AntarabangsaTeknologi

Gojek Kini Berkembang Kepada Pasaran Penstriman Video

Dalam usaha mencipta pengaruh yang lebih besar dalam talian, Gojek kini melancarkan perkhidmatan penstriman video yang menampilkan filem dan rancangan TV Indonesia.

“Kami melihat bahawa ada jurang di mana orang mahu menonton kandungan berkualiti tinggi Indonesia, tetapi satu-satunya pilihan untuk melihatnya adalah di pawagam,” kata ketua eksekutif Gojek Entertainment Group Edy Sulistyo kepada Reuters dalam temu bual.

“Dengan ‘Goplay’, kami berada di sini untuk mengisi jurang dan menghubungkan berjuta-juta penonton Indonesia kepada industri filem Indonesia,” tambahnya, merujuk kepada nama platform baru penstriman video dari Gojek.

Bermula dari perkhidmatan e-panggilan biasa yang diasaskan pada tahun 2010, Gojek telah berevolusi sebagai aplikasi sehenti di mana pengguna boleh membuat bayaran dalam talian dan memesan makanan serta perkhidmatan seperti urut. Untuk mendominasi pasaran Asia Tenggara, Gojek perlu bersaing dengan Grab yang berpangkalan di Singapura dan kini menguasai pasaran pengangkutan.

Dengan pelancaran platform video itu, Gojek yang bernilai AS$ 10 bilion (RM41.93 bilion), mengambil alih gergasi penstriman dari AS Netflix, Malaysia Iflix, dan syarikat Singapura dan rakan kongsi Grab HOOQ dalam perjuangan untuk mendominasi pasaran penstriman video yang semakin berkembang pesat.

“Penembusan penggunaan telefon mudah alih di Indonesia telah mencapai 54%, iaitu kira-kira 130-140 juta orang, jadi potensinya sangat besar,” kata Sulistyo.

Peralihan kepada penstriman video bermula apabila Gojek melancarkan platform permainan di Indonesia, dengan kerjasama pelabur strategik Google dan Tencent, gergasi Internet China.

Gojek juga melabur dalam syarikat permulaan media digital lewat tahun lepas kerana ia sedang memperkuatkan pengembangannya dalam kandungan atas talian.

Ekonomi Internet Indonesia dijangka meningkat kepada AS$ 100 bilion (RM419.38 bilion) menjelang 2025, menurut kajian 2018 oleh Google dan Singapura, Temasek, kerana lebih ramai pengguna telefon pintar akan beralih ke atas talian.

Kandungan Indonesia

Langganan platform streaming video mudah alih ‘GoPlay’ akan bermula pada 89,000 rupiah (RM26) sebulan.

Walaupun sesetengah pesaingnya, termasuk Netflix, telah menghasilkan kandungan Indonesia, Sulistyo percaya keluasan dan “kualiti” filem dan siri TV Indonesia yang ditawarkan GoPlay akan memberi kelebihan termasuk tiga hingga lima minit bahagian filem pendek.

Gojek juga telah memperoleh hak penstriman untuk beratus-ratus filem dan siri Indonesia baru-baru ini.

Ia melancarkan studio sendiri pada tahun 2018 dan membiayai sekurang-kurangnya sembilan filem dan siri termasuk Memories of My Body yang tercalon dalam Anugerah Akademi 2019 di Amerika Syarikat.

Walaupun lebih menumpukan pada kandungan Indonesia, Sulistyo berkata Gojek juga telah menandatangani beberapa perhubungan dengan syarikat pengeluaran asing untuk akses separa ke perpustakaan mereka, termasuk dengan produksi hiburan Korea Selatan CJ E & M dan SM Entertainment untuk pameran TV.

“Kami mahu berbelanja besar untuk memenuhi permintaan pengguna,” katanya, sambil menyatakan tidak ada rancangan jangka pendek untuk memperluas GoPlay melangkaui Indonesia.

Show More

Related Articles

Back to top button