Hiburan

Disney & Sony Capai Persetujuan, Spider-Man Kekal Bersama Marvel

Selepas berpecah seketika, Sony Pictures dan Marvel telah menemui cara untuk kembali dalam perniagaan Spider-Man.

Pada hari Jumaat lalu, kedua-dua syarikat mengumumkan bahawa Marvel Studios dan presidennya, Kevin Feige, akan menghasilkan filem ketiga dalam siri “Spider-Man: Homecoming”. Ia sekali lagi akan menampilkan pelakon Tom Holland sebagai Spidey.

Sepanjang musim panas lalu, berita bahawa syarikat induk Disney, Marvel, dan Sony telah mencapai kebuntuan dalam perjanjian pembiayaan baru. Disney mahu filem itu dibiayai secara 50/50, dengan Feige kekal sebagai penerbit rundingan.

Sony dipercayai telah mencadangkan bahawa Marvel akan menerima kira-kira 5% daripada pendapatan kasar dan semua barangan dagangan.

Perjanjian baru ditandatangani pada malam Khamis. Rundingan melibatkan pemain utama dari kedua-dua studio, termasuk ketua Sony Pictures, Tom Rothman, Feige dan Walt Disney Studios bersama Alan Horn dan Alan Bergman.

Sebagai pertukaran untuk memanfaatkan kepakaran Feige yang menghasilkan filem, Marvel dan Disney akan menerima kira-kira 25% daripada keuntungan, menurut orang dalam.

Disney akan mengekalkan hak merchandisingnya dan akan meletakkan kira-kira seperempat pembiayaan. Sebagai sebahagian daripada susunan, Spider-Man juga akan muncul dalam satu filem Marvel Studios pada masa akan datang.

“Saya gembira bahawa perjalanan Spidey dalam MCU akan diteruskan dan kami semua di Marvel Studios sangat teruja kerana dapat terus bekerjasama,” kata Feige dalam satu kenyataan.

“Spider-Man adalah ikon dan adiwira yang diminati oleh semua lapisan umur dan penonton di seluruh dunia. Dia juga menjadi satu-satunya wira dengan kuasa besar untuk menyeberangi sinematik semesta dan Sony akan terus menghasilkan Spider-verse mereka sendiri yang tidak dijangka bagaimana masa depannya.”

Marvel telah melesenkan hak untuk Spider-Man untuk Sony selama hampir dua dekad, satu persetujuan yang dibuat sebelum pengambilalihan Disney dengan jumlah $4 bilion terhadap syarikat komik itu pada tahun 2009.

Sony mencapai kejayaan kritikal dan pujian dengan pusingan pertama filem Spider-Man, yang telah diarahkan oleh Sam Raimi dan dibintangi Tobey Maguire. Usaha kedua yang dibintangi Andrew Garfield dan diarahkan oleh Marc Webb, jauh kurang berjaya dan menghantar studio itu kembali ke papan lukisan.

Dengan membawa Marvel dan Feige kembali menerusi “Spider-Man: Homecoming” pada 2017, studio itu mampu menawan penonton sehingga Spidey menjadi salah satu anggota Avengers.

Sony berkata ia gembira kerana kesepakatan telah dicapai, “Kami mempunyai kerjasama hebat sejak empat tahun yang lalu, dan hasrat kami untuk terus bersama turut dirasai oleh peminat yang banyak,” kata Robert Lawson, ketua pegawai komunikasi Sony Pictures Entertainment.

Menurut Variety, filem ini dijadualkan untuk ditayangkan pada 16 Julai 2021. Amy Pascal juga akan menghasilkan filem itu melalui Pascal Pictures, kerana ia menghasilkan dua filem pertama yang dibintangi oleh Holland.

 

Show More

Related Articles

Back to top button