Bisnes & Ekonomi

Ekonomi Singapura Meleset, Johor Turut Terjejas

Johor akan terjejas oleh kejatuhan Singapura ke dalam kemelesetan berikutan kejatuhan besar dalam aktiviti ekonomi republik itu pada suku kedua tahun ini.

Penasihat Persatuan PKS Johor Selatan Teh Kee Sin berkata ia adalah satu fakta yang terkenal bahawa Johor dan Singapura bergantung pada satu sama lain secara ekonomi, dengan beribu-ribu rakyat Malaysia menyeberang ke pulau itu setiap hari untuk bekerja.

Sekiranya perniagaan di Singapura mengecilkan operasi mereka, beribu-ribu rakyat Malaysia yang tinggal di sini tetapi bekerja di sana akan terjejas.

“Sekiranya pekerjaan mereka tidak selamat, mereka akan menghadapi masalah membayar pinjaman bank kerana kebanyakan mereka telah membeli rumah di sini terutama di rantau Iskandar Malaysia,” katanya.

Beliau berkata angka tidak rasmi memperlihatkan bahawa kira-kira 300,000 rakyat Malaysia berulang setiap hari dari Johor untuk bekerja, manakala 400,000 lagi bekerja dan tinggal di Singapura.

Menurut The Star, Singapura pada minggu lepas memangkas unjuran produk domestik (KDNK) pertumbuhan tahun ini daripada antara 1.5% dan 2.5% kepada antara 0% dan 1%.

Alasan utama ramalan pertumbuhan yang lebih perlahan adalah kerana Republik itu telah terjejas teruk disebabkan oleh perang perdagangan yang berterusan antara Amerika Syarikat dan China.

Keadaan ini lebih teruk lagi dengan sindrom kejatuhan ekonomi global dan juga perang perdagangan semasa antara Jepun dan Korea Selatan, dua gergasi Asia yang merupakan penyertaan besar di Singapura.

Teh berkata selain kemungkinan bank memulangkan rumah, pemaju mungkin menghadapi masalah untuk mendapatkan pekerja Malaysia di Singapura untuk membeli hartanah mereka.

Orang Singapura, katanya, juga merupakan kumpulan pembeli rumah kediaman asing terbesar di negara ini, terutamanya di Johor Bahru, sambil menambah bahawa ini mungkin menjejaskan segmen hartanah mewah.

“Mereka juga boleh mengurangkan perjalanan mereka ke Johor dan menghabiskan lebih sedikit wang untuk membeli-belah, makan dan melawat tempat-tempat pelancongan di negeri ini,” kata Teh.

Beliau juga menambah bahawa dengan banyak perniagaan kecil dan sederhana Singapura yang beroperasi di Iskandar Malaysia, ini juga boleh menjejaskan eksport elektronik dan kimia negara.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Antarabangsa, Pelaburan dan Utiliti Negeri, Jimmy Puah Wee Tse bersetuju dengan Teh bahawa kemungkinan pemberhentian akan menjejaskan ribuan rakyat Malaysia.

Kerajaan negeri, katanya, akan menggandakan usaha untuk menarik pelabur dari seluruh dunia dan bukan sahaja dari Singapura.

“Kami mahu menarik lebih ramai syarikat China untuk memindahkan operasi mereka ke Johor kerana perang perdagangan Amerika Syarikat yang sedang berjalan, ” kata Puah, bagaimanapun mengakui dengan begitu banyak ketidakpastian, ini terbukti mencabar.

“Pelabur mengambil kedudukan bertahan dan mengkaji semula pelaburan mereka di rantau ini pada masa ini tetapi kami percaya bahawa keadaan akan berubah,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close