Gaya Hidup

Golongan Belia Gemar Aktiviti Luar Dan “Food-Hunting”

Setiap musim, sesuatu trend berlalu dengan begitu cepat tetapi akan ada trend baru yang mengambil alih. Anda hanya perlu aktif di media sosial untuk mengetahui apa yang trending pada sesuatu masa tersebut.

Dengan laman-laman seperti “KL Foodie” dan “My Travel Murah” yang muncul di platform media sosial, ia dapat disimpulkan bahawa populasi kini terdiri daripada individu yang gemar mencuba pelbagai makanan yang berbeza dan tempat-tempat baru untuk dikunjungi.

Pelajar Sarjana Seni Bina Universiti Putra Malaysia, Nurul Alia Nasharuddin berkata apa yang dikongsi di Instagram oleh laman utama ini adalah apa yang mencetuskan sesuatu trend.

“Mereka berkongsi trek kembara dan juga tempat untuk memburu makanan yang berbeza atau makanan jalanan yang boleh diakses di Malaysia.

“Baru-baru ini, titik tren itu adalah Hat Yai (Thailand) dan setiap hujung minggu, seseorang akan berkongsi cerita Instagram tentang perjalanan mereka ke Hat Yai,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

Di Instagram, laman-laman seperti “My Travel Murah” menawarkan produk dan perkhidmatan yang menarik kepada penggemar makanan atau “foodie”.

Antara destinasi utama ialah Seoul, Krabi dan Singapura, manakala pakej paling terkini dan bermusimnya disebut “Hat Yai on Merdeka”, berharga RM329 setiap seorang untuk penduduk tempatan yang merancang untuk melakukan perjalanan dalam kumpulan pelancongan bersama-sama orang lain.

Pengguna laman Instagram itu sendiri adalah ejen di bawah Bahtera Kembara Holidays Sdn Bhd dan Ayden Averroes Holidays Sdn Bhd, mengikut keterangan profilnya.

Sebaliknya, “KL Foodie” adalah halaman yang boleh diakses di Instagram dan Facebook dan ia memaparkan kedua-dua makanan dan pelbagai acara yang berlangsung di Kuala Lumpur (KL).

Ia berkongsi pelbagai tempat makanan termasuk restoran lama dan baru yang mungkin menarik minat pengguna yang dinamik. Menggunakan video mereka merakam cara penyediaan dan persembahan makanan.

Tempat makanan yang telah dipaparkan di “KL Foodie” termasuk Container Kebab di Plaza Low Yat, yang baru-baru ini membuka cawangan keenam di Malaysia di bawah Kumpulan Baba Rafi; sebuah gerai nasi kukus yang terletak di UTC Sentul; dan juga tempat menikmati durian yang dipanggil Durian Hill di SS2, Petaling Jaya.

Nurul Alia berkata antara aktiviti yang lebih trend sekarang ialah aktiviti mendaki atau sukan air pada hujung minggu.

“Sesetengah mereka lebih suka keluar dari KL dan Selangor dan di antara tempat aktiviti luar yang popular adalah seperti Tasik Banding (Perak),” katanya.

Sebagai seseorang yang menikmati kembara, jurutera sistem mekanikal dan elektrik Gamuda Engineering Sdn Bhd, Nurizzettie Mazlan berkata dia secara peribadi menikmati aktiviti mendaki kerana kepuasan ketika tiba di puncak dalam setiap pendakian.

Bagi yang baru bermula, Nurizzetie mengesyorkan tempat-tempat mendaki yang mudah seperti Bukit Gasing dan Denai Tiga Puteri, manakala beberapa tempat mendaki yang mencabar untuk pendaki veteran boleh ditemui di Bukit Kutu, Kuala Kubu Baru, serta Gunung Datuk, Negeri Sembilan.

Antara laluan mendaki yang boleh diakses di sekitar Lembah Klang ialah Broga Hill, Semenyih, sebuah laluan yang popular kerana pemandangannya pada waktu matahari terbit dan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia, Kepong, sebuah ruang terbuka untuk orang ramai yang menawarkan Laluan Kanopi.

Sementara itu, jurutera marin Jasa Merin (M) Sdn Bhd, Arif Khalib berkata rakyat Malaysia juga melabur lebih banyak masa dalam permainan e-sukan.

Permainan e-sukan yang popular pada hari ini termasuk “Dota 2” oleh Valve Corp dan “Battlegrounds PlayerUnknown’s” (PUBG) oleh PUBG Corp. Kejohanan untuk “Dota 2” telah diadakan baru-baru ini, dikenali sebagai “The International” di mana ia mengumpulkan pemain di seluruh dunia termasuk Malaysia.

Dalam lanskap mudah alih tempatan, “Mobile Legends: Bang Bang” dan “PUBG Mobile” adalah dua daripada permainan ranking teratas, menurut kedudukan Similar-Web dari aplikasi Google Play Store di Malaysia.

Show More

Related Articles

Back to top button