Isu SemasaTempatan

PM: Melayu Belum Sedar, Masih Malas Bekerja

Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mengingatkan orang Melayu bahawa mereka tidak boleh menganggap diri sebagai tuan di negara mereka sendiri jika mereka miskin dan terus bergantung kepada simpati orang lain.

Perdana menteri menegaskan bahawa orang Melayu harus merebut peluang pekerjaan yang kini kebanyakannya diisi oleh orang asing.

“Terdapat beberapa yang mendakwa bahawa orang Melayu adalah tuan. Tuan apa? Orang miskin, orang yang kurang kemampuan, orang yang bergantung pada simpati orang lain. Adakah itu tuan?” tulisnya dalam sebuah artikel bertajuk ”Not Working” di blognya Chedet.

“Sepatutnya orang Melayu harus sedar apa yang sedang berlaku kepada mereka. Malangnya, mereka tidak menyedarinya. Malah sehingga sekarang orang Melayu tidak tahu. Mereka masih enggan bekerja. Orang Melayu masih rela untuk menyerahkan semua kerja kepada orang asing.

“Dan orang asing telah membanjiri negara kita. Tujuh juta warga asing masih di sini. Mereka bekerja. Apa yang akan berlaku kepada orang Melayu?” katanya.

Dr Mahathir menekankan bahawa nasib orang Melayu akan ditentukan oleh orang Melayu sendiri.

“Nasib kita ada di tangan kita sendiri. Marah terhadap orang lain tidak akan menyelesaikan masalah kita. Bilangan Melayu dikatakan meningkat tetapi sebilangan besar orang miskin tidak dapat bersaing dengan sebilangan kecil orang kaya,” kata Perdana Menteri.

Dr Mahathir berkata pada zaman mudanya di Alor Setar semasa era British, ada keinginan untuk melihat orang Melayu menjalankan perniagaan dan dengan itu Pekan Rabu dibina untuk membolehkan penduduk kampung menjual pisang, buah-buahan lain dan bakul yang dibuat oleh mereka.

“Perniagaan mereka tidak berkembang. Mereka berdagang separuh masa. Mereka tidak mempunyai keinginan untuk memperluaskan perniagaan mereka, hanya untuk menyara hidup, itu sahaja,” katanya.

Pada masa itu, katanya, orang Melayu berasa selesa kerana kerja, perniagaan yang berat, kotor dan berbahaya telah dilakukan oleh orang asing, dan mereka tidak terganggu oleh kekayaan dan kemajuan yang dilakukan oleh orang asing itu.

“Kepercayaan mereka adalah bahawa negara mereka tetap berada di bawah pemilikan mereka. Itulah yang saya lihat … tetapi pemikiran mereka salah. Kerana mereka tidak sanggup bekerja keras, menjalankan perniagaan dengan serius, mereka tetap miskin.

“Jurang antara mereka dan kaum lain yang bekerja keras dan melakukan perniagaan menjadi lebih luas. Apa yang berlaku ialah orang kaya menjadi lebih kaya dan orang miskin menjadi lebih miskin,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close