Hiburan

Dokumentari ‘M For Malaysia’ Pinjam Kepakaran Pemenang Oscar

Ruby Yang, yang memenangi Anugerah Oscar untuk Dokumentari Pendek Terbaik pada tahun 2007, bertindak sebagai penerbit kreatif untuk dokumentari tempatan M For Malaysia.

M For Malaysia adalah sebuah dokumentari berdurasi satu jam 32 minit yang menceritakan tentang sejarah pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang menyaksikan Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan dan Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri buat kali kedua.

Diarahkan oleh Dian Lee dan Ineza Roussille, cucu Dr Mahathir sendiri, dokumentari ini memaparkan rakaman di belakang tabir yang tidak pernah dilihat yang diambil semasa tempoh kempen PRU14 oleh Dr Mahathir.

Ia turut memaparkan detik-detik istimewa Dr Mahathir dan isterinya, Tun Dr Siti Hasmah, serta malam keputusan pilihan raya yang penuh debaran.

Yang menjadi mentor pasukan itu, yang telah mengumpulkan kira-kira 90 jam rakaman PRU14. Terdapat tambahan 30 jam wawancara dengan personaliti seperti Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng selain Dr Mahathir sendiri.

“Saya telah melihat rakaman itu dan saya berkata, ‘Boleh’. Saya fikir kuasa rakyat dan demokrasi sangat penting,” kata Yang, pengarah, penerbit dan editor yang berpangkalan di Hong Kong, bercakap mengenai mengapa beliau menandatangani projek itu.

“Saya terbang ke Malaysia dua kali tetapi saya merasakan masa itu terlalu pendek jadi saya menjemput mereka ke Hong Kong. Krew datang ke bengkel saya dan kami bekerjasama selama sebulan.”

Yang mengatakan dia mempunyai pengetahuan ringkas tentang sejarah politik Malaysia tetapi dia percaya mempunyai sedikit jarak dari subjek kerja adalah satu kelebihan.

“Sebagai orang luar, saya tidak kenal sejarah Malaysia. Jadi saya bertanya semua soalan-soalan yang mungkin terlepas dari perhatian krew seperti kenapa peristiwa tertentu berlaku dan mereka menjelaskan kepada saya dan saya berkata saya mahu melihatnya dalam filem itu.

“Jadi, pada permulaannya, mereka meninggalkan beberapa perkara tetapi saya meminta mereka untuk meletakkannya.”

Yang menambah: “Adalah baik untuk mempunyai perspektif luar apabila anda membuat filem. Apabila anda terlalu dekat dengannya, anda tidak mempunyai perspektif yang holistik.

“Ia sangat penting untuk menjadi subjektif. Ineza begitu dekat dengan datuknya dan saya mengingatkannya bahawa dia tidak semestinya bersetuju dengan pandangan politik Dr Mahathir dan itu keputusan yang angat penting,” kata Yang.

M For Malaysia juga menyentuh tentang Ops Lalang, yang menyaksikan lebih 100 orang ditahan tanpa perbicaraan termasuk Lim semasa pemerintahan Dr Mahathir pada akhir 1980-an.

Dalam dokumentari itu, Ineza berkata dia tidak bersetuju dengan apa yang berlaku dan memberikan pandangannya: “Sejak awal, kami tidak mahu melakukan filem propaganda. Kita harus jujur ​​dengan apa yang ingin kita katakan, dan itu juga termasuk konflik kita.

“Politik adalah sesuatu yang rumit dan perasaan kita tentang orang-orang ini adalah rumit. Satu-satunya cara yang boleh kami lakukan adalah jujur ​​tentang perasaan kami.”

Yang, yang telah memenangi beberapa anugerah lain pada festival filem antarabangsa selain Oscar, juga membantu pasukan untuk merangka strategi terbaik untuk menavigasi filem itu di festival filem.

Setakat ini, M For Malaysia telah ditayangkan di Pusat Media Amerika Asia 2019 (CAAMFest) di San Francisco dan DocEdge di New Zealand. Seterusnya, ia akan disiarkan di Pesta Filem Antarabangsa Busan pada bulan Oktober.

Ditanya sama ada Dr Mahathir melihat dokumentari itu, Ineza menjawab: “Beliau telah melihatnya dan menyukainya. Beliau bukan seorang lelaki banyak memberikan komen. Beliau berjabat tangan dengan saya dan berkata, ‘Tahniah’ dan memeluk saya. Saya mengambilnya sebagai satu petanda yang baik.”

M For Malaysia mula ditayangkan di pawagam terpilih di seluruh negara selama empat hari bermula 12 September.

Show More

Related Articles

Back to top button