Bisnes & Ekonomi

Gojek & Grab Bersaing Dalam Servis Penghantaran Makanan

Grab dan Gojek menjadi dua syarikat baharu yang paling hebat di Asia Tenggara. Tetapi kini mereka dalam persaingan sengit untuk pasaran penghantaran makanan antarabangsa.

Dalam masa hanya empat tahun, Gojek yang berpusat di Jakarta telah mempunyai 400,000 penjual makanan yang menerima 50 juta pesanan sebulan (atau sekitar 1.7 juta pesanan sehari) di seluruh lokasi di Indonesia, Vietnam dan Thailand.

Grab yang berpangkalan di Singapura pula muncul pada tahun 2017, tetapi telah berkembang dengan pantas dengan bantuan pembiayaan besar-besaran dari SoftBank Group Corp dan pemerolehan syarikat Uber Technologies Inc pada tahun 2018. Tahun ini, syarikat itu mengatakan ia telah meningkat tiga kali ganda dan menggandakan senarai pedagangnya.

Kedua-dua syarikat itu diketuai oleh pasangan yang bertemu ketika belajar di Harvard Business School, pengasas dan ketua pegawai eksekutif Gojek, Nadiem Makarim dan pengasas bersama dan CEO Grab, Anthony Tan mendapati latar belakang mereka tidak jauh berbeza.

Kedua-dua mereka melihat masa depan yang cerah dalam pasaran penghantaran makanan kerana ia menawarkan margin yang lebih menarik berbanding pasaran e-panggilan pengangkutan, kata Florian Hoppe, rakan kongsi di Singapura.

“Hari ini, pasaran penghantaran makanan adalah jauh lebih kecil daripada pengangkutan di Asia Tenggara. Tetapi ia dijangka setanding atau lebih besar daripada permintaan pengangkutan dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya.

Di peringkat global, industri pesanan makanan dalam talian telah berkembang menjadi bidang yang sangat kompetitif sehingga menyebabkan penyatuan syarikat.

Walau bagaimanapun, di Indonesia, penghantaran makanan dalam talian hanya berjumlah 1.3% daripada jumlah pasaran makanan, berbanding 8% di Amerika Syarikat dan kira-kira 12% di China, menurut data dari Euromonitor.

Di tempat lain di dunia, syarikat seperti Uber juga bergerak dengan agresif ke dalam perniagaan penghantaran makanan untuk mencari margin keuntungan yang lebih tinggi, setelah mengenal pasti pembukaan sama seperti Grab dan Gojek.

Duo Asia Tenggara itu menawarkan pembayaran digital dan pelbagai perkhidmatan lain selain penghantaran dan penghantaran makanan mereka, bertujuan untuk menjadi aplikasi mereka seperti WeChat.

Gojek memproses urus niaga penghantaran makanan bernilai US$ 2 bilion (RM8.38 bilion) pada tahun 2018. Syarikat ini menggunakan data dan pembelajaran mesin untuk mengkaji corak penggunaan, tingkah laku pemandu dan trafik.

Oleh itu, apabila pengguna membuka aplikasi Gojek, syarikat mengambil kira lokasi mereka, masa dan pesanan mereka yang lalu untuk mencadangkan makanan yan mungkin dibeli. Aplikasi GoFood menawarkan cadangan yang diperibadikan berdasarkan kepada apa yang biasanya pengguna pesan dan makanan yang telah diberi nilai.

Sejak Gojek memulakan pengembangan antarabangsa pada akhir tahun lepas, GoFood telah tersedia di Hanoi, Ho Chi Minh City dan Bangkok, menguatkan persaingan dengan Grab.

Satu lagi strategi Gojek yang berjaya adalah menganjurkan festival makanan di Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta di mana kumpulan Guns N’ Roses dan Linkin Park telah mengadakan persembahan dengan kira-kira 50 gerai dibuka di luar stadium.

Ruang terbuka seperti karnival ini dikenali sebagai Festival GoFood, dan ia begitu popular sehingga Gojek telah menjalankan 30 festival di seluruh kepulauan Indonesia. Orang ramai melawat karnival untuk makan, tetapi mereka juga boleh menggunakan aplikasi Gojek untuk menempah makanan. Syarikat itu merancang untuk membuka lebih 10 lagi lokasi festival tahun ini.

Bagi pemilik restoran dan pemilik gerai yang mengambil bahagian, Festival GoFood menarik kerana kos masuk yang rendah. Apa yang perlu mereka lakukan ialah membawa seorang tukang masak, tanpa wang pendahuluan yang diperlukan untuk menyewa ruang, dan Gojek mengambil sebahagian hasil jualan.

Anggit Budi Setiawan dan Felix Suryadi, dua rakan berusia 38 tahun, berkata pendapatan bulanan mereka meningkat hampir empat kali ganda kepada 300 juta rupiah (RM89,088). “Orang ramai tahu jenama kami sekarang,” kata Setiawan.

Grab yang muncul dua tahun selepas Gojek, kini sedang berlumba mengejar  prestasi Gojek. GrabFood telah berkembang dari satu bandar pada Januari 2018 ke hampir 200 kota di Indonesia hari ini.

“GrabFood telah membuka lapan dapur penyediaan. Skala perkhidmatan sekarang membolehkan kita menggunakan data untuk memberi gambaran tentang kekurangan masakan. Jadi, kita boleh membawa makanan istimewa yang tidak dijumpai di kawasan tertentu,” kata Demi Yu, ketua GrabFood Indonesia.

GrabFood yang terdapat di enam negara Asia Tenggara, menyaksikan jumlah penghantaran hariannya dua kali ganda dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Di Vietnam, ia mempunyai kira-kira 300,000 pesanan harian, manakala ia mencatatkan 4 juta pesanan dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini di Thailand, lebih daripada 3 juta pada tahun 2018.

Penggunaan teknologi dan data yang bijak merupakan ciri utama dari pertumbuhan hebat kedua-dua syarikat ini tetapi kedua-duanya berkecimpung dalam servis penghantaran makanan secara tidak sengaja.

Pada awal kewujudan, Gojek tidak mempunyai sumber untuk mengintegrasikan pesanan restoran ke dalam aplikasinya, jadi apabila pemandu Gojek mendapat pesanan penghantaran, mereka harus memandu ke restoran, membuat pesanan, membayar sendiri dan kemudian dibayar secara tunai selepas penghantaran.

Lautan pemandu Gojek dalam jaket hijau yang beratur di gerai-gerai yang popular untuk mengambil pesanan adalah petunjuk bahawa perniagaan penghantaran makanan mungkin sesuatu yang perlu diambil serius.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close