Isu SemasaTempatan

Lesen Motosikal Terlalu Sukar Untuk Diperoleh?

Setiap kali sekatan jalan raya dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), salah satu kesalahan terbesar adalah tidak mempunyai lesen yang betul.

Mei lepas di Kuala Lumpur sahaja, JPJ mengeluarkan 1,056 saman semasa Op Hari Raya Aidilfitri kerana menunggang atau memandu tanpa lesen.

Di antara sebab utama pengguna jalan raya menggunakan kenderaan tanpa dokumentasi yang sah adalah kerana kerangka waktu yang diperlukan untuk mendapatkan lesen, yang dikatakan sesetengah orang mengambil masa terlalu lama. Kebanyakan pesalah adalah penunggang motosikal.

Dengan ini, NST melakukan pemeriksaan di beberapa sekolah memandu untuk memeriksa berapa lama tempoh untuk mendapatkan lesen motosikal. Berdasarkan jawapan yang diperoleh, jangka masa yang diperlukan adalah dalam masa tiga bulan.

Bagaimanapun, sekurang-kurangnya satu sekolah di Lembah Klang menyatakan bahawa ia akan mengambil masa sehingga 6 atau 7 bulan untuk mendapat lesen B-Penuh. Tempoh yang diperlukan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk ketersediaan lokasi dan slot untuk ujian jalan.

Untuk mendapatkan lesen motosikal (B2 untuk di bawah 250cc dan B Full untuk di atas 250cc), calon pertama akan menjalani kelas enam jam untuk peraturan jalan kemudian menduduki ujian teori berkomputer di pusat ujian yang dibenarkan. Ujian teori mengambil masa kira-kira 30 minit.

Sekolah memandu pilihan calon akan menyusun slip keputusan ujian teori dan dokumentasi lain, termasuk salinan IC dan foto calon, yang akan dikemukakan kepada permohonan Lesen Belajar Memandu  (Lesen L). Di beberapa sekolah memandu dihubungi, proses ini boleh mengambil masa sehingga seminggu.

Apabila mendapat Lesen L, calon itu akan dapat menghadiri sesi praktikal di sekolah memandu. Kira-kira 16 jam amali diperlukan oleh akademi sebelum calon disifatkan bersedia untuk ujian jalanan. Walau bagaimanapun, JPJ menetapkan bahawa ujian jalan hanya boleh dijalankan selepas Lesen L berusia sebulan.

KEKANGAN MASA

Kekangan terbesar dalam aliran ini adalah menunggu slot ujian jalan tersedia. Lesen yang hanya mengambil masa sebulan untuk diselesaikan, akhirnya mengambil masa yang lama. Kebanyakan sekolah menetapkan pemeriksaan jalan selama dua hari sahaja dalam setiap bulan tetapi setelah pertanyaan, kebanyakan slot untuk bulan semasa semuanya dipenuhi.

Oleh itu majoriti sekolah memandu termasuk di Perak, Sabah, Melaka, Kedah dan Johor berkata proses itu boleh disiapkan dalam masa dua bulan. Lain-lain di ibu kota di Selangor, Kuala Lumpur dan Terengganu berkata ia akan mengambil masa antara tiga dan empat bulan sebelum seorang calon secara rasmi boleh dilengkapi dengan lesen. Hanya beberapa sekolah di Negeri Sembilan dan Sarawak optimistik bahawa proses itu dapat dilakukan dalam masa sebulan.

Guru memandu di Kedah, Bad Hashim berkata secara teori, masa yang diperlukan untuk menjalani permohonan dan ujian untuk mencapai lesen motosikal hanyalah sebulan, namun slot untuk menjalankan ujian jalan adalah terhad. Oleh itu, masa menunggu berbeza-beza.

“Saya berpusat di Sungai Petani, sebuah bandar yang dianggap tidak ramai penduduknya, kebanyakan pelajar saya dapat menyelesaikan keseluruhan proses itu di bawah dua bulan,” katanya.

“Kelewatan juga berlaku jika pelajar dilihat tidak cukup cekap untuk menjalankan ujian jalan raya. Walaupun kebanyakan penunggang cenderung dapat mengawal basikal mereka selepas dua atau tiga sesi latihan praktikal, terdapat kes di mana mereka memerlukan lebih banyak latihan sebelum layak menduduki ujian jalan. Jika mereka mempunyai sikap yang betul untuk belajar dan membuktikan cukup mahir untuk menunggang dengan selamat, tidak sepatutnya ada penangguhan,” katanya.

Tengku Ahmad Marwan Tengku Mahmud, bekas presiden Persatuan Pemandu Malaysia (MyDIA) yang juga mengendalikan akademi memandu di Sungai Buloh berkata: “Secara amnya ia memerlukan masa dua hingga tiga bulan untuk memperoleh lesen motosikal. Bagaimanapun keperluan minimum untuk latihan kini berada pada 16 jam atau lima sesi latihan, dan enam jam kelas teori. Secara keseluruhan, itu adalah kira-kira 22 jam. Ini tidak mencukupi.

“Di Singapura, calon dikehendaki menjalani 50 jam menunggang sebelum mereka boleh menjalani ujian jalan raya. Di UK, kira-kira 30 atau lebih jam diperlukan. Jadi bagi mereka yang mengatakan bahawa ia adalah sukar untuk mendapatkan lesen atau ia mengambil masa terlalu lama, bagi saya ini hanya alasan.

“Untuk mendapat lessen, calon perlu mendedikasikan masa untuk latihan, supaya apabila mereka mengendalikan kenderaan, mereka akan tahu apa yang harus dilakukan. Ia bukan hanya untuk mencapai Point A dari Point B, ia adalah mengenai mencapai destinasi anda dengan selamat. Oleh itu, anda perlu meluangkan masa untuk belajar untuk menjadi penunggang yang kompeten,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button