Gaya HidupKesihatan

8 Manfaat Kesihatan Dalam Menyimpan Jambang

Untuk menyimpan atau tidak, itulah persoalan utama yang membelenggu kaum lelaki apabila bercerita tentang jambang. Perbincangan tentang penjagaan jambang juga banyak ditulis untuk menyesuaikan jambang dengan semua bentuk dan saiz muka.

Tetapi tahukah anda, jambang juga memberi manfaat dari segi kesihatan. Jom ketahui bagaimana jambang bukan sahaja membuatkan anda kelihatan segak tetapi juga lebih sihat.

1. Menghalang jangkitan bakteria

Liang kulit anda mendapat perlindungan semula jadi dari jambang. Pencukur biasanya membuatkan liang mudah terdedah kepada infiltrasi oleh semua jenis bakteria. Dengan mempunyai jambang, anda juga mendapat penghalang antibakteria yang membantu mencegah folikulitis dan pseudofolliculitis barbae. Folliculitis adalah keadaan biasa di mana folikel rambut dijangkiti oleh kulat atau bakteria. Ini menyebabkan kulit gatal dan menjadi merah serta meradang.

2. Bertindak sebagai alat penapisan

Digabungkan dengan misai yang baik, jambang boleh membantu mereka yang mengalami asma dan alahan. Rambut tebal akan menghalang habuk dan debu sebelum mereka mempunyai peluang untuk memasuki mulut dan lubang hidung anda. Tetapi anda perlu rajin dengan rutin pembersihan dan dandanan. Pastikan anda menggunakan sikat dan minyak jambang untuk membersihkan folikel tersebut.

3. Mengurangkan risiko penyakit gusi

Jambang ditambah misai, membantu mengurangkan penyakit gusi yang disebabkan oleh bakteria bawaan udara yang memasuki mulut. Sudah tentu, anda masih perlu menggosok gigi anda, tetapi jambang menawarkan lapisan perlindungan yang tidak dimiliki oleh mereka yang tidak berjambang.

4. Melembapkan kulit wajah

Folikel rambut menghasilkan minyak, menyebabkan pertumbuhan kulit yang tebal dan sihat. Ia mempunyai kesan berganda untuk memastikan kulit anda lembap dan sihat secara semulajadi tanpa mengira sama ada anda berada dalam cuaca sejuk atau kering.

Sebaliknya, pencukuran mendedahkan liang-liang pori, menyebabkan rambut tumbuh dari dalam kulit dan mempunyai risiko kecederaan ketika bercukur. Menyimpan jambang menghilangkan semua masalah tersebut.

Related image

5. Melindungi muka dari sinaran UV

Jambang juga secara semulajadi melindungi muka dari sinaran ultraviolet (UV), dengan kajian menunjukkan bahawa sebanyak 95% sinaran UV dapat disekat oleh jambang, jadi wajah anda tidak akan membentuk garis atau bintik-bintik.

Bulu yang tebal di bahagian muka juga dapat mengelakkan selaran matahari atau lebih teruk kanser kulit. Ia mungkin tidak biasa seperti jenis kanser lain, tetapi kesan fizikal kanser pada kulit boleh menjadi teruk terutama apabila ia ditemui pada peringkat akhir.

6. Menambahkan kehangatan

Bertentangan dengan apa yang anda mungkin percaya benar, kajian Yale sebenarnya menunjukkan bahawa virus selesema spesifik berkembang di iklim yang lebih sejuk, mereplikasi lebih cepat di udara sejuk. Biasanya nasihat terbaik adalah meletakkan skaf di sekitar hidung dan mulut jika musim selesema pada bulan yang sejuk.

Tetapi bagaimana pula jika anda mempunyai skaf semulajadi? Jambang adalah pengganti yang hebat untuk membantu memanaskan badan. Walaupun dalam iklim yang hangat, jambang boleh memerangkap virus-virus sejuk sebelum ia memasuki hidung anda.

7. Mengurangkan kedutan

Jambang adalah penyelesaian anti-kedutan yang sempurna untuk lelaki. Ia melindungi wajah dari matahari jika anda tidak mempunyai pelindung matahari dan menambah kelembapan semulajadi ke kulit tanpa anda perlu bimbang untuk menggunakan krim. Setiap orang yang mampu menyimpan jambang hendaklah mencuba dan melihat sejauh mana ia dapat membantu mencegah penuaan pada wajah anda.

8. Mencegah jerawat

Jambang juga akan membantu mencegah jerawat. Ia mungkin tidak jelas, tetapi terdapat kemungkinan kuat bahawa kulit anda licin dan sempurna di bahagian penghalang folikel tersebut. Di samping menyebabkan kekeringan dan luka, pisau cukur boleh menyebarkan kuman atau bakteria yang menyebabkan jerawat. Ternyata, jambang menggalakkan kesihatan kulit lebih banyak daripada yang kita fikirkan.

 

Sumber: Star2

Show More

Related Articles

Back to top button