Bisnes & Ekonomi

Kebangkitan Ekonomi Gig: Peluang Atau Desakan

Kebangkitan ekonomi gig yang bermaksud pekerjaan sementara atau pekerjaan bebas, di Malaysia akibat ledakan teknologi dari firma seperti Grab dan Foodpanda tidak dapat lagi diabaikan dalam ekonomi negara.

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang baru-baru ini menyokong Gojek dan Dego Rides menekankan kepentingan ekonomi gig kerana ia membolehkan generasi muda menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi.

Ketua Pegawai Pemasaran Asia Pasifik dan Timur Tengah Monster.com, Anshul Punhani berkata ekonomi gig semakin berpengaruh kerana pekerjaan konvensional yang dilakukan secara rutin lebih memberi tekanan.

“Ekonomi gig telah menyaksikan kenaikan di mana individu boleh bekerja secara bebas atau bekerja dengan sesebuah organisasi berdasarkan keperluan projek.

“Ini termasuk golongan profesional yang bekerja secara sambilan untuk sesebuah projek, perundingan, pekerjaan bebas atau pekerjaan secara kontrak,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

Beliau berkata ekonomi gig kurang memberi tekanan kerana fleksibiliti yang mana mengubah seseorang pekerja menjadi bos sendiri.

“Ini memberi mereka peluang untuk kadang-kadang bekerja dengan pelbagai organisasi dan meneroka pelbagai peluang pada masa yang sama.

“Pertumbuhan dalam ekonomi gig boleh dikaitkan dengan beberapa sebab, terutamanya peningkatan jumlah pekerja Gen Z, di mana pelbagai kajian telah menegaskan bahawa Gen Z mengharapkan lebih banyak kebebasan di tempat kerja dan mereka lebih cenderung untuk memilih pekerjaan gig,” katanya.

Berdasarkan data Bank Dunia, kira-kira 26% daripada pekerja negara adalah pekerja bebas dan jumlah itu dijangka berkembang pada masa akan datang.

Ini juga menimbulkan persoalan tentang keselamatan pekerja kewangan pada masa akan datang, dengan pakar mengatakan bahawa pihak berkuasa perlu mengawal selia ekonomi gig tidak lama lagi.

Menurut laporan dari Upwork, hampir separuh atau 46% pekerja Gen Z adalah pekerja bebas yang dianggarkan hanya akan berkembang dalam lima tahun akan datang di Amerika Syarikat.

Walaupun bilangannya belum ramai, Malaysia sebagai negara membangun dijangka mengikut trend ekonomi gig, menurut Favser.com, platform penyedia bakat digital tempatan.

Pekerjaan bebas telah meningkat sejak tahun 2017 apabila ia berkembang sebanyak 31%, angka pertumbuhan yang melepasi tenaga kerja konvensional, menurut Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Kolej Universiti Antarabangsa INTI juga menjalankan kaji selidik pertama untuk 300 orang pekerja bebas sepenuh masa dan 68% responden memilih pekerjaan gig sebagai pilihan kerjaya pertama mereka, kerana mempunyai kawalan ke atas waktu kerja, pengalaman kerja yang pelbagai dan fleksibiliti untuk memilih pekerjaan atau projek.

Punhani berkata ekonomi gig juga akan berlaku di peringkat pusat dalam prospek kerjaya, tetapi ia juga disejajarkan oleh organisasi tradisional dan tidak boleh berdiri sendiri.

Pada bulan Februari, forum yang bertajuk “The Gig Economy – Mengganggu Inovasi atau Peluang untuk Eksploitasi” telah dikendalikan oleh pejabat Industri dan Penglibatan Masyarakat Universiti Malaya.

Salah satu panel ahli forum, pengasas dan pengarah Sorga Ventures Sdn Bhd, Shareen Shariza Abdul Ghani berkata trend ekonomi gig berlaku hanya disebabkan peningkatan alat dan aksesibiliti.

Beliau juga dilaporkan berkata dalam tempoh lima tahun akan datang, 40% tenaga kerja syarikat akan datang dari pekerja kontinjen sambil menyatakan bahawa trend itu bukan sahaja melibatkan generasi muda dalam tenaga kerja.

Juga di forum itu, Ketua Pegawai Eksekutif Dewan Perniagaan dan Industri Eropah Union-Malaysia Roberto Benetello berkata, bagaimanapun, fleksibiliti yang berkaitan dengan ekonomi gig memimpin masa kerja yang lama, tidak teratur dan anti-sosial.

Beliau berkata rangka kerja undang-undang dari segi jaminan sosial, insurans dan kontrak adalah sangat penting, yang perlu dibangunkan di Malaysia.

Berbanding dengan sistem pendidikan dan kerjaya tradisional, ekonomi gig memerlukan kecekapan dalam kemahiran khusus dan tidak melibatkan keperluan pendidikan.

Show More

Related Articles

Back to top button