Isu SemasaTempatan

38 Program Pengajian Digugurkan Dari Universiti Awam

Jabatan Pengajian Tinggi telah menggugurkan 38 program akademik di 19 universiti awam kerana program-program terbabit tidak lagi relevan dengan tuntutan pasaran kerja semasa dan masa depan.

Telah dilaporkan bahawa kebanyakan daripada program yang digugurkan adalah program kejuruteraan dan sains di peringkat pengajian sarjana muda.

Laporan itu menyatakan bahawa keputusan itu dibuat kerana program terbabit tidak lagi menjanjikan peluang pekerjaan untuk siswazah berdasarkan permintaan industri semasa.

Ketua Pengarah jabatan itu, Datuk Siti Hamisah Tapsir mengesahkan bahawa subjek itu digugurkan dan berkata Jabatan Pendidikan Tinggi perlu memastikan setiap kursus yang ditawarkan oleh institusi awam relevan dengan perkembangan semasa.

“Data analisis hari ini menunjukkan bahawa kedua-dua industri memerlukan 20,000 kepakaran dari universiti. Jabatan pendidikan tinggi perlu memastikan setiap graduan dapat memenuhi permintaan ini.

“Kita perlu menghadapi Revolusi Perindustrian 4.0 yang sedang menghampiri dan dengan itu program akademik mestilah sejajar dengan keperluan industri,” katanya.

Sekurang-kurangnya dua kursus telah dikeluarkan dari 19 institusi awam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 38 program sementara beberapa program akademik yang lain sedang ditinjau.

Beliau berkata ini adalah selaras dengan usaha kerajaan untuk memastikan graduan institusi awam dapat mencari pekerjaan yang sesuai dengan bidang pengajian untuk mengelakkan pengangguran.

Antara kursus di bawah program sarjana kejuruteraan yang dimansuhkan termasuk kejuruteraan mekanikal dalam ciptaan produk, pembuatan kejuruteraan, kejuruteraan telekomunikasi elektrik dan kejuruteraan komunikasi elektronik.

Kursus-kursus lain termasuk matematik dan kimia, psikologi sukan, keusahawanan dan perdagangan, pendidikan Islam untuk peringkat sekolah dan teknologi kreatif dan animasi.

Siti Hamisah berkata, jabatan itu telah meminta semua universiti di negara ini untuk mengubah reka bentuk program akademik mereka mengikut perkembangan industri masing-masing.

Apabila ditanya sama ada subjek sejarah dan kesusasteraan masih diperlukan dalam negara, beliau berkata program-program ini masih penting kerana mereka menyumbang kepada pembangunan negara dan masyarakat.

“Tidak semua program perlu dikaji semula kerana sesetengah daripadanya masih relevan untuk pembinaan negara, seperti pendidikan Melayu melalui sejarah adalah penting untuk semua,” katanya.

Senarai program yang digugurkan:

1. Universiti Kebangsaan Malaysia – Sarjana MUda Kejuruteraan (Kejuruteraan Awam dan Sekitaran) dan Sarjana Muda Kejuruteraan (Kejuruteraan Pembuatan)

2. Universiti Putra Malaysia – Bacelor Pendidikan (Pendidikan Sekolah Rendah) dan Sarjana Pengurusan Air

3. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia – Sarjana Muda Pendidikan (Pengurusan Pendidikan) dan Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Islam – Sekolah Rendah).

4. Universiti Pendidikan Sultan Idris – Sarjana Muda Sains Sukan (Psikologi Sukan) dan Sarjana Muda Teknologi Pendidikan (Keusahawanan dan Perdagangan)

5. Universiti Malaya – Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanik (Reka Bentuk Produk) dan Sarjana Muda Kejuruteraan Awam (Alam Sekitar).

6. Universiti Malaysia Terengganu – Sarjana Sains (Falsafah dan Ketamadunan) dan Sarjana Sains Kaunseling.

7. Universiti Malaysia Sarawak – Sarjana Muda Ekonomi (Ekonomi Industri) dan Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik (Telekomunikasi)

8. Universiti Malaysia Sabah – Sarjana Ekonomi (Ekonomi Kewangan) dan Sarjana Ekonomi (Ekonomi Perancangan dan Pembangunan)

9. Universiti Malaysia Perlis – Sarjana Muda Kejuruteraan (Kejuruteraan Fotonik) dan Sarjana Muda Kejuruteraan (Kejuruteraan Rangkaian Komputer))

10. Universiti Malaysia Pahang – Sarjana Kejuruteraan (Bio-Proses) dan Sarjana Kejuruteraan (Kimia).

11. Universiti Malaysia Kelantan – Sarjana Muda Siberologi (Animasi dan Ludologi) dan Sarjana Muda Teknologi Kreatif (Reka Bentuk Komunikasi)

12. Universiti Utara Malaysia – Sarjana Sains (Perbankan Islam) dan Sarjana Sains (Teknokeusahawanan).

Show More

Related Articles

Back to top button