Isu SemasaTempatan

Angka Rasmi Tidak Tepat, Malaysia Sebenarnya Lebih Miskin

Dakwaan Malaysia untuk mempunyai kadar kemiskinan negara paling rendah di dunia adalah tidak tepat, kata pakar hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Philip Alston.

Pelapor Khas PBB mengenai kemiskinan dan hak asasi manusia berkata Malaysia menggunakan garis kemiskinan yang terlalu rendah yang tidak mencerminkan kos sara hidup dan tidak termasuk populasi terdedah dalam angka rasminya.

“Walaupun Malaysia telah mencapai pertumbuhan yang tidak dapat dinafikan dalam mengurangkan kemiskinan dalam 50 tahun yang lalu, tuntutan rasmi bahawa kemiskinan telah dibasmi atau wujud hanya di kawasan luar bandar, adalah tidak betul dan telah melumpuhkan pembuatan dasar,” katanya pada akhir lawatan 11 hari terakhir di sini.

Menurut Alston, kadar kemiskinan rasmi Malaysia turun dari 49% pada tahun 1970 kepada hanya 0.4% pada 2016, lapor The Star.

Walau bagaimanapun, garis kemiskinan negara sebanyak RM980 setiap isi rumah sebulan akan melihat keluarga dengan isi rumah empat orang yang tinggal di bandar, hanya dapat membelanjakan RM8 seorang sehari.

“Dapatan ini menunjukkan garis kemiskinan yang teruk bagi sebuah negara yang memegang status berpendapatan tinggi, malah kebanyakan kajian bebas telah mencadangkan kadar kemiskinan yang lebih realistik sebanyak 16 hingga 20 peratus dengan kira-kira sembilan peratus isi rumah hidup kurang daripada RM2,000 sebulan,” katanya.

Alston dalam laporannya menegaskan, kadar kemiskinan sebenarnya jauh lebih tinggi daripada angka rasmi dan kerajaan perlu menilai semula bagaimana mereka mengukur kemiskinan sehingga kesulitan yang dihadapi oleh kebanyakan rakyat Malaysia tidak dirumuskan dengan penjelasan statistik.

Beliau juga menggesa kerajaan untuk segera menimbang semula pendekatannya jika negara itu membuat pembetulan mengenai situasi sebenar mengenai kemiskinan.

“Walaupun terdapat penjagaan kesihatan yang hampir menyeluruh dan kadar pendaftaran sekolah tinggi untuk warganegara serta ekonomi yang semakin meningkat, sebahagian besar penduduk masih tercicir. Ramai rakyat yang hidup di atas garis kemiskinan rasmi adalah sebenarnya dalam kemiskinan,” katanya.

Alston menambah, pengurangan jumlah laporan mengenai kadar kemiskinan juga telah menyebabkan kurang pelaburan dalam pembasmian kemiskinan, dan jaringan keselamatan sosial yang tidak mencukupi, sekali gus tidak memenuhi keperluan rakyat.

Katanya, sistem perlindungan sosial yang tidak teratur membuatkan hak orang ramai untuk makanan, perumahan dan pendidikan dalam situasi yang berisiko.

Alston juga menegaskan bahawa orang-orang miskin di Malaysia, terutamanya orang asli menderita pelanggaran hak-hak sivil dan politik yang tidak seimbang.

Menurutnya, kadar kemiskinan orang asli jauh lebih tinggi dan walaupun komitmen yang dipuji oleh kerajaan untuk memastikan hak mereka, tanah adat masyarakat pribumi masih di bawah kawalan, membahayakan mata pencarian mereka, keselamatan makanan dan akses kepada ubat-ubatan tradisional.

“Saya berasa gementar mendengar pegawai negeri bercakap tentang keperluan masyarakat pribumi untuk ‘menyesuaikan diri’ dan berpindah ke kawasan bandar untuk mendapatkan hak mereka,” katanya.

Alston menambah, ramai bukan warganegara termasuk pendatang, pelarian dan orang tanpa warganegara yang dihalang daripada sistem sekolah awam, menghadapi halangan yang teruk untuk mengakses penjagaan kesihatan dan sering tidak dapat bekerja secara sah, dikecualikan daripada statistik kemiskinan rasmi.

“Kerajaan perlu segera mengkaji semula bagaimana ia mengukur kemiskinan untuk menjadikannya sesuai dengan kos hidup negara, dan ia harus termasuk kumpulan bukan warganegara yang terdedah dalam langkah baru.

“Ia juga sepatutnya berhenti mengawal maklumat sewenang-wenangnya kerana maklumat ini bertujuan kita memahami kemiskinan dan ketidaksamaan, seperti tinjauan mikrodata isi rumah,” katanya.

Alston berkata, Malaysia telah membuat kemajuan sebenar dalam pelbagai komitmen progresif, tetapi kerajaan tidak boleh menafikan kewujudan orang miskin dan terpinggir.

“Sebaliknya, ia perlu meningkatkan usaha untuk memenuhi hak mereka,” katanya.

Alston berkata, beliau akan membentangkan laporan komprehensif dengan kesimpulan dan cadangannya kepada Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva pada Jun tahun hadapan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close