MalaysiaPolitik

PRK Tanjung Piai Buka Ruang Untuk Belia 18 Tahun Bertanding

Keputusan untuk membolehkan belia berusia 18 tahun bertanding dalam pilihan raya kecil, bermula dengan pilihan raya kecil Parlimen Tanjung Piai di Johor bulan depan dilihat sebagai titik perubahan kepada sistem demokrasi dan landskap politik negara.

Ramai merasakan bahawa pilihan raya kecil, yang membolehkan calon berusia 18 tahun bersaing, adalah titik permulaan yang akan membawa nafas segar dalam perwakilan belia.

Pilihan raya kecil Tanjung Piai dan penamaan calon berusia 18 tahun bukan sahaja peluang untuk memberi kuasa dan mewakili suara di kalangan orang muda tetapi juga mencipta sejarah dalam pilihan raya negara.

Di Kedah, Timbalan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri, Mohd Nizam Mat Daud berkata keputusan itu membolehkan golongan belia untuk menunjukkan potensi kepimpinan mereka.

“Ia masih awal untuk melihat kesan menurunkan usia dalam pilihan raya, tetapi pilihan raya kecil Tanjung Piai mungkin menjadi penanda aras,” katanya kepada Bernama.

Di Kelantan, Presiden Persatuan Suara Kelantan Darul Naim (Suara Kelantan) Isham Sharuddin berkata senario itu menarik kerana pilihan raya kecil akan melihat pertandingan calon berusia 18 tahun buat kali pertama.

Beliau berkata pembangunan menunjukkan bahawa sistem demokrasi di negara ini lebih sihat kerana orang muda diberi peluang untuk menyuarakan hak mereka.

Beliau berkata pandangan mereka pasti berbeza dengan orang tua tetapi akan mewakili golongan belia.

Di Selangor, pemangku presiden Majlis Pemuda Selangor (MBS) Mohamad Syafiq Ridzwan berkata SPR perlu menguatkuasakan had kelayakan bagi calon dan pengundi pada usia 18 pada masa yang sama dan tidak secara berasingan.

Di Johor, pendapat yang sama dinyatakan oleh penyelaras Majlis Pemuda Johor (DMJ), Ahmad Solehin Abd Ghani, yang merasakan pelik bahawa seseorang berusia 18 tahun tidak dapat mengundi walaupun menjadi calon.

Di Terengganu, pengarah Pemilihan PAS Pusat, Ahmad Samsuri Mokhtar berkata SPR perlu memastikan bahawa keputusan itu tidak mempunyai kesan undang-undang, terutama jika calon muda memenangi pilihan raya kecil itu.

“SPR perlu melihat aspek undang-undang, kita tidak mahu situasi di mana calon menang dan tiba-tiba dicabar oleh pihak lain. Kita perlu melihat jauh supaya tidak ada isu undang-undang,” katanya.

Setiausaha Pergerakan Pemuda Islam Negeri Sembilan Fakruradzi Abdullah berkata langkah itu tidak sepatutnya dilaksanakan secara mengejut dan belia seharusnya diberi pendedahan awal.

Pada hari Selasa, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Azhar Azizan Harun berkata mana-mana parti politik yang bertanding di pilihan raya kecil Tanjung Piai pada 16 November ini boleh mencalonkan seorang calon berusia 18 tahun.

Keputusan itu adalah selaras dengan pindaan Perkara 47 Perlembagaan Persekutuan yang diwartakan pada 10 September.

Pilihan raya kecil Tanjung Piai akan diadakan berikutan kematian penyandang Datuk Dr Md Farid Md Rafiq, 42, pada 21 September berikutan serangan jantung. Dalam Pilihan Raya Umum ke-14, Dr Md Farid, seorang ahli biologi, dari Pakatan Harapan (Bersatu) memenangi kerusi parlimen dengan majoriti 524 undi.

Tanjung Piai adalah pilihan raya kecil kesembilan selepas pilihan raya umum pada 9 Mei 2018. Pilihan raya kecil sebelum ini adalah di kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis, Balakong, Seri Setia, Semenyih dan Rantau manakala kawasan parlimen adalah Cameron Highlands, Port Dickson dan Sandakan.

Show More

Related Articles

Back to top button