Bisnes & Ekonomi

Kemerosotan Nilai Yuan Mempengaruhi Kelemahan Ringgit

Kejatuhan Yuan ke paras terendah dalam 11 tahun berbanding dolar AS kerana ketegangan antara AS dan China menyeret ringgit ke tahap terendah dalam 22 bulan dan memberi kesan kepada pasaran ekuiti global termasuk Bursa Malaysia.

Indeks ekuiti penanda aras Malaysia menjunam ke paras terendah dalam tempoh empat tahun apabila Washington dan Beijing terus mengorbankan ancaman tarif mereka, memaksa pelabur melarikan diri dari pasaran ekuiti.

China dan Amerika Syarikat masing-masing merupakan pasaran eksport terbesar dan ketiga terbesar di Malaysia dan sebarang kelembapan dalam dua ekonomi terbesar di dunia akan menyeret ekonomi negara.

Indeks utama Bursa Malaysia jatuh ke paras terendah 1,590.51 mata pada 26 Ogos lalu, terendah sejak 8 September 2015. Pemulihan mendadak pada akhir dagangan mengangkat indeks untuk ditutup pada 1,600.53.

Ringgit turun kepada RM4.2025 berbanding dolar AS selepas jatuh kepada RM4.2082 apabila para pelabur membuang unit tempatan. Prestasi ringgit dikait rapat dengan yuan kerana kedua-dua negara adalah rakan perdagangan yang besar. Unit tempatan sudah kehilangan 1.6% daripada nilainya berbanding dolar AS.

Minggu lepas, Beijing mengumumkan bahawa ia akan mengenakan tarif baru antara 5% dan 10% kepada barang AS bernilai AS $ 75 bilion (RM315 bilion).

Presiden AS Donald Trump memberi ancaman bahawa tarif yang dijangka untuk import China bernilai AS $ 250 bilion pada 1 Oktober akan naik dari 25% hingga 30%, manakala tarif yang dirancang untuk bulan depan akan meningkat kepada 15%.

Pasaran AS merosot pada minggu lepas dengan Dow Jones Industrial Average turun 623.34 mata untuk ditutup pada 25,628.90, manakala Nasdaq turun 239.62 mata pada 7,751.77 dan S & P 500 turun 75.84 mata pada 2,847.11.

Pasaran Asia mengikut prestasi Wall Street apabila Nikkei 225 Jepun dan Indeks Kospi Korea Selatan didagangkan lebih rendah manakala bursa saham masing-masing untuk Asean-5 (yang terdiri daripada Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina) berada di tahap merah.

“Kita boleh menjangkakan ketidakstabilan yang ketara untuk pasaran dalam tempoh jangka pendek hingga sederhana, menyebabkan pergerakan tajam untuk 2019 sehingga pertengahan 2020 sekurang-kurangnya,” kata seorang penganalisis ekuiti tempatan kepada The Malaysian Reserve (TMR).

“Terdapat pelbagai faktor luaran yang akan menyumbang kepada turun naik termasuk perjanjian Brexit, perdagangan AS-China dan ketegangan politik di Hong Kong. Tetapi di dalam negara, tidak ada apa-apa yang terlalu membimbangkan pada pada masa ini,” kata penganalisis itu.

Penganalisis itu berkata “wildcard” untuk memberi sokongan kepada ekuiti Malaysia adalah pendapatan korporat, tetapi menyatakan bahawa keputusan yang datang dari konstituen pasaran utama sebahagian besarnya telah mengecewakan atau jatuh di bawah ramalan.

Penganalisis pasaran kanan Oanda Corp untuk Asia Pasifik Jeffrey Halley berkata mata wang serantau ditetapkan untuk mengatasi dolar AS kerana ekonomi yang didorong oleh eksportnya mempunyai pendedahan yang tinggi terhadap perdagangan China dan global.

Ringgit adalah antara mata wang yang berisiko kerana beta tinggi kepada yuan China yang telah menyusut nilai berbanding dolar AS, katanya.

Pakar strategi mata wang global dan penyelidikan pasaran FXTM Jameel Ahmad berkata yuan dijangka jatuh ke “paras terendah baru” pada hari-hari akan datang kerana hubungan perdagangan AS-China akan bertambah buruk sebelum sebarang perdamaian dicapai.

“Yuan yang jatuh ke paras terendah akan menjejaskan pasaran baru muncul di Asia lebih rendah dengan itu, bermakna bahawa seperti ringgit, won, rupee dan rupiah juga harus menghadapi keraguan pelabur terhadap mengambil risiko dalam portfolio mereka sekarang,” katanya dalam nota penyelidikan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close