AntarabangsaIsu Semasa

Indonesia Ketatkan Undang-Undang Untuk Perbuatan Seksual

Indonesia bersedia untuk meluluskan hukuman baru ke atas pasangan yang melakukan seks konsensual di luar perkahwinan dan memperkenalkan hukuman berat untuk jenayah menghina presiden. Kumpulan hak asasi mengkritik hukuman terbabit kerana bertentangan dengan hak kebebasan asasi.

Indonesia adalah negara majoriti Muslim di dunia dan memiliki minoriti Kristian, Hindu dan Budha yang besar, tetapi telah melihat trend baru-baru ini ke arah aktivisme Islam yang konservatif.

Hukuman jenayah baru itu akan diguna pakai pada minggu depan selepas parlimen dan kerajaan bersetuju dengan draf terakhir pada Rabu lalu, empat anggota parlimen Indonesia memberitahu Reuters.

Para penggubal undang-undang memberitahu Reuters bahawa kod hukuman baru yang akan menggantikan satu set undang-undang zaman kolonial Belanda, adalah perubahan yang lama tertunggak.

“Kerajaan mesti melindungi rakyat dari tingkah laku yang bertentangan dengan ajaran tertinggi Allah,” kata Nasir Djamil, seorang ahli politik dari Parti Keadilan Sejahtera. Beliau berkata para pemimpin semua agama telah berunding mengenai perubahan yang diberikan bahawa ideologi penubuhan Indonesia berdasarkan kepercayaan kepada Tuhan.

Di bawah undang-undang yang dicadangkan, pasangan yang belum berkahwin yang “hidup bersama sebagai suami dan isteri” boleh dipenjarakan selama enam bulan atau denda maksimum 10 juta rupiah (RM2,973), yang merupakan gaji tiga bulan bagi kebanyakan rakyat Indonesia.

Pendakwaan dapat diteruskan jika ketua kampung, yang mengetuai tingkat paling rendah pemerintahan, melaporkan kepada polis dan ibu bapa atau anak-anak tertuduh tidak membantah. Ibu bapa, kanak-kanak dan pasangan juga boleh membuat aduan.

Ketua kampung diberi peranan dalam undang-undang baru ini kerana “mangsa perzinaan adalah masyarakat”, kata ahli parlimen lain, Teuku Taufiqulhadi.

Institut Pembaharuan Keadilan Jenayah, sebuah NGO, berkata berjuta-juta orang Indonesia akan terjejas oleh undang-undang baru ini. Ia menyatakan satu kajian menunjukkan bahawa 40 peratus remaja Indonesia terlibat dalam aktiviti seksual pra-perkahwinan.

Hukuman penjara maksimum setahun juga boleh digunakan untuk orang yang melakukan hubungan seks dengan seseorang yang bukan pasangannya dan anggota keluarga dekat membuat aduan. Undang-undang juga memberi impak kepada homoseksual kerana perkahwinan sejenis tidak diiktiraf di Indonesia.

Undang-undang ini juga menetapkan hukuman penjara bagi mereka yang didapati melakukan “perbuatan lucah”, yang ditakrifkan sebagai melanggar norma kesopanan melalui “hawa nafsu atau seksualiti”, sama ada oleh heteroseksual atau homoseksual.

Undang-undang baru juga akan dikenakan kepada orang asing. Bagaimanapun, ditanya sama ada pelancong di Indonesia boleh menghadapi penjara kerana seks luar nikah, Taufiqulhadi berkata: “Tidak ada masalah, selagi orang tidak tahu.”

Terdapat juga hukuman penjara maksimum empat tahun untuk wanita yang melakukan pengguguran, jika bukan kerana darurat atau mangsa rogol. Kod ini memperkenalkan denda untuk sesetengah orang yang mempromosikan kontrasepsi, dan penjara selama enam bulan untuk perbincangan tanpa izin mengenai “alat pengguguran”.

Di samping itu, pihak berkuasa tempatan akan mendapat kebebasan yang lebih besar untuk memperkenalkan hukuman kerana melanggar undang-undang adat yang tidak diliputi dalam kod jenayah. Terdapat lebih daripada 400 peraturan tempatan yang dikatakan aktivis yang melarang hak-hak sivil, seperti kewajipan memakai tudung.

Sementara itu, parlimen telah memperkenalkan semula kesalahan “menyerang kehormatan atau martabat” Presiden dan Naib Presiden Indonesia. Undang-undang yang sama telah dimansuhkan oleh Mahkamah Perlembagaan pada tahun 2006.

Show More

Related Articles

Back to top button