Isu SemasaTempatan

Malaysia Dalam Usaha Mengetatkan Undang-Undang Berkaitan Rokok Elektronik

Malaysia merancang untuk memperkenalkan peraturan yang ketat terhadap penjualan dan penggunaan rokok elektronik atau ‘vape’ berikutan negara-negara di seluruh dunia sedang bergerak melarang peranti yang dikaitkan dengan kematian dan ketagihan di kalangan belia.

India yang mempunyai jumlah perokok dewasa kedua terbesar di dunia, mengharamkan jualan e-rokok bulan lepas kerana “wabak” yang meruncing di kalangan remaja.

Pegawai kesihatan awam di Amerika Syarikat pula mencadangkan pengharaman penggunaan e-rokok selepas 12 kematian dan 805 kes penyakit berkaitan dengan penggunaan e-rokok dilaporkan.

Pasaran global untuk e-rokok bernilai $15.7 bilion pada 2018, menurut data daripada Euromonitor International, dan dijangka lebih daripada dua kali ganda kepada $40 bilion pada tahun 2023.

Malaysia dalam perancangan untuk mengawal e-rokok bersama-sama dengan produk tembakau di bawah satu undang-undang yang akan melarang promosi dan pengiklanan, penggunaan di kawasan awam dan digunakan oleh orang kurang upaya, kata kementerian kesihatan.

“Semakin banyak kajian telah menunjukkan vape / rokok elektronik …berbahaya kepada kesihatan manusia. Selain itu, vape / e-rokok masih belum terbukti menjadi modaliti yang berkesan untuk berhenti merokok,” tulis kementerian itu dalam satu e-mel.

Kementerian itu berkata, kematian dan penyakit terkini yang dikaitkan dengan penggunaan e-rokok di Amerika Syarikat telah menimbulkan usaha untuk mengkaji semula dasar-dasarnya di Malaysia.

Dianggarkan 5 juta rakyat Malaysia berumur 15 tahun dan lebih tua adalah perokok daripada jumlah penduduk kira-kira 32 juta, menurut kajian kesihatan dan morbiditi kebangsaan yang terkini oleh kementerian kesihatan pada tahun 2015.

Menurut Reuters, rancangan akhir Akta Kawalan Tembakau dan Rokok baru itu telah selesai dan diserahkan kepada peguam negara untuk semakan akhir, kata kementerian itu.

“Kami sangat berharap Akta baru boleh dibentangkan di parlimen tahun depan,” kata e-mel kementerian itu.

Produk tembakau di Malaysia kini dikawal selia di bawah Akta Makanan tetapi tidak ada peraturan khusus yang mengawal penjualan dan penggunaan vape dan e-rokok.

Walau bagaimanapun, pengharaman cecair vaporiser yang mengandungi nikotin telah wujud sejak November 2015.

Industri vape dunia yang telah menyaksikan pertumbuhan pesat, telah menghadapi ancaman awam yang semakin meningkat atas kebimbangan peningkatan penggunaan oleh golongan muda.

Dalam satu surat kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS (FDA) bulan lepas, sekumpulan parti senator AS mendesak larangan segera pada pod dan rokok berasaskan kartrij, yang didakwa disukai oleh belia, sehingga dapat dibuktikan produk itu selamat.

Larangan di seluruh negara India, yang pertama di dunia, akan memusnahkan pasaran masa depan yang besar dari pembuat rokok seperti Juul Labs dan Philip Morris International, yang mempunyai rancangan untuk mengembangkan operasi mereka di negara itu.

Show More

Related Articles

Back to top button