MalaysiaPolitik

Sayangi Malaysiaku: Ini Negara Kita!

Setiap kali tiba Hari Merdeka, Jalur Gemilang secara automatik akan dikibarkan di mana-mana termasuk di kawasan perumahan.

Mereka adalah orang-orang daripada pelbagai kaum dan agama yang melihat diri mereka sebagai rakyat Malaysia. Mereka bangga dilahirkan di sini. Mereka juga akan mengatakan bahawa mereka menganggap mereka bernasib baik untuk menjadi rakyat Malaysia.

Tetapi menyedihkan, apa yang telah diperlihatkan di media sosial adalah beberapa kes seperti mereka yang telah memasang bendera terbalik, atau lebih buruk, dicetak dengan salah.

Dalam satu kes, ia telah dinyatakan bahawa bendera kebangsaan telah dikibarkan secara terbalik kerana ketidaktahuan pekerja asing. Setelah 62 tahun Tanah Persekutuan merdeka, perkara seperti ini seharusnya tidak boleh berlaku kerana bendera merupakan lambang kedaulatan negara dan harus dihormati dan disanjungi. Namun begitu ia perlulah diambil pelajaran dan tidak boleh diulangi lagi oleh mana-mana individu sekali pun.

Melihat kepada keadaan dan ketegangan yang disebarkan di media sosial tentang perkauman dengan naratif tersirat yang semakin menjadi-jadi, ada orang bukan Melayu yang berani mengajukan soalan dan mencabar institusi Melayu. Begitu juga, ada orang Cina yang tidak dapat menghargai keindahan budaya dan amalan Melayu, bahasa kebangsaan dan nilai-nilai positif Islam.

Malah lebih memalukan, ada juga yang tidak dapat berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka dalam Bahasa Melayu. Adalah pelik bahawa pekerja asing boleh bertutur dalam bahasa Melayu dengan lebih baik.

Namun begitu tidak dinafikan banyak orang bukan Melayu juga belajar dalam bidang Kesusasteraan Melayu di sekolah dan universiti, dan terdapat banyak juga orang bukan Melayu yang mengajar mata pelajaran Bahasa Malaysia di sekolah.

Pada asasnya, Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai 32 juta orang dan kita mampu merayakan Hari Kebangsaan secara kolektif selepas enam dekad kerana kita berpegang kepada konsep perpaduan.

Kita adalah masyarakat yang kompleks dan majmuk yang diberikan kebebasan untuk mengamalkan kebudayaan dan agama masing-masing. Ia tidak boleh dibandingkan dengan negara-negara yang bersifat homogen dalam komposisi kaum mereka atau di mana kaum minoriti terlalu kecil yang tidak memberi kesan politik.

Selalunya akan wujud golongan melampau di dalam setiap komuniti, tetapi kita tidak boleh terikut-ikut dengan agenda mereka. Kita perlu melayan mereka sebagai minoriti dan menonjolkan sikap kesederhanaan sebagai majoriti.

Tetapi dengan kebebasan media, setiap rakyat Malaysia merasakan mereka ‘wajib’ bersuara dalam setiap isu. Tindakan ini adalah berbahaya dan boleh memecahbelahkan, menanam benih ketidakpuasan dan menambahkan jurang yang lebih besar di antara kaum.

Terdapat juga golongan yang telah menyalahkan kerajaan baru sepenuhnya, mendakwa bahawa sejak mereka berkuasa, orang Melayu dan Islam berada di bawah tekanan.

Tiada satu pun daripada andaian atau agenda ini, mengambil kira bahawa orang Melayu adalah bangsa yang paling ramai berbanding komuniti Cina dan India yang semakin mengecil.

Orang Melayu telah menguasai semua aspek masyarakat, termasuk Raja, agama rasmi, angkatan tentera, polis, perkhidmatan awam, dan dasar tindakan afirmatif Bumiputera. Ianya mustahil untuk orang bukan Melayu mencabar status quo itu atau mencabar untuk perubahan.

Di Malaysia, kita mesti memilih untuk menyerlahkan yang terbaik di kalangan kita, menunjukkan kesederhanaan majoriti dari semua kumpulan etnik dan kepercayaan agama serta tidak pernah memberi kepercayaan kepada mereka yang mengamalkan pandangan eksklusif, melampau dan menyakitkan.

Kita mesti menerima bahawa kita tidak sama. Tiada seorang pun daripada kita boleh memilih bangsa atau tempat kelahiran kita. Suka atau tidak, kita dilahirkan di sini, tinggal di sini dan kemungkinan akan mati di sini juga. Tidak kira kita orang Melayu, Cina, India, Iban atau Kadazan, kita hidup dalam satu negara.

Malaysia majmuk adalah aset untuk Malaysia. Keupayaan rakyat Malaysia untuk berkomunikasi dalam banyak bahasa adalah keistimewaan untuk dibanggakan dan tentunya, kita boleh mengendalikan hubungan kaum dan agama dengan lebih baik selepas enam dekad.

Kemerdekaan negara kita dapat dicapai kerana berkat permuafakatan kaum-kaum utama yang bekerjasama dan berusaha ke arahnya. Itulah fakta sejarah dan Tunku Abdul Rahman memahaminya.

Kisah kejayaan Malaysia hari ini, setelah 62 tahun dari kelahirannya, adalah tentang semua kaum yang memainkan peranan mereka dengan mengikat negara yang dicintai ini bersama-sama. Ia bukan mengenai dominasi atau ketuanan. Retorik kaum dan agama ini tidak akan membantu Malaysia untuk bergerak maju.

Malaysia adalah rumah kepada semua rakyat Malaysia yang bukan sahaja termasuk orang Melayu, Cina dan India, tetapi juga rakyat Sabah dan Sarawak serta minoriti lain juga. Tanpa rakyat Malaysia, tidak ada Malaysia. Itulah formulanya dan kita tidak boleh melupakannya kerana INI NEGARA KITA.

Makluman.: Kenyataan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Toodia Dot My Network atau toodia.my

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close