MalaysiaPolitik

PH Tidak Gusar Kerjasama Umno-Pas, Penganalisis Politik Beri Amaran

Para pemimpin Pakatan Harapan tidak bimbang terhadap kerjasama politik yang bakal ditandatangani oleh Umno dan PAS Sabtu ini tetapi para penganalisis memberi amaran agar tidak meremehkan kekuatan kedua-dua pihak.

Namun pemimpin PH dan penganalisis politik berpendapat bahawa sekiranya Pakatan menunaikan janji manifestonya dalam tempoh tiga tahun akan datang, pengaruh kerjasama politik Umno-Pas boleh dikawal.

Anggota jawatankuasa pimpinan pusat PKR, Sivarasa Rasiah berkata, Penyatuan Ummah oleh PAS dan Umno diadakan kerana satu-satunya modal politik mereka adalah isu kaum dan agama untuk menarik sokongan Melayu.

“Majoriti pengundi termasuk pengundi muda yang baru, masih memilih Pakatan berdasarkan asas perlembagaan kita seperti kedudukan Raja-Raja, Islam sebagai agama Persekutuan, status Bahasa Malaysia dan kedudukan istimewa orang Melayu, dan bumiputera Sabah dan Sarawak dalam Perkara 153,” kata Sivarasa.

Beliau berkata visi Pakatan, “kemakmuran untuk semua” dan bantuan yang diberikan kepada semua orang tanpa mengira kaum dan agama telah merubah kebanyakan rakyat Malaysia seperti yang dilihat pada pilihan raya umum lalu.

Umno dan PAS akan mengadakan perhimpunan selama dua hari pada 13 dan 14 September sebelum menandatangani piagam bersama dan satu MoU yang mengadakan kerjasama politik rasmi antara kedua-dua pihak.

“Pakatan, bagaimanapun, tidak boleh berpuas hati tetapi perlu berusaha keras untuk menyampaikan kemakmuran ekonomi, pekerjaan dan tadbir urus yang baik dan bersih,” kata Sivarasa, yang merupakan Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar.

Beliau berkata PAS mempunyai keupayaan untuk menggerakkan rakyat tetapi jumlahnya tidak mencerminkan sokongan pengundi sebenar.

Penganalisis politik Mazlan Ali dari Universiti Teknologi Malaysia berkata perhimpunan ummah oleh Pas dan Umno berlaku apabila Pakatan gagal membendung masalah perkauman dan agama dengan betul.

Beliau memberi amaran kepada Pakatan bahawa Umno mempunyai pengalaman berada di kerajaan selama 61 tahun sementara PAS adalah pembangkang yang berpengalaman.

“Pakatan perlu menangkap perhatian para pengundi atas pagar yang merupakan segmen terbesar pengundi. Mereka tidak setia tetapi cenderung memilih pihak yang menawarkannya lebih banyak perkara.

“Kumpulan ini juga yang paling terjejas oleh kos hidup dan regresi ekonomi yang tinggi,” kata Mazlan, sambil menyatakan bahawa Pakatan mempunyai tiga tahun lagi untuk memenuhi janji pilihan raya.

Walau bagaimanapun, Mazlan juga menegaskan bahawa isu kaum dan agama oleh Umno dan PAS mungkin menjadi semakin lemah kerana pengundi muda tidak memihak kepada isu itu.

Presiden Persatuan Gerakan Demokrasi Profesional (Prodem) Md Shukri Shuib menyifatkan perhimpunan itu sebagai langkah positif yang bertujuan untuk menyatukan orang Melayu.

“Perhimpunan itu tidak boleh dilihat semata-mata sebagai langkah politik oleh Umno dan PAS. Apa yang penting untuk adalah mengetahui sebab-sebab yang membawa kepada perhimpunan antara kedua-dua pihak,” kata Shukri.

Beliau menyatakan bahawa ketidaksabaran yang mendasar di kalangan orang Melayu mungkin menjadi faktor untuk perhimpunan itu.

Penganalisis politik Universiti Sains Malaysia Prof Sivamurugan Pandian berkata perhimpunan itu adalah langkah Umno dan PAS bukan semata-mata untuk menyatukan orang Melayu tetapi mendapatkan semula sokongan pengundi Melayu.

“Bangsa dan agama selalu menjadi sebahagian daripada politik di negara ini dan perhimpunan itu mungkin menjadi strategi bukan sahaja untuk menyatukan orang Melayu tetapi juga memulihkan sokongan mereka,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa mana-mana piagam Umno-PAS mesti mengambil kira sokongan dari kaum lain, termasuk bumiputera di Sabah dan Sarawak.

Show More

Related Articles

Back to top button