2008). Cindai memenangi Lagu Terbaik di Anugerah Juara Lagu 13 pada tahun 1998.

Beliau juga menghasilkan Seri Balas, album duet Asli 1999 dengan Noraniza Idris, album Hari Raya Anugerah Aidilfitri 2003 Siti Nurhaliza, dan album muzik Asli Permata Irama Datuk Siti Nurhaliza (2007) dan Pewaris Lagu-Lagu Tradisional Datuk Siti Nurhaliza ( 2012).

Konsert penghargaan dihasilkan oleh Pak Ngah Productions. Tiket berharga RM86 hingga RM446

Show More

Related Articles

Back to top button