Bisnes & Ekonomi

‘Shoppertainment’ Lariskan Jualan Beli-Belah Digital

Platform beli-belah dalam talian kini beralih kepada hiburan atau “shoppertainment” untuk meningkatkan jualan kerana menjual produk dengan diskaun sahaja tidak mencukupi untuk menarik pelanggan.

Pengguna kedai-kedai digital ini bukan hanya mahu membuat pembelian. Sebaliknya, mereka juga ingin berinteraksi dengan penjual dan pembeli lain apabila membuat pembelian mereka.

Unsur-unsur interaksi dan hiburan di kedai-kedai dalam talian ini berpotensi untuk menarik pengguna untuk melakukan transaksi.

Ketua Pegawai Pemasaran Lazada Malaysia Diana Boo berkata data mengenai tingkah laku pengguna menunjukkan bahawa pembeli perlu dilayan ketika mereka membeli barang.

Beliau berkata Lazada telah menarik lebih ramai pengguna dengan menjadikan laman web tersebut sebagai platform gaya hidup.

“Apabila kami memulakan Lazada 11.11 Supershow pada bulan November 2018, kami menjemput pengguna untuk menonton konsert dan menyertainya.

“Acara ini disiarkan di televisyen tetapi pengguna boleh menggunakan aplikasinya. Sejumlah 4.5 juta rakyat Malaysia menyaksikan pertunjukan 2 jam setengah itu. Ia adalah pertunjukan hiburan dengan baucer yang berbeza untuk dikumpul dan ini adalah yang pertama seumpamanya. Kami menerima sambutan yang baik,” kata Boo kepada The Malaysian Reserve dalam temu bual.

Boo berkata penstriman secara langsung adalah perkara utama yang akan datang dalam e-dagang dan akan menjadi tumpuan utama untuk perniagaan Lazada memandangkan semakin ramai orang beralih kepada digital untuk keperluan mereka.

Beliau menambah bahawa acara penstriman secara langsung menawarkan banyak faedah, termasuk lebih banyak peluang untuk interaksi nyata dengan penjual, yang membolehkan pengguna melibatkan diri dan bertanya soalan tentang produk tersebut.

“Penjual sebenarnya boleh menjawab soalan atau memberi maklum balas mengenai produk tersebut. Sebagai contoh, kami telah melihat seorang pelanggan wanita yang meminta penjual lelaki untuk memakai pakaian yang dijual supaya dia dapat melihatnya. Dan penjual melakukannya!

“Ia adalah cara yang baik untuk penjual membentuk ikatan dengan pembelinya,” katanya. Boo menambah bahawa tahap interaksi yang lebih tulen boleh membantu membina kepercayaan pengguna yang dalam jangka masa panjang, membawa kepada kesetiaan dan pengekalan pengguna.

Beliau berkata cara penting untuk membantu penjual di platform adalah untuk membantu jenama memperluas jangkauannya tanpa mengeluarkan banyak wang untuk pengiklanan dan pemasaran.

“Beberapa perniagaan kecil mungkin tidak mempunyai banyak dana untuk pemasaran. Jadi ini adalah cara yang baik untuk mencapai khalayak sasaran yang lebih luas dan mewujudkan kesedaran jenama dan produk. Oleh kerana Lazada sudah mempunyai khalayak membeli-belah di salurannya, mengapa tidak memanfaatkannya,” kata Boo.

Shoppertainment juga telah digunakan di pusat-pusat beli-belah fizikal untuk menarik pelanggan dan  pemilik kompleks membeli-belah berharap campuran hiburan dan membeli-belah akan menghasilkan jualan.

Ia juga merupakan cara yang berjaya untuk menarik orang ramai ke pusat-pusat fizikal ini. Hari ini, pasaran dalam talian meniru konsep yang sama tetapi dalam bidang siber. Konsert dan pesta yang disiarkan kepada penonton akan menarik orang ramai ke laman web ini dan menukar kunjungan tersebut kepada jualan.

Show More

Related Articles

Back to top button