MalaysiaPolitik

Hari Malaysia: Siapa Kita Sebagai Satu Negara?

Pada 16 September 1963, Sabah, Sarawak, Singapura dan Malaya membentuk sebuah Persekutuan yang dikenali sebagai Malaysia. Singapura meninggalkan Persekutuan dua tahun kemudian.

Namun, dari tahun 1963 hingga ke hari ini, terdapat sentimen yang semakin meningkat di Timur Malaysia bahawa mereka adalah anak-anak yang diabaikan oleh keluarga Malaysia.

Siapa yang boleh menyalahkan mereka? Sabah dan Sarawak seolah-olah terputus dari naratif nasional. Kekecualian Sabah dan Sarawak secara jelas dapat dilihat dalam politik mereka.

Dalam PRU14, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal membuat keputusan untuk membentuk parti politik Sabah, Parti Warisan Sabah dan keputusannya menceritakan bagaimana sentimen di sana.

Di tengah-tengah landskap politik yang berlaku di Malaysia, Gabungan Parti Sarawak (GPS) di Sarawak baru-baru ini mengulangi keputusannya untuk tidak berpihak kepada mana-mana parti politik semenanjung.

Tiga hari sebelum sambutan Hari Malaysia, Menteri Kewangan Lim Guan Eng menyampaikan berita buruk kepada penduduk Sabah dan Sarawak dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur pada hari Jumaat.

Lim berkata janji Pakatan Harapan (PH) untuk memberi 20% royalty minyak untuk kedua-dua negeri itu tidak dapat dipenuhi. Menteri Kewangan menyalahkan suspek biasa, skandal kewangan 1MDB, kerana kegagalan kerajaan untuk melaksanakan janji manifesto pilihan raya. Setiausaha Agung DAP itu berkata kuantum 20% perlu ditunggu.

Dalam PRU14, PH memberitahu rakyat Sabah dan Sarawak bahawa mereka akan memberikan lebih banyak autonomi untuk kedua-dua negeri.

“Selaras dengan semangat Perjanjian Malaysia dan kesanggupan Sabah dan Sarawak bergabung dengan Malaya untuk membentuk Malaysia …. Autonomi sepenuhnya mengenai pendidikan dan penjagaan kesihatan, 20% royalti minyak dan separuh daripada semua resit cukai yang dikutip di Sabah dan Sarawak mesti dikembalikan semula kepada negeri.

“Mereka akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pentadbiran dan pembiayaan semua penjagaan kesihatan dan pendidikan di negeri masing-masing,” kata Lim dalam video sebelum PRU14 yang masih tular di kalangan rakyat Sabah dan Sarawak.

Kira-kira 500 hari selepas pembentukan kerajaan PH, penduduk Sabah dan Sarawak masih ingat janji-janji Lim yang belum ditunaikan.

Royalti minyak adalah antara duri paling tajam dalam hubungan antara negeri-negeri Borneo dan Putrajaya. Mereka percaya bahawa mereka telah ditipu mengenai sumber semula jadi mereka sendiri. Mereka berfikir bahawa pembangunan pesat di Semenanjung Malaysia datang dengan mengorbankan kekayaan negeri mereka.

Selepas 56 tahun menjadi sebahagian daripada Malaysia, rakyat Malaysia di Borneo tertanya-tanya mengapa kampung mereka tidak seperti yang mereka lihat di Semenanjung. Mereka merasakan Putrajaya melayan mereka seperti anak tiri.

Dengan kejatuhan Barisan Nasional (BN), rakyat Sabah dan Sarawak berharap kerajaan baru akan membawa perubahan. Tetapi indah khabar dari rupa apabila kerajaan yang berbeza turut melakukan pengkhianatan yang sama.

Tetapi, pengkhianatan bukanlah sesuatu yang baru kepada dua negeri ini. Sabah dan Sarawak merupakan blok politik penting apabila terdapat kebuntuan di Semenanjung Malaysia.

Dalam PRU13, BN dan PH hampir sama bilangan kerusi Ahli Parlimen. Rakyat Sabah dan Sarawak mengundi untuk parti pemerintah dan BN terus berkuasa. Sebagai hadiah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melantik tujuh menteri dari Sarawak dan enam menteri dari Sabah dalam Kabinetnya. Ia adalah jumlah tertinggi wakil Kabinet dari kedua-dua negeri itu.

Menyedari pentingnya kedua-dua negeri ini dalam memenangi kerajaan Persekutuan, salah satu janji manifesto PH dalam PRU14 adalah untuk mengembalikan Sabah dan Sarawak kepada status asal yang diberikan kepada mereka dalam Perjanjian Malaysia 1963.

PH telah cuba meminda Perlembagaan Persekutuan untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi yang sama dengan Semenanjung Malaysia. Walau bagaimanapun, ia gagal berbuat demikian apabila tidak mendapat sokongan daripada semua 19 Ahli Parlimen dari Gabungan Parti Sarawak (GPS, gabungan parti politik Sarawak yang meninggalkan BN selepas PRU14). GPS merasakan bahawa pindaan itu tidak jelas. Ia mahu kerajaan menyatakan apa hak yang perlu dipatuhi.

PH juga telah menubuhkan sebuah jawatankuasa khas Kabinet untuk mengkaji pelaksanaan MA63 yang menyatakan terma dan syarat di mana Sabah, Sarawak dan Singapura bersetuju untuk bergabung dengan Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia.

Pada 19 Ogos, kerajaan Persekutuan mengumumkan bahawa mereka semakin dekat untuk memulihkan hak Sabah dan Sarawak sepenuhnya di bawah MA63 dengan menyelesaikan tujuh daripada 21 isu yang dibangkitkan oleh kedua-dua negeri Borneo itu.

Walau bagaimanapun, pemimpin pembangkang di Sabah dan Sarawak tidak terlalu kagum dengan kemajuan jawatankuasa itu. Mereka merasakan bahawa ia adalah perbincangan yang sama seperti jawatankuasa sebelumnya.

Bagi rakyat Sabah dan Sarawak, perbincangan mengenai menyelesaikan 21 isu di bawah MA63 terlalu teknikal. Ramai berpendapat bahawa sama ada BN atau PH, kehidupan mereka tidak berubah. Mereka masih bimbang tentang isu kehidupan harian. Mereka berfikir bahawa kehidupan mereka akan bertambah baik apabila wang yang “dicuri” dari sumber minyak negeri mereka dikembalikan.

Mereka mencemburui kemakmuran negara jiran, Brunei yang menolak jemputan Kuala Lumpur untuk menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.

Ia kelihatan seperti Hari Malaysia ini akan memaparkan banyak retorik yang memecahbelahkan dan lebih banyak rasa tidak puas hati daripada saudara-saudara di Timur Malaysia.

Persoalannya ialah: apakah jenis Hari Malaysia yang akan kita raikan dalam satu, dua, lima atau 10 tahun dari sekarang?

Sekiranya kita menyerahkannya kepada ahli politik semasa, tidak ada banyak petunjuk bahawa akan ada banyak perubahan untuk Malaysia. Sekiranya kita dapat mewujudkan perubahan tulen dalam budaya politik kita, mungkin suatu hari nanti kita akan melihat Malaysia bersatu sekali lagi seperti yang telah dilakukan pada 16 September 1963.

 

Makluman : Kenyataan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Toodia Dot My Network atau toodia.my

Show More

Related Articles

Back to top button