AntarabangsaIsu Semasa

Pasar Raya UK Wujudkan Zon Bebas Plastik

Pasar raya di Britain telah memulakan langkah bebas plastik. Selepas menerima tekanan daripada pengguna yang cintakan alam sekitar, kedai-kedai jenama besar telah mula mengambil langkah untuk menghentikan penggunaan plastik pembungkus atas kebimbangan mengenai menyelamatkan lautan dari sisa plastik.

Kempen “zon bebas plastik” dan “Makanan tanpa plastik” telah dilancarkan di tempat-tempat seperti New Zealand dan Afrika Selatan, di mana banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran ditanam di tempat yang mudah diakses.

Sekarang peruncit di Britain, di mana pisang sering dibalut dengan plastik untuk memastikan mereka segar dan tidak rosak semasa penghantaran jarak jauh, secara beransur-ansur mengikuti jejak itu.

“Saya baru sahaja kali pertama berbelanja tanpa plastik,” kata May Stirling, yang mengembara 60 kilometer dari desa Ramsbury ke Oxford untuk membeli barangan dapur di pasaraya Waitrose.

“Ia begitu menyenangkan,” kata ibu berusia 49 tahun yang turut membawa bekas sendiri untuk produk yang ditimbang.

Dalam tempoh percubaan bebas plastik selama 11 minggu, cawangan Waitrose di Oxford menjual 160 jenis sayur-sayuran dan buah-buahan, ditambah bijirin, bijan, couscous, lentil, wain, bir dan barang-barang lain secara pukal.

Pada masa ini, kedai-kedai British sangat bergantung pada plastik untuk menghantar, menyimpan dan menjual barang-barang.

10 rantaian runcit terbesar di negara itu menghasilkan 810,000 tan pembungkusan plastik guna setiap tahun, angka yang tidak termasuk beg, lapor Greenpeace dan Agensi Penyelidikan Alam Sekitar yang berpangkalan di United Kingdom pada bulan November.

Seperti Stirling, pembeli lain juga telah menekan pasar raya Waitrose Oxford untuk melakukan lebih banyak lagi untuk menghentikan pencemaran plastic. Pelanggan turut menyumbang beratus-ratus cadangan, termasuk meminta botol boleh guna semula untuk barangan seperti susu dan produk pembersihan.

Pasar raya itu kini telah menjalankan percubaannya di cawangan itu dan mengumumkan bahawa ia akan memperkenalkan skim ini di tiga kedai lain.

Waitrose bagaimanapun berkata bahawa ia masih belum menubuhkan sama ada zon bebas plastik akan berfungsi di semua 344 lokasi di seluruh Britain.

“Walaupun keutamaan adalah manfaat alam sekitar, kita perlu memastikan (percubaan) turut berhasil secara komersial,” kata jurucakap James Armstrong. Pembungkusan plastik lebih murah daripada beberapa pilihan lain.

Oleh itu, adakah pembeli bersedia untuk membayar lebih mahal untuk bahan makanan mereka dibungkus dengan pembungkusan ekologi? Fran Scott, seorang perunding pemasaran berusia 55 tahun, tidak pasti.

“Saya benar-benar tidak tahu,” katanya sambil membeli-belah di Waitrose dengan bekas plastiknya sendiri. Rantaian pasar raya besar lain telah menandatangani kontrak “Pakatan Plastik UK”.

Empat prinsip termasuk menghapuskan semua pembungkusan plastik tunggal atau menggunakan plastic boleh dikitar semula atau terurai pada 2025. Tesco dan Asda, peruncit kos rendah, telah berjanji untuk berhenti menggunakan plastik untuk penghantaran dalam talian.

Morrisons, seperti Tesco dan Asda adalah antara lima rantaian pasaraya terbesar di Britain, berhasrat untuk memasang zon hasil bebas plastik di 60 lokasi menjelang akhir tahun ini.

Budgens Belsize Park, sebuah cawangan pasaraya terkemuka Budgens, telah menghentikan penggunaan plastik lebih daripada 2,300 dari 14,000 produknya.

“Kami mengambil masa 10 minggu untuk menyusun semula. Kami melakukan ini untuk menunjukkan kepada rangkaian pasar raya besar lain bahawa ia tidaklah begitu sukar untuk dilaksanakan,” kata Andrew Thornton yang mengendalikan Budgens di utara London.

Show More

Related Articles

Back to top button