Isu SemasaTempatan

SAH! Jerebu Malaysia Berpunca Dari Indonesia

Pusat Meteorologi Khas Asean (ASMC) telah memaklumkan bahawa sumber jerebu yang melanda Malaysia dan beberapa negara lain di rantau ini mungkin berasal dari Indonesia.

ASMC, dalam satu kenyataan di laman webnya, berkata imej satelit menunjukkan bahawa kebakaran hutan di Sumatera dan Riau semakin merebak dalam beberapa hari kebelakangan ini yang membawa kepada jerebu yang sederhana dan berat.

ASMC berkata jerebu itu mungkin terus menjejaskan bahagian rantau selatan Asean, termasuk Sarawak di Malaysia dan Singapura.

Memetik NST, jerebu juga dijangka akan berterusan disebabkan cuaca kering, dengan asap yang tebal di banyak kawasan.

“Titik panas berterusan dikesan di Sumatera tengah dan selatan, dan ini membawa kepada kabus asap yang sederhana dan berat.

“Asap jerebu telah diterbangkan ke Semenanjung Malaysia dan Singapura. Di Kalimantan, asap jerebu yang sederhana dan tebal yang berpunca dari kawasan panas telah merebak di selatan, tengah dan barat Kalimantan.

“Ditiup oleh angin, asap jerebu telah dibawa ke barat Sarawak dan Laut China Selatan. Untuk beberapa hari akan datang, keadaan kering diramalkan akan melanda rantau selatan Asean, sementara aktiviti di kawasan panas dijangka berterusan dan mungkin bertambah buruk,” kata laporan ASMC.

ASMC berkata cuaca kering akan berterusan pada minggu-minggu akan datang, menyebabkan jerebu merebak ke lebih banyak kawasan lain.

ASMC menafikan kenyataan Menteri Hal Ehwal Alam Sekitar dan Perhutanan Indonesia Siti Nurbaya Bakar pada 8 September yang mengatakan bahawa jerebu Malaysia bukan berpunca dari republik itu.

Siti Nurbaya dalam satu kenyataan mengatakan jumlah kawasan panas di Indonesia telah melihat trend menurun.

“Telah dipastikan bahawa sehingga kini, tidak ada jerebu dari Indonesia yang merebak ke negara-negara jiran,” katanya.

Jabatan Meteorologi Malaysia telah menyatakan bahawa jerebu di negara ini berlaku selepas terdapat peningkatan di kawasan panas di Sumatera dan Kalimantan, dan jerebu itu dijangka berterusan sehingga tempoh monsun barat daya berakhir pada akhir bulan ini atau awal bulan depan.

Pada 6 September lalu, kerajaan berkata akan menghantar nota diplomatik ke Indonesia untuk meminta tindakan segera untuk memadamkan kebakaran hutan.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkata kerajaan akan membantu Indonesia untuk memadamkan kebakaran hutan yang berlaku di Borneo.

Show More

Related Articles

Back to top button