Antarabangsa

5 Negara Yang Masih Diperintah Oleh Komunis

Republik Rakyat China adalah negara komunis yang terbesar dan paling kuat antara lima negara komunis yang masih kekal di dunia.

Dengan populasi gabungan berjumlah 1.54 bilion yang kebanyakannya dari rakyat China, kesemua lima negara komunis itu mempunyai sistem satu pihak yang berasal dari Marxisme-Leninisme, dan menghapuskan pembangkang serta kebebasan bersuara.

Dengan pengecualian Korea Utara, empat daripada negara komunis itu telah membuka pasaran ekonomi asing.

Memandangkan China meraikan ulang tahun ke-70 penubuhannya sebagai republik komunis, berikut adalah empat lagi negara komunis yang masih wujud di dunia.

 

Negara Komunis 2: Cuba

Komunis telah memerintah Cuba selama 60 tahun, sejak revolusi Fidel Castro menggulingkan diktator Fulgencio Batista pada tahun 1959.

Apabila Raul Castro menggantikan saudaranya pada tahun 2006, beliau secara beransur-ansur meliberalisasikan ekonomi.

Pada akhir tahun 2011, beliau membenarkan pembelian dan penjualan hartanah dan mengurangkan sekatan ke atas pelancongan ke luar negara untuk rakyat Cuba pada tahun 2013.

Pelaburan asing mula dibuka pada tahun 2014. Perlembagaan baru berkuatkuasa pada April 2019 di mana Cuba kekal bersifat sosialis tetapi menerima harta swasta dan pelaburan asing.

Di bawah sekatan perdagangan AS sejak tahun 1962, pulau itu mengalami kekurangan bahan bakar kerana sekatan Amerika Syarikat terhadap Venezuela, negara pembekal minyak Cuba.

Hampir tiga peratus penduduk hidup kurang dari AS$ 3 sehari, menurut Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) pada tahun 2018. Amnesty International telah mengecam tindakan kerajaan yang menahan rakyat Cuba kerana menggunakan hak bersuara.

 

Negara Komunis 3: Laos

Salah satu negara termiskin di Asia, Laos telah berada di bawah rejim komunis selama 43 tahun selepas revolusi tahun 1975 menggulingkan sistem monarki.

Parti Revolusioner Rakyat Laos (PRPL) memegang kuasa politik dan ketenteraan dan mengendalikan mahkamah rakyat serta media.

Pada tahun 1986 Laos memilih mengekalkan sistem parti tunggal tetapi melonggarkan ekonomi. Bursa saham Vientiane dibuka pada tahun 2011.

Laos menyertai Persatuan Bangsa-bangsa Asia Tenggara (Asean) pada tahun 1997 dan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) pada tahun 2013.

Lebih daripada 77 peratus penduduknya hidup kurang dari US$ 3 sehari, menurut UNDP pada 2017. Hampir sepertiga kanak-kanak di bawah usia lima tahun mengalami kekurangan zat makanan.

 

Negara Komunis 4: Korea Utara

Korea Utara telah diperintah oleh Parti Pekerja Autorit selama tujuh dekad. Ia ditubuhkan pada tahun 1948, dibentuk daripada pemisahan Korea pada tahun 1945 antara bahagian utara yang bersekutu dengan Soviet dan bahagian selatan yang bersekutu dengan AS.

China adalah penyokong utama diplomatik dan penyedia utama perdagangan dan bantuan Korea Utara.

Pada tahun 2002 pemimpin Kim Jong Il bereksperimen dengan pembaharuan pasaran ekonomi negaranya tetapi menarik balik dasar tersebut kerana takut kehilangan kawalan ke atas ekonomi.

Pada tahun 2003, negara itu membuat pengumuman untuk menghasilkan bom atom, menyebabkan banyak negara menggantung hubungan diplomatik atau mengenakan sekatan.

Pada tahun 2009, Korea Utara menyemak semula perlembagaannya, menjatuhkan istilah “komunisme” dan menggambarkan Kim Jong Il sebagai “pemimpin tertinggi.” Sejumlah 120,000 orang telah ditahan di kem tahanan politik, menurut Amnesty.

 

Negara 5: Vietnam

Parti Komunis telah memerintah Vietnam selama 44 tahun, sejak parti komunis utara mengalahkan komunis selatan yang pro-AS dalam Perang Vietnam yang berterusan selama dua dekad.

Rejim itu membuka pasaran ekonomi pada tahun 1986. Pada tahun 1994, selepas Washington mengangkat embargo ekonomi selepas perang, Vietnam menyaksikan ledakan dalam pelaburan asing.

Pada tahun 2000 perjanjian perdagangan AS-Vietnam ditandatangani dan bursa saham di Ho Chi Minh City dibuka. Pada 2007, Vietnam menyertai WTO.

Walaupun pertumbuhan terus kukuh, berdiri pada 7.1 peratus pada 2018, 9.8 peratus daripada penduduk Vietnam hidup dalam kemiskinan pada 2018, menurut Bank Dunia.

Tindakan keras terhadap pembangkang bertambah sejak 2017, menurut Amnesty International, menyebabkan ramai aktivis melarikan diri dari negara itu.

Show More

Related Articles

Back to top button