AntarabangsaIsu Semasa

Jerebu: Adakah Usaha Indonesia Sudah Mencukupi?

Jerebu rantas sempadan telah menular di beberapa bahagian di negara Asia Tenggara seperti Thailand, Singapura, Malaysia dan Indonesia sejak minggu lalu.

Beratus-ratus sekolah di Malaysia telah ditutup kerana kebimbangan terhadap peningkatan kualiti udara yang kurang baik, dan orang-orang dari rantau ini telah menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kesan-kesan buruk jerebu dalam aktiviti kesihatan dan harian mereka.

Amaran kenaikan bilangan tompok panas tahun ini telah dibunyikan selama berbulan-bulan, dengan harapan kerajaan tidak akan berpuas hati dengan kejayaannya setelah usaha yang sama berjaya dalam dua tahun yang lalu.

Kebakaran hutan merebak melalui kawasan seluas 42,740 hektar dari Januari hingga Mei, hampir dua kali ganda dalam tempoh yang sama tahun lepas sebanyak 23,745ha.

Agensi Pencegahan Bencana Kebangsaan mengatakan bahawa pihak berkuasa mengerahkan berpuluh-puluh helikopter dan lebih dari 200 juta liter dalam pengeboman air untuk memadamkan kebakaran, serta pesawat pembiakan awan dengan harapan untuk menghasilkan hujan.

Sekitar 9,000 kakitangan agensi keselamatan dan bencana juga telah digunakan untuk melawan api.

Tetapi dengan lebih daripada 5,000 tompok panas yang dikesan di seluruh Indonesia hanya seminggu yang lalu, lebih ramai orang mula tertanya-tanya: Adakah Indonesia sudah melakukan usaha yang cukup pada masa ini?

Adalah sukar untuk menafikan bahawa semakin banyak tompok panas di Sumatera dan Kalimantan pada tahun ini telah memberi kesan buruk terhadap kualiti keseluruhan udara di rantau ini.

Sesetengah bahagian Asia Tenggara telah mengalami sedikit hujan dalam beberapa bulan kebelakangan ini disebabkan corak cuaca El Niño, menjadikan ancaman kebakaran hutan lebih terasa daripada tahun-tahun kebelakangan ini.

Kebimbangan ini telah memberi sedikit krisis kepercayaan di kalangan institusi alam sekitar di rantau ini yang meletakkan tanggungjawab kepada agensi meteorologi Indonesia dan Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan.

Indonesia bagaimanapun menegaskan bahawa tidak ada bukti bahawa jerebu yang melanda Malaysia dan Singapura adalah disebabkan oleh kebakaran hutan di Indonesia.

Tetapi negara-negara Asean berkongsi pulau dan sempadan, menjadikannya mustahil untuk mengecualikan satu sama lain dari usaha untuk mengurangkan krisis jerebu.

Oleh itu, ketika diplomat serantau sedang cuba untuk mengelakkan krisis jerebu menjadi krisis diplomatik, Indonesia sepatutnya memaklumkan kepada orang ramai, baik di dalam negara mahupun di negara-negara jiran, mengenai usaha semasa untuk mencegah dan mengurangkan bencana alam sekitar yang lain.

Show More

Related Articles

Back to top button