MalaysiaPolitik

‘Politik Perkauman Akan Kekal Sehingga Dua Lagi PRU’

Bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, berkata politik berasaskan identiti atau kaum berkemungkinan akan berterusan di negara ini.

Khairy yang juga Anggota Parlimen Rembau, berkata beliau tidak melihat perubahan ini dalam keadaan politik negara dan ini terbukti dengan penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

“Parti politik berasaskan kaum akan sentiasa wujud. Apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad keluar dari Umno, beliau membentuk parti baru seperti Umno iaitu sebuah parti berasaskan kaum Melayu.

“Dari sini kita dapat menggambarkan bagaimana Dr Mahathir melihat politik negara,” katanya semasa perbincangan panel di seminar “Pasca-PRU14: Implikasi untuk PRU15” di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Khairy bagaimanapun berkata, naratif sebegini bukan sesuatu yang unik kepada Malaysia sahaja malah berlaku di mana-mana negara lain.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata pilihan raya akan datang akan memusatkan perhatian pada politik identiti, khususnya dengan kerjasama politik Umno-Pas.

Menurut The Star, Khairy juga memuji Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana “berani” untuk menubuhkan sebuah parti politik berbilang kaum seperti PKR.

“Apa pun yang anda katakan tentang Anwar, beliau mempunyai keberanian untuk menubuhkan PKR selepas dipecat daripada Umno. Tetapi ini juga menimbulkan masalah baginya kerana penubuhan PKR yang tidak berasaskan kaum telah menjauhkan sokongan Melayu daripadanya.

“Sokongan Melayu untuk PKR tidak setinggi sokongan untuk Pas, Umno dan Bersatu, dan ini adalah realiti yang perlu dihadapi oleh Anwar,” katanya.

Beliau menambah bahawa jika Anwar menjadi perdana menteri, negara mungkin dapat melihat pengukuhan dalam politik berbilang kaum, atau ia boleh menentangnya dan memburukkan lagi politik perkauman.

Sementara itu, anggota Majlis Tertinggi Bersatu Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Ariff berkata rakyat Malaysia akan terus melihat politik identiti sekurang-kurangnya sehingga pilihan raya umum ke-17.

“Satu kajian untuk menilai sentimen mendapati terdapat kebimbangan besar di kalangan majoriti umat Islam Melayu terhadap Pakatan Harapan. Politik identiti akan kelihatan lebih jelas pada pilihan raya umum ke-15 dengan kerjasama Umno-Pas.

“Politik negara akan terus menggunakan naratif identiti sekurang-kurangnya dalam dua pilihan raya umum yang akan datang. Sama ada anda suka atau tidak, bangsa, agama dan raja-raja akan menjadi faktor utama,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close