AntarabangsaIsu Semasa

Selepas 100 Hari, Protes Di Hong Kong Lebih Kreatif

Lebih 100 hari telah berlalu sejak protes besar-besaran bermula di Hong Kong dan para aktivis telah menggunakan banyak cara kreatif untuk memacu pergerakan mereka dari penghadang polis.

Dari menggunakan cahaya laser, flashmob nyanyian beramai-ramai kepada rantaian manusia, kita melihat beberapa kaedah inventif yang diwujudkan oleh pergerakan yang tidak menunjukkan tanda-tanda pengurangan.

FLASHMOB NYANYIAN

Muzik telah lama memainkan peranan penting dalam perhimpunan demokrasi di Hong Kong.

Lagu yang mendapat daya tarikan yang paling awal pada bantahan musim panas ini adalah lagu Christian “Sing Hallelujah to the Lord” serta ” Do you hear the people sing?” dari Muzikal Les Miserables.

Tetapi dalam dua minggu terakhir, lagu baru telah direka untuk menaikkan semangat penduduk Hong Kong.

“Glory to Hong Kong” ditulis oleh seorang komposer tanpa nama dan telah menjadi viral. Dengan liriknya yang bersifat memberontak, ia dinyanyikan ketika flashmob setiap malam di pusat-pusat bandar dan juga perlawanan bola sepak.

PERTUNJUKAN LASER

Image result for laser show hong kong protestLaser pada awalnya digunakan oleh penunjuk arah barisan hadapan untuk menunjukkan kedudukan polis, pegawai yang mengalihkan perhatian dan menghentikan orang daripada mengambil foto atau video.

Tetapi ia kemudian diterima secara beramai-ramai selepas seorang pemimpin pelajar dengan 10 pen laser di dalam begnya ditangkap kerana memiliki senjata terlarang.

Sejak itu, para penunjuk perasaan telah mengadakan “pertunjukan laser” di luar balai polis dan di kebanyakan perhimpunan awam, menjadikan protes seperti sebuah pertunjukan di waktu malam.

RANTAIAN MANUSIA

Image result for human chain hong kong protest

Rantaian manusia mula digunakan pada akhir bulan Ogos pada ulang tahun ke-30 Baltic Way, apabila lebih daripada satu juta orang berpegangan tangan di demonstrasi anti-Soviet Union.

Simbol itu kini digunakan secara meluas di Hong Kong. Puluhan ribu telah mengambil bahagian dalam rantaian manusia di seluruh bandar pada beberapa minggu kebelakangan ini. Sesetengah penduduk membentuk rantaian di atas bukit terkenal seperti Peak dan Lion Rock. Pelajar sekolah menengah juga membentuk rantaian pada setiap pagi sebelum kelas.

DINDING LENNON

Image result for lennon wall hong kong protest

Dilekatkan dalam nota berwarna-warni, poster dan slogan, dinding Lennon telah muncul di lebih daripada seratus lokasi di seluruh bandar, terutama di terowong pejalan kaki atau berhampiran stesen kereta bawah tanah.

Dinding Hong Kong yang pertama muncul semasa protes besar pada tahun 2014 dan mengambil inspirasi dari dinding grafiti awam di Prague yang muncul selepas pembunuhan John Lennon pada tahun 1980.

Apabila ramai penyokong kerajaan merobohkan dinding Lennon di luar parlimen bandar pada awal musim panas ini, para aktivis mencipta kawasan baru di kawasan kejiranan mereka. Dinding masih diruntuhkan oleh lawan tetapi mereka muncul semula dalam beberapa jam.

MANTERA 10 MALAM

Hong Kong telah meneriakkan slogan protes dari pangsapuri masing-masing pada jam 10 malam, yang diilhamkan oleh cacerolazos, suatu bentuk protes yang muncul di Chile autoritarian pada tahun 1970-an dan sejak itu telah diterima pakai oleh beberapa gerakan berbeza.

Dalam sebuah bandar yang terkenal dengan tumpuan pencakar langit yang paling tinggi di dunia, sambutan itu amat berkesan, dengan slogan popular seperti “Liberate Hong Kong, revolusi sekarang” dan “Tidak ada perusuh, hanya kezaliman” memantul bangunan dan bergema melalui kawasan kejiranan.

KUIH BULAN

Image result for mooncake hong kong protestSecara tradisi, kuih bulan diberikan semasa perayaan pertengahan musim luruh tetapi pastri ini telah diberikan ubah suai untuk menghadapi protes. Satu kedai roti telah menjual puluhan ribu kuih bulan dengan slogan protes di atasnya.

 

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button