Bisnes & EkonomiTeknologi

Sewa Kereta Kini Lebih Mudah Dengan Aplikasi SOCAR

Teknologi kini mendefinisikan semula cara hidup kita. Bagi sektor automotif dan perkhidmatan pengangkutan, ia telah memperkenalkan perkhidmatan e-hailing, kenderaan tanpa pemandu dan perkhidmatan perkongsian kereta.

Ketua Pegawai Eksekutif SOCAR Malaysia, Leon Foong merasakan teknologi akan mengubah pergantungan ke atas pemilikan kereta peribadi kepada budaya perkongsian kereta.

“Saya melihat masa depan di mana memiliki kereta peribadi tidak lagi menjadi keperluan,” katanya, sambil menambah bahawa perkongsian kereta sebenarnya telah wujud untuk masa yang lama dan salah satu pelopor awal dimulakan di Amerika Syarikat dengan Zipcar.

Idea di sebalik perkongsian kereta adalah sangat mudah. ​​Foong berkata ia adalah seperti model sewa kereta tetapi menggunakan teknologi untuk membolehkan orang menyewa kereta untuk berapa jam yang diperlukan.

“Di Malaysia, kerana populariti perkongsian kereta dan e-hailing, kami dapat melancarkan platform perkongsian kereta berasaskan aplikasi,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

Foong menambah bahawa SOCAR Malaysia kini merupakan pemain perkongsian kereta terkemuka di Semenanjung Malaysia, yang boleh didapati di 1,000 zon dan lokasi untuk mengambil dan mengembalikan kereta sewa.

SOCAR Malaysia dilancarkan pada Januari 2018 dan merupakan usahasama antara SK Holdings dan SOCAR Korea Selatan.

Rangkaian perkongsian kereta ini membolehkan pengguna membuat tempahan untuk kereta dengan telefon pintar; semua kurang dari lima minit.

“Kami mahu meneroka senario di mana semua yang anda perlukan untuk memandu kereta adalah telefon bimbit anda. Tiada kunci, tiada dompet. Anda hanya menempah kereta di aplikasi kami dan mula memandu,” kata Foong.

“Apa yang dimaksudkan secara logistik ialah orang tidak perlu bimbang jika terlupa mana mereka menyimpan kunci atau perlu mengembalikan kereta kepada pengguna seterusnya tanpa kunci,” katanya.

Semua penyewaan SOCAR Malaysia adalah push-start yang diaktifkan dan menggunakan gabungan teknologi tanpa wayar seperti sambungan 3G, 4G dan Bluetooth untuk membuka kunci dan memulakan kereta.

Bercakap tentang pendekatannya untuk keselamatan, Foong berkata syarikat itu bekerja rapat dengan pihak polis dan pihak berkuasa untuk mencegah sebarang sindiket atau kejadian penipuan yang berkaitan dengan teknologi.

“Kami menggunakan pendekatan 360 darjah di mana kami mengambil langkah sebelum, semasa dan selepas tempahan,” katanya.

Sebelum tempahan, syarikat akan menjalankan pemeriksaan ‘mengenal pasti pelanggan anda’ secara meluas untuk memastikan lesen memandu adalah sah dan pengguna layak memandu kenderaan.

SOCAR Malaysia mempunyai pelbagai cara untuk menjejaki aset mereka dan sentiasa mengetahui di mana asetnya dan bagaimana ia digunakan.

“Kami memastikan operasi ‘backend’ kami lancar, supaya setiap tingkah laku dilaporkan dan dijejaki,” katanya.

Foong, yang merupakan bekas GM Uber Malaysia, menyatakan Malaysia dipilih sebagai negara pertama bagi pengembangan antarabangsa SOCAR disebabkan oleh peraturan pengangkutan.

“Terdapat garis panduan yang jelas dari segi cara anda memohon lesen sewa kereta dan mendapatkan permit untuk kenderaan anda. Perlindungan insurans yang mencukupi untuk semua kereta komersil memastikan kami dapat melancarkan perkhidmatan perkongsian kereta sambil memastikan keselamatan penumpang kami,” katanya.

SOCAR Malaysia mula beroperasi di sini dengan 30 kereta dan kini mereka telah berkembang dengan jumlah 1,800 kereta yang pelbagai ditawarkan untuk sewa selama beberapa jam hingga sebulan.

“Kebanyakan orang hanya menggunakan kereta mereka untuk masa yang singkat, yang bermaksud 90% masa, kereta hanya duduk terbiar dan menjana kos tambahan.

“Jadi, kenapa tidak menggunakan waktu terbiar, dengan membenarkan lebih ramai orang menggunakan kereta yang sama dan menjadikannya lebih murah? Trend perkongsian kereta agak baru di Malaysia. Apabila kita mula beroperasi, orang sering keliru antara e-hailing dan perkongsian kereta.

“Tetapi sekarang, saya fikir sejak enam hingga sembilan bulan yang lalu, kita benar-benar melihat kenaikan kadar penggunaan secara eksponen, kerana orang telah mula memahami cara penggunaan,” katanya.

SOCAR Malaysia mempunyai 28 model kereta yang berbeza yang ditawarkan dan mempunyai hampir setengah juta keahlian. Foong berkata semua kereta disewa sekurang-kurangnya sekali sehari.

Bagi pasaran sasarannya, Foong berkata perkhidmatannya disasarkan kepada golongan bekerja dewasa tetapi syarikat itu melihat lebih ramai orang di atas umur 40 tahun menggunakan perkhidmatan itu.

Perkhidmatan SOCAR adalah pilihan yang tepat untuk perjalanan lebih jauh daripada 30km ketika harga e-hailing semakin tinggi dan masa menunggu semakin lama, kata Foong.

“Satu perkara yang kami pelajari ialah membantu pelanggan kami dari segi pilihan dan kemampuan. Malah untuk kereta seperti BMW, orang yang tidak pernah memandu kereta mewah itu akan berpeluang memilikinya pada kadar yang berpatutan,” katanya.

Biasanya, caj SOCAR Malaysia bermula serendah RM8 dan boleh naik sehingga RM50 sejam bergantung kepada model kereta dan lokasi.

Orang boleh menyewa kereta sehingga 30 hari dan mereka boleh membayar caj menggunakan kad debit, kad kredit atau bahkan dengan menggunakan pilihan e-wallet yang disediakan oleh syarikat.

SOCAR Malaysia menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan dan beberapa perkhidmatan popular mereka adalah lapangan terbang dan perkhidmatan dari pintu ke pintu.

“Bagi perkhidmatan lapangan terbang, orang boleh memandu kereta sewa dan membiarkannya di mana-mana tempat letak kereta yang sah di lapangan terbang, manakala bagi perkhidmatan dari pintu ke pintu, kereta akan dihantar ke lokasi mereka,” jelas Foong.

“Visi kami adalah untuk memberi kemudahan kepada rakyat Malaysia dengan menggunakan kenderaan dan fleksibiliti untuk membayar kereta hanya apabila diperlukan.

SOCAR berasal dari Korea Selatan dan kini aktif untuk mengembangkan perkhidmatan itu di kawasan lain seperti Indonesia, Thailand dan Singapura melalui Socar Malaysia, kata Foong.

Show More

Related Articles

Back to top button