AntarabangsaIsu Semasa

Tindakan Keras Terhadap Islam Merebak Ke Seluruh China

Di barat laut China, kerajaan sedang memusnahkan segala bentuk mercu tanda Islam. Pihak berkuasa telah memusnahkan kubah dan menara masjid, termasuk satu di sebuah kampung kecil berhampiran Linxia, ​​sebuah bandar yang dikenali sebagai “Serambi Mekah.”

Pemusnahan yang sama telah dilakukan di Inner Mongolia, Henan dan Ningxia, tanah air etnik minoriti terbesar China, Hui. Di wilayah selatan Yunnan, tiga masjid ditutup. Dari Beijing ke Ningxia, para pegawai telah mengharamkan penggunaan tulisan Arab.

Kempen ini selari dengan matlamat Parti Komunis China yang sedang menyekat kebebasan beragama selepas beberapa dekad bersifat terbuka dan membenarkan syiar Islam sedikit berkembang. Tindakan keras terhadap umat Islam yang bermula dengan Uighur di Xinjiang merebak ke lebih banyak wilayah dan lebih banyak kumpulan.

Ia didorong oleh ketakutan parti bahawa kepatuhan kepada kepercayaan Islam dapat berubah menjadi ekstremisme agama dan penentangan terbuka terhadap peraturannya. Di seberang China, parti itu sekarang melaksanakan larangan baru mengenai adat dan amalan Islam, selaras dengan arahan pihak tertentu.

Langkah-langkah ini mencerminkan dasar garis keras pemimpin China, Xi Jinping, yang telah berusaha menegaskan kembali keunggulan Parti Komunis dan ideologinya dalam semua lapisan masyarakat.

Kempen ini telah menimbulkan kebimbangan bahawa penindasan umat Islam Uighur di wilayah barat Xinjiang telah mulai berdarah ke bahagian lain di China, menyasar Hui dan umat Islam lain yang lebih terintegrasi daripada kaum Uighurs ke dalam masyarakat China.

Pada tahun lalu, seorang pegawai tertinggi parti dari Ningxia memuji kerajaan Xinjiang semasa lawatan ke sana dan berjanji untuk meningkatkan kerjasama antara kedua-dua wilayah mengenai hal-hal keselamatan.

Haiyun Ma, seorang profesor Muslim Hui di Universiti Negeri Frostburg di Maryland, berkata tindakan keras itu terus memburukkan kebencian terhadap agama Islam di China.

“Parti Rakyat Republik China telah menjadi penghasut utama ideologi anti-Islam dan kebencian. Ideologi ini kemudian disokong oleh orang awam untuk penindasan kerajaan Beijing terhadap umat Islam di rantau Xinjiang dan di tempat lain di negara ini,” tulis Ma dalam esei baru-baru ini untuk Institut Hudson.

Setakat ini, tindakan keras di wilayah lain tidaklah seburuk penahanan etnik Uighur di Xinjiang. Tetapi mereka telah menimbulkan kecemasan di kalangan Hui, yang jumlahnya lebih daripada 10 juta.

Sinifikasi Islam

Islam mempunyai pengikut di China selama berabad-abad. Sekarang terdapat 22 juta hingga 23 juta umat Islam, minoriti kecil di negara dengan 1.4 bilion orang penduduk. Di antaranya, Hui dan Uighur membentuk kumpulan etnik terbesar. Uighur tinggal di Xinjiang, tetapi etnik Hui tinggal dalam lingkungan yang tersebar di seluruh negara.

Sekatan-sekatan yang sekarang mereka hadapi dapat dikesan pada tahun 2015, ketika Xi mula mengangkat isu yang disebutnya “Sinifikasi Islam,” dengan mengatakan semua agama haruslah tunduk kepada kebudayaan China dan Parti Komunis.

Tahun lepas, kerajaan Xi mengeluarkan arahan rahsia yang mengarahkan pegawai tempatan untuk mencegah agama Islam daripada dicampur dengan kehidupan sekular dan fungsi negara.

Pengkritik dasar China yang berada di luar negara menyediakan petikan arahan tersebut kepada The Times. Arahan itu, yang bertajuk “Reinforcing and Improving Islam Work in the New Situation,” tidak diterbitkan kepada umum. Ia dikeluarkan oleh Majlis Negeri, Kabinet China, pada bulan April tahun lepas dan dikelaskan sebagai sulit selama 20 tahun.

Menurut New York Times, arahan itu memberi amaran terhadap “Arabisasi” kepada tempat-tempat Islam, fesyen dan ritual di China, yang menekankan kebimbangan terhadap pengaruh Arab Saudi dan tempat suci Islam.

Ia melarang penggunaan sistem kewangan Islam serta melarang masjid atau organisasi Islam swasta lain dari menganjurkan tadika atau program selepas sekolah, dan melarang sekolah bahasa Arab untuk mengajar agama atau menghantar pelajar ke luar negara untuk belajar.

Aspek tindakan yang paling jelas adalah penargetan masjid-masjid yang dibina dengan kubah, menara dan ciri-ciri seni bina yang lain dari Asia Tengah atau dunia Arab.

Menyasarkan kubah dan tulisan Arab

Pada pandangan pemimpin China, penyebaran Islam mengganggu kepatuhan sosial dan politik.

Di Ningxia, kerajaan wilayah mengharamkan pameran tulisan Arab, malah mengeluarkan tanda “halal” dalam bahasa Arab untuk makanan. Ia kini menggunakan aksara Cina dan larangan itu akan berkuat kuasa di Beijing dan tempat lain pada musim panas ini.

Pihak berkuasa di beberapa wilayah telah berhenti mengedarkan sijil halal untuk pengeluar makanan, tenusu dan gandum dan restoran. Media negara China telah menggambarkan ini sebagai usaha untuk mengekang kebergantungan kepada produk halal.

Wilayah Ningxia dan Gansu telah mengharamkan azan. Masjid-masjid bersejarah di sana mengumumkan panggilan solat dengan menggunakan siren. Seorang imam di ibu kota Ningxia, Yinchuan, berkata pihak berkuasa baru-baru ini telah melawat dan memberi amaran kepadanya untuk tidak membuat kenyataan umum mengenai isu agama.

Pihak berkuasa juga mensasarkan masjid. Di Gansu kubah emas sebuah masjid dirobohkan dan belum lagi dibuka semula.

Di wilayah selatan Yunnan, tanah air komuniti Hui, pihak berkuasa pada bulan Disember lalu mengunci masjid-masjid di tiga kampung kecil yang telah dijalankan tanpa izin rasmi. Terdapat protes dengan pihak polis tetapi tidak berjaya. Daerah itu mengeluarkan kenyataan yang menuduh masjid mengadakan kegiatan agama dan kelas agama yang tidak sah.

Show More

Related Articles

Back to top button