AntarabangsaIsu Semasa

Nilai Baht Tinggi, Industri Pelancongan Thailand Terencat

Nilai Baht Thailand yang kuat dan kelembapan pelancong dari China merencatkan industri pelancongan negara itu walaupun mereka berharap dapat mengalu-alukan rekod 40 juta pelawat menjelang akhir tahun ini.

Kebanyakan pelancong ke Thailand berasal dari China dan negara-negara lain di rantau ini, tetapi berjuta-juta juga datang dari Eropah dan Amerika Syarikat dan kadar pertukaran mata wang mempengaruhi keputusan ketika membuat anggaran untuk pelancongan.

“Ia benar-benar mempunyai kesan, berbanding dengan mata wang negara Asia yang lain, pelancong lebih memilih untuk ke Vietnam, Malaysia, Singapura atau Indonesia,” kata Wichit Prakobgosol, presiden Persatuan Ejen Pelancongan Thai.

Sebelum baht mempunyai nilai yang kuat, kunjungan pelancong China telah pun berkurang selepas bencana bot karam di pulau Phuket tahun lepas yang membunuh berpuluh-puluh pelancong dari Tanah Besar.

Lonjakan masa lalu juga tidak dapat diulangi. Tahun lalu, jumlah kunjungan dari semua negara meningkat lebih daripada 7.5% berbanding tahun 2017.

Tetapi selepas separuh pertama tahun ini lonjakan hanya naik ke tahap 1.5%, lapor The Star.

Pelancongan dan masalah mata wang ini turut mempengaruhi kadar pertumbuhan ekonomi, yang merosot kepada 2.3% pada suku kedua tahun ini. Ia adalah yang terendah dalam hampir lima tahun.

Ketegangan perdagangan AS-China tidak memberi kelebihan kepada Thailand berbanding negara-negara lain di rantau ini yang mempunyai lebih banyak pendedahan terhadap rantaian bekalan global.

Asas-asas fundamental seperti rizab pertukaran asing yang sihat dan lebihan akaun semasa, juga membantu unit Thai.

Minggu lalu Thailand mencadangkan pakej rangsangan ekonomi AS $ 10 bilion (RM41.7bil) yang termasuk membelanjakan wang untuk meningkatkan pelancongan domestik dan cadangan visa percuma untuk pelancong China dan India, yang mana pengusaha pelancongan berharap dapat dilaksanakan.

“Langkah ini akan membuat keputusan lebih mudah bagi pelancong di kedua-dua pasaran utama (untuk melawat Thailand),” kata Chattan Kunjara Na Ayudhya, timbalan gabenor pemasaran antarabangsa untuk pihak berkuasa pelancongan.

Memandangkan terdapat kemungkinan bahawa baht yang lebih kukuh akan memberi impak di hotel dan pusat membeli-belah, Chattan berkata beliau yakin lebih banyak pelawat akan datang tahun ini kerana peraturan visa yang lebih longgar.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close